To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Gady i płazy - co to za żółw ?

ZaP - 2007-10-12, 18:59

tam nic zcerwonego nie ma a CI co widzą niech monitory sobie zmienią !!
ZaP

Wężosław - 2007-10-12, 19:42

http://forum.przyroda.org...-vt3765,330.htm

Ja też widzę tam czerwony przejaśnienie

aix.sponsa - 2007-10-14, 13:21

Jest czerwona plama (dosyć ciemna) ale słabo ją widać bo w tym miejscu odbija się słońce.
Wujek Kryzys - 2007-10-19, 20:57

eh, będzie mi się śnił tenżółw po nocach...
Mo on te plamę czy nie? A układ i przebieg żółtych pasm jest jak u scripta czy nie?
A widoczne plamy na brzegu plastrona sa jak u scripta czy nie (są)?
Dla mnie podstawowe pytanie - ma te plamy czerwone? Ja ich nie widzę ni czorta, ale jakem pisał z kolorami mam problemy...

Aha na "przyrodzie" oznaczenie też nie jest jednoznaczne, też mieli problem z plamką czerwoną, której nie ma.

aix.sponsa - 2007-11-04, 19:43

Porównałam z moim żółwiem (czerwonolicy na 100%) i wygląda identycznie (łącznie z tymi plamami na plastronie i pasami na głowie). Tylko mój nie jest taki gładziutki :wink:
Wujek Kryzys - 2007-11-04, 21:46

aix.sponsa napisał/a:
Tylko mój nie jest taki gładziutki

Trzeba go częściej głaskać... :green: :wink:

variicornis - 2007-11-04, 21:49

Lub intensywniej ;)

Pawle, czy jest jakaś literatura dotycząca rozpznawania zółwi ... Europy? naszego regionu. Gdzie można sie coś więcej dowiedzieć o rozpoznawaniu żółwi lub szerzej Gadów?

Wujek Kryzys - 2007-11-05, 22:01

Variicornis, z żółwiami to w Europie jest dość łatwo.

są 3 lądowe z rodzaju Testudo (hermanni, graeca i marginata), żółw kaspijski (teraz to chyba 2 gatunki M.caspica i M.leprosa) no i błotny (też już 2 gatunki - wydzielili jakis dawny podgatunek z Włoch). No i oczywiście są żółwie morskie z gatunków kilku.
I jeszcze rozmaite azjatyckie i amerykańskie wypuszczane przez ludzi.
Co do literatury - dowiem się jutro jaki tytuł ma to dzieło, ale polecałbym piękną brytyjską knige na ten temat. Po pollsku to sa rozmaite leksykony, ale żeby jakis klucz porządny to nietety nie...

PS: W czwartek spotkanie u Zbyszka :cool:

aix.sponsa - 2007-11-09, 11:28

Wujek Kryzys napisał/a:
aix.sponsa napisał/a:
Tylko mój nie jest taki gładziutki

Trzeba go częściej głaskać... :green: :wink:

To nie przytulanka, wolę na niego (a raczej na nią, bo to żółwica) patrzeć, jak pływa w akwarium :razz:

Rocky - 2008-02-01, 15:21

Kiedyś miałem takie żółwie w akwarium, czerwonilocy, nie znaczy że ta plamka musi być koniecznie czerwona, u mnie w akwarium jeden miał czerwoną, drugi coś właśnie jak ten na zdjęciu tu, bardziej żółta niż czerwona :cool:
lord haos - 2008-02-04, 02:15

Żółw podobny jest do dysku a wraca do nas jak bumerang :wink:
Wujek Kryzys - 2008-02-04, 17:29

Zółw po raz kolejny:
No wraca ciągle, faktycznie... Chętnie bym go spotkał, wziął w garść i wreszcie się przyglądnął temu zwierzu.