Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzone gniazdo!
Autor Wiadomość
katarzyna05 

Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-03, 23:53   Uszkodzone gniazdo!

Witam
Jestem nowa na tym forum, więc prosze o wyrozumiałość dla mnie.
Na początku witam wszystkich miłośników ptaków!!
A przechodząc do rzeczy, chciałam zapytac się co zrobić i gdzie szukać pomocy w sprawie zniszczonego przez ostatnie wichury gniazda bocianów białych.
Gniazdo od wielu lat zamieszkuje jedna para która co roku wychowuje 3 lub nawet 4 młode!! Gniazdo znajdowało sie na słupie elektrycznym, po ostatnich wichurach zostało wręcz z niego zdmuchnięte i wątpie aby bociany same je włożyły na miejsce :wink: więc jest tu potrzebna interwencja człowieka. Proszę mi powiedzieć do kogo moge się zgłosić z tą sprawą, aby ktoś przyjechał i zamontował gniazdo na miejscu??
Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź!!
Pozdrawiam
Kasia

ps. Napisze jeszcze że gniazdo znajduje się pod Warszawą, ta miejscowośc nazywa się chyba szadki, dokładna lokalizacje podam jak będzie juz ktoś chętny do pomocy.
 
 
     
Marfu 


Posty: 3016
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2007-02-04, 00:02   

Napisz, gdzie sa Szadki, bo jakos nie pamietam, a nazwe znam.

Pierwsza sprawa, to napisz, czy gniazdo bylo na platformie, czy bezposrednio na drutach.

Jak bylo to latwiej. Trzeba pewnie skontaktowac sie z energetykami, podjada z podnosnikiem i tyle. jak nie bylo - to jest okazja zalozyc. Tu poza energetykami warto skontaktowac sie z gmina - w wielu przypadkach pomoga finansowo (trzeba zakupic platforme). Szczegolowo Basior jutro odpowie, ale
_________________
Warszawski Oddział TP "Bocian"
 
 
     
Mirek 


Posty: 5940
Wysłany: 2007-02-04, 18:11   

katarzyna05 napisał/a:
Gniazdo znajdowało sie na słupie elektrycznym, po ostatnich wichurach zostało wręcz z niego zdmuchnięte i wątpie aby bociany same je włożyły na miejsce

A ja myslę, że jak bociany przylecą to w kilka dni odbudują gniazdo, bo sa mocno do miejsca przywiązane! Bez względu na to, czy było ono bezpośrednio na drutach czy na platformie. Interwencja jest tutaj raczej zbędna.
_________________
TP Bocian
 
     
Basior 

Posty: 2633
Wysłany: 2007-02-04, 21:50   

Bociany być może odbudują, ale skoro było gniazdo i uległo zniszczeniu jest podstawa do interwencji w Rejonie Energetycznym, adres znajdziesz na rachunku za prąd :smile:
I gdzie te Szadki?
_________________
www.ussuri.pl
 
     
lord haos 
Zbychu


Posty: 662
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-06, 17:23   

O ja Cie!! Czy to aby nie chodzi o Szadki w okolicach Serocka??????
_________________
Nic nie przeraża weterynarza!
 
     
katarzyna05 

Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-06, 17:27   

Podaje link do mapki, szadki sa zaznaczone:
Mapka
Gniazdo znajduje sie dokładnie za Szadkami w strone Karolina na skrzyżowaniu tej różowej drogi z żóltą (żółta idzie w strone Ludwinowa zegrzyńskiego)
Mam nadzieje że jasny jest mój opis tego miejsca :wink:
Powiem jeszcze że jest to dokładnie przy stacji z gazem, jak ja budowali to przyjechali energetycy i przesuwali cały słup z gniazdem.
_________________
Kiedy człowiek raz wzniesie się w powietrze już zawsze będzie patrzec w niebo.
 
 
     
Batman 


Posty: 1735
Skąd: z dzikiej natury
Wysłany: 2007-02-06, 17:31   

lord haos napisał/a:
O ja Cie!! Czy to aby nie chodzi o Szadki w okolicach Serocka??????

Dokladnie o te :smile:
_________________
"Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy".
 
     
Basior 

Posty: 2633
Wysłany: 2007-02-06, 18:13   

katarzyna05 napisał/a:
przyjechali energetycy i przesuwali cały słup z gniazdem.
to chyba jest tam platforma gniazdowa? I z niej zwiało gniazdo??
_________________
www.ussuri.pl
 
     
lord haos 
Zbychu


Posty: 662
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-07, 23:22   

Cytat:
Dokladnie o te
To zmartwiłem się okrutnie.
Mirek napisał/a:
A ja myslę, że jak bociany przylecą to w kilka dni odbudują gniazdo, bo sa mocno do miejsca przywiązane! Bez względu na to, czy było ono bezpośrednio na drutach czy na platformie. Interwencja jest tutaj raczej zbędna.
To mnie trochę pociesza.
Basior napisał/a:
to chyba jest tam platforma gniazdowa?
Chyba jest, ale żadnego członka bym se uciąć nie dał :???:
_________________
Nic nie przeraża weterynarza!
 
     
lord haos 
Zbychu


Posty: 662
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-10, 23:40   

Cytat:
Chyba jest, ale żadnego członka bym se uciąć nie dał
No i teraz bym członka (jakiegoś) nie miał :shock:

Gniazdo2.jpg
Interwencja konieczna??
Plik ściągnięto 38535 raz(y) 72,38 KB

Gniazdo 1.jpg
Kto ma interweniować??
Plik ściągnięto 38535 raz(y) 48,02 KB

_________________
Nic nie przeraża weterynarza!
 
     
motyl 

Posty: 41
Wysłany: 2007-02-11, 11:42   

Dodaj Lordzie Haosie drogi, że te zdjęcia to własnie to gniazdo.
Wczoraj pojechalismy sprawdzić. Ja tam platwormy nie widziałam.
A tak poza tym to okropnie sie zmartwiałm tym gniazdem, gdyż znam te bociany od paru ładnych lat. Jak nie kilkunastu nawet. Nie wiem czy to możliwe, żeby tyle lat gniazdowała ta sama para.
_________________
"chroń żaby i baobaby"
 
     
tadekptaku 
Tree Surgeon


Posty: 252
Skąd: Mallow Irlandia
Wysłany: 2007-02-11, 12:01   

motyl napisał/a:
Dodaj Lordzie Haosie drogi, że te zdjęcia to własnie to gniazdo.
Wczoraj pojechalismy sprawdzić. Ja tam platwormy nie widziałam.
A tak poza tym to okropnie sie zmartwiałm tym gniazdem, gdyż znam te bociany od paru ładnych lat. Jak nie kilkunastu nawet. Nie wiem czy to możliwe, żeby tyle lat gniazdowała ta sama para.
raczej nie ta sama,ale wszystko jest mozliwe :razz:
_________________
Bóg stworzył ludzi, a pułkownik Colt uczynil ich równymi.
http://picasaweb.google.com/tadekptaki
http://orzelbialyirl.phorum.pl/
http://orzelbialyirl.like.pl/
http://orzelbialyirl.dzs.pl/
 
 
     
Basior 

Posty: 2633
Wysłany: 2007-02-11, 19:11   

lord haos napisał/a:
Kto ma interweniować??

Z zdjęć wynika, że nie jest to słup energetyczny tylko telefoniczny, więc trzeba się zwrócić do odpowiedniej komórki telekomunikacji. Z tym, że dokładnie do kogo to niemam pojęcia, trzeba podzwonić. Można też zgłosić się do urzędu gminy, kiedys zostali juz przez nas przeszkoleni co w takich sytuacjach robić.
Dodam jeszcze, ze pomimo iż gniazdo "źle" wygląda, to nawet w takiej sytuacji sobie ptaki radzą i jeśli gniazdo nie zleci do wiosny wypoziomywują je. Przyglądałem się z bliska wielu gniazdom na słupach, drzewach i dachach dzieje sie tak bardzo często, ale jesli chcemy miec pewność to lepiej założyć platformę.

PS a co to była za akcja przenoszenia słupa z gniazdem bez platformy? średnio to sobie wyobrażam...
_________________
www.ussuri.pl
 
     
lord haos 
Zbychu


Posty: 662
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-14, 23:27   

Basior napisał/a:
Dodam jeszcze, ze pomimo iż gniazdo "źle" wygląda, to nawet w takiej sytuacji sobie ptaki radzą i jeśli gniazdo nie zleci do wiosny wypoziomywują je.
Ja tam jestem pełen obaw. Dlatego jutro będę dzwonił do UG Serock - skoro zostali przeszkoleni...
_________________
Nic nie przeraża weterynarza!
 
     
krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)


Posty: 305
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2007-02-15, 09:48   

Basior napisał/a:
lord haos napisał/a:
Kto ma interweniować??

Z zdjęć wynika, że nie jest to słup energetyczny tylko telefoniczny, więc trzeba się zwrócić do odpowiedniej komórki telekomunikacji. Z tym, że dokładnie do kogo to niemam pojęcia, trzeba podzwonić. [...]
Basior ma racje... to słup telekomunikacyjny. Ale odradzam zawracanie sobie głowy z wydzwanianiem do telekompromitacji. Wasza strata czasu a ich tzw. spychologia stosowana w najwyższym wydaniu. Będą Was odsyłać do coraz to innych pionów technicznych a docelowego i tak nie znajdziecie.

Z uszkodzonym gniazdem też mam problem... może nie tyle z gniazdem co ze stodołą na której jest gniazdo. Stodoła jest stara w dodatku prawie sie zawaliła podczas ostatnich wichrów i właściciel chce ją rozebrać :?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo