Rośliny Ziemi Łukowskiej |
Autor |
Wiadomość |
calamita
|
Wysłany: 2013-04-02, 10:50
|
|
|
myślę, że z odkrywcą "rubry", to chleba nie jeść tylko wędrować i wędrować (jest to oczywiście parafraza ludowego powiedzenia- ale i niccolai i Hering zgodzą się ze mną).
Z Siedlec do Łukowa nie daleko, więc zapraszamy, a i co cztery pary oczu, to nie trzy.
Wiosna już za płotem- bedzie co szukać. Skorzystają wszyscy, a przyroda chyba najbardziej. |
_________________ kto to był? -człowiek! ...może został? -poszedł! |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-04-02, 19:23
|
|
|
Cephalanthera napisał/a: | witam
[...] i chętnie piszę się na wspólne botanizowanie po okolicach. |
calamita napisał/a: | myślę, że z odkrywcą "rubry", to chleba nie jeść tylko wędrować i wędrować (jest to oczywiście parafraza ludowego powiedzenia- ale i niccolai i Hering zgodzą się ze mną).
Z Siedlec do Łukowa nie daleko, więc zapraszamy, a i co cztery pary oczu, to nie trzy.
Wiosna już za płotem- bedzie co szukać. Skorzystają wszyscy, a przyroda chyba najbardziej. |
Witam kolegę w wątku poświęconym roślinom Ziemi Łukowskiej. Przyłączam się do kolegi calamity i zapraszam do współpracy - łącząc siły możemy działać sprawniej dla dobra przyrody ojczystej |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Hering
|
Wysłany: 2013-04-02, 20:29
|
|
|
Kultowym drzewem kompleksu leśnego ,, Kryńszczak ,, i rezerwatu JATA jest sędziwa jodła pospolita. W środowisku łukowskich leśników i przyrodników nazywana jest ,, Królową Jodeł,,. Niestety majestatyczny okaz dendroflory zakończył żywot w 2008 r. Złamany w połowie wysokości pień wciąż trwa na tronie leśnego uroczyska. Nawet dzisiaj zwracają imponujące parametry rośliny. Wiek szacowany jest na 150 - 200 lat. Obwód pnia - 316 cm. Pierwotnie wysokość jodły wynosiła 35 - 40 m. Masę drzewną oszacowano na 11 m3. Na pocieszenie dodam , że w sąsiedztwie kultowego drzewa trwają liczne inne okazałe jodły . Jest więc żywotny potencjał przetrwania królewskiej linii podłukowskich leśnych skarbów. Jodła to rzeczywiście bezcenny klejnot Natury. . |
|
|
|
 |
calamita
|
Wysłany: 2013-04-05, 13:39
|
|
|
to teraz pora na grzybki łukowskiej krainy- piestrzenica kędzierzawa
p.kedzierzawa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8206 raz(y) 64,89 KB |
|
_________________ kto to był? -człowiek! ...może został? -poszedł! |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-04-05, 19:04
|
|
|
calamita napisał/a: | to teraz pora na grzybki łukowskiej krainy | To zdecydowanie nie moje klimaty. Jako ciekawostkę podam tylko fakt występowania na naszym terenie rzadkiego jeszcze przybysza z tropików - okratka australijskiego (Clathrus archeri). Jego jedyne znane mi stanowisko występowania znajduje się na terenie gm. Wola Mysłowska. Jest to obrzeże lasu mieszanego, na południowej wystawie niewielkiego wzniesienia morenowego. Jest to dość charakterystycznie wyglądający grzyb o kształcie ośmiornicy. Jeśli ktoś widział ten gatunek proszę o podzielenie się tą informacją
Okratek australijski (Clathrus archeri), gm. Wola Mysłowska |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Hering
|
Wysłany: 2013-04-09, 19:28
|
|
|
Dzisiaj odwiedziłem najobfitsze stanowisko wawrzynka wilczełyko na Ziemi Łukowskiej. W liściastej knieji zima nadal wszechwładnie panuje wokół. Można nawet zaryzykować twierdzenie , że powiało arktycznym chłodem jak z radzieckiej lodówki. A wawrzynki wilczełyko wchodzą w pierwszą fazę kwitnienia. Szacuję , że dopiero za 2 tygodnie leśne uroczysko w pełni rozświetli różowa barwa wonnych kwiatostanów. W poprzednich latach w przypadku lekkiej i krótkiej zimy rośliny często rozkwitały już w końcówce lutego i w marcu. Jak widać sezon wegetacyjny jest znacznie opóźniony. Mam nadzieję , że Natura bezkolizyjnie poradzi sobie z kaprysami zimowej aury .
.jpeg Wawrzynek wilczełyko. Ziemia Łukowska 2013r. |
 |
Plik ściągnięto 8156 raz(y) 4,4 KB |
|
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-04-10, 08:10
|
|
|
Hering napisał/a: | Dzisiaj odwiedziłem najobfitsze stanowisko wawrzynka wilczełyko na Ziemi Łukowskiej. |
Hering napisał/a: | W poprzednich latach w przypadku lekkiej i krótkiej zimy rośliny często rozkwitały już w końcówce lutego i w marcu. Jak widać sezon wegetacyjny jest znacznie opóźniony. Mam nadzieję , że Natura bezkolizyjnie poradzi sobie z kaprysami zimowej aury . | Piękna roślina! Co do wegetacji, to czeka nas trudny sezon. Po bardzo opóźnionej wiośnie nastąpi "eksplozja wegetacyjna" przejawiająca sie równoczesnym rozwojem i zakwitaniem gatunków, które zwykle różnią się nieco terminem kwitnienia. Kwitnienie będzie ponadto krótkie i raczej mało obfite - zwłaszcza w przypadku geofitów wiosennych. Wszystkich obserwatorów czeka więc sporo pracy w krótkim terminie Nieco lepsza sytuacja może być w przypadku roślin późnowiosennych i letnich - o ile aura przestanie "szaleć". |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Cephalanthera
rubra....

|
Wysłany: 2013-04-10, 10:52
|
|
|
jeżeli chodzi o grzyby to w rezerwacie Jata występuje soplówka jodłowa.
IMGP2315__1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8132 raz(y) 79,9 KB |
|
_________________ To jest mój świat....
 |
|
|
|
 |
Hering
|
Wysłany: 2013-04-11, 17:52
|
|
|
Innym niezwykle ciekawym gatunkiem grzybka jest czarka szkarłatna /Sarcoscypha coccinea/. Należy do barwnych akcentów końcówki zimy i wiosny. Jest gatunkiem rzadkim. Występuje w podmokłych formacjach leśnych - zwanych olsami lub łęgami. Wyrasta na leżących na ziemi gałęziach drzew - zazwyczaj na olchowych. Gatunek należy do roślin podlegających ochronie prawnej. Na terenie gminy Łuków znane jest 5 stanowisk tego pięknego przedstawiciela grzybów.
.jpeg Czarka szkarłatna. Strzyżew gm. Łuków. |
 |
Plik ściągnięto 8108 raz(y) 6,22 KB |
|
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-04-11, 21:18
|
|
|
Hering napisał/a: | Innym niezwykle ciekawym gatunkiem grzybka jest czarka szkarłatna /Sarcoscypha coccinea/. [...] Na terenie gminy Łuków znane jest 5 stanowisk tego pięknego przedstawiciela grzybów. | To ja dorzucam 3 dość obfite stanowiska tego grzyba:
1) gm. Wola Mysłowska - łęg w dolinie Wilgi k. miejscowości Mysłów
2) gm. wola Mysłowska - ols kolo miejscowości Wilczyska
3) gm. stoczek Łukowski - pozostałość łegu przystrumykowego w dolinie Świdra k. miejscowości Kisielsk.
Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea), gm. Wola Mysłowska |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Cephalanthera
rubra....

|
Wysłany: 2013-04-12, 13:46
|
|
|
czarkę znalazłem też w młodniku sosnowym w Trzebieszowie |
_________________ To jest mój świat....
 |
|
|
|
 |
Hering
|
Wysłany: 2013-04-12, 18:41
|
|
|
Wracając jeszcze do soplówki jodłowej dodam , że rok 2012 nie był szczególnie łaskawy dla tego gatunku. Podobnie jak i innych przedstawicieli grzybków. Zostały znalezione tylko 13 okazy. Jak sama nazwa gatunkowa wskazuje jest związana z jodłowymi formacjami leśnymi. Jest to jednocześnie mikologiczna wizytówka Lasów Łukowskich. Inną ciekawostką przyrodniczą jest obecność soplówki jodłowej także w pobliskim rezerwacie ,,Topór,,. |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-04-17, 07:58
|
|
|
Wiosna coraz śmielej wkracza do Polski, więc sezon 2013 można oficjalnie uznać za otwarty. Poniżej zamieszczam foto tegorocznych kwitnących złoci żółtych
Przy okazji przypominam się z prośbą o zgłaszanie wszelkich obserwacji tych roślin. Z uwagi na fakt, że poszczególne gatunki trudno odróżnić, satysfakcjonująca będzie dla mnie każda obserwacja złoci (bez konieczności oznaczenia do gatunku) z podaniem charakteru siedliska (park, las, łąka itp.).
Złoć żółta (Gagea lutea).JPG
|
 |
Plik ściągnięto 91 raz(y) 127,38 KB |
|
_________________ DM |
|
|
|
 |
Hering
|
Wysłany: 2013-04-19, 14:21
|
|
|
W temacie gatunków goździków występujących na Ziemi Łukowskiej dorzucam goździka piaskowego / Dianthus arenarius /. Roślina znana jest zaledwie z dwóch skromnych stanowisk. Cała monitorowana populacja zawiera tylko 6 niewielkich darni. Jest to jednocześnie jedn z najbardziej zagrożonych przedstawicieli flory gminy Łuków. Ciekawostką botaniczną jest także niesamowity , można powiedzieć ,,rajski,, zapach kwiatostanów. .
.jpeg Goździk piaskowy. Gmina Łuków |
 |
Plik ściągnięto 8006 raz(y) 5,66 KB |
|
|
|
|
 |
krejzola005

|
Wysłany: 2013-04-27, 22:34
|
|
|
Co prawda nie z Ziemi Łukowskiej, a z powiatu Łosickiego. Obserwacja złoci żółtej, jeżeli dobrze rozpoznaje Sporo tego rośnie na poboczu drogi z Łosic do Woźnik.
 |
_________________ http://www.otopjunior.org...ser/krejzola005
 |
|
|
|
 |
|