Proszę o identyfikację. |
Autor |
Wiadomość |
niccolai

|
Wysłany: 2013-05-09, 07:26
|
|
|
snapi_007 napisał/a: | Samica gąsiorka ? Jeżeli tak to w takim środowisku pierwszy raz spotykam. | Tak, to samica gąsiorka. A co to za środowisko?
Ptak na zdjęciu 2 to muchołówka szara. |
_________________ DM |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-05-09, 07:35
|
|
|
Zyga napisał/a: | Śniady czy pławny? | Hmmm... ani jeden, ani drugi. Zdjęcie zbyt słabej jakości, aby pokusić się o oznaczenie, ale mnie on wygląda na łęczaka. Samotnik ma całą ciemną spodnią stronę skrzydeł, krwawodziób miałby natomiast charakterystyczne rozjaśnienie, a będąc precyzyjnym - charakterystyczny biały pas, wzdłuż tylnej krawędzi skrzydła.
Tak
Zyga napisał/a: | Samica błotniaka stawowego(jak myślę) | Dobrze myślisz - to samica błotniaka stawowego (+ smieszka na 2 zdjęciu ) |
_________________ DM |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-05-09, 07:43
|
|
|
harrier napisał/a: | Na ruinach mostu cn.7 gniazd mewy srebrzystej czy białogłowej? | Nie jest wykluczone, że obu Ptaki na zdjęciu 1 i 2 (opisane jako mewy i mewy1) są w typie mewy białogłowej. Mewa na zdjęciu nr 3 (mewy2) ma zastanawiająco potężny dziób, jak na białogłową. Aby móc oznaczyć te gatunki potrzebne są zdjęcia pokazujące ptaki w całości - ze szczególnym uwzględnieniem projekcji skrzydeł oraz długości i koloru nóg (skoku). |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Eskulap
Piotr

|
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2013-05-09, 12:59
|
|
|
niccolai napisał/a: | Ptaki na zdjęciu 1 i 2 (opisane jako mewy i mewy1) są w typie mewy białogłowej. |
Stopniowo wyparły z lęgowiska śmieszki i rybitwy rzeczne - ruiny mostu w ok.wsi Opalenie-Gniew gmina. |
|
|
|
 |
Zyga
|
Wysłany: 2013-05-09, 14:43
|
|
|
Skowronek?
Bo mnie jakoś przyćmiło przy tym ptaku.Chyba dlatego że nie widziałem skowronka z bliska
 |
|
|
|
 |
yoshi
|
Wysłany: 2013-05-09, 17:53
|
|
|
Stanowczo zbyt mało jest ptaków, które można zidentyfikować na pierwszy rzut oka...
|
|
|
|
 |
snapi_007
|
Wysłany: 2013-05-09, 22:47
|
|
|
niccolai, Dzięki. Co się tyczy środowiska, to jak czytam opis występowania gąsiorka nie znalazłem nigdzie że występuje w lesie, a tam go spotkałem. Jest to stary las mieszany z przewagą iglastych drzew nad brzegiem jeziora. Trochę drzew uschniętych. Nie było tam nigdzie zrębów czy polan leśnych, jakiś poletek z uprawami.
W ubiegłym roku też spotkałem gąsiorka ( parkę) w lesie ale z tą różnicą że był to skraj lasu z dużym zrębem na którym były już nowe nasadzenia. Przepływał tam też kanał z jeziora porośnięty różnymi zakrzaczeniami. Więc tam jego obecność mnie jakoś nie zdziwiła. |
_________________ http://fotoforum.gazeta.pl/u/anasacuta.html |
|
|
|
 |
snapi_007
|
Wysłany: 2013-05-09, 23:39
|
|
|
Te dwie ptaszyny ( było ich bardzo dużo) wcale się nie odzywały. Tylko po cichutki skakały po tych trzcinach.
A ten wczoraj koło domu
 |
_________________ http://fotoforum.gazeta.pl/u/anasacuta.html |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-05-10, 10:30
|
|
|
Eskulap napisał/a: | Jaki to gatunek? | Na moje oko wygląda na słowika - ale który to gatunek - nie jestem w stanie określić na podstawie tych zdjęć... |
_________________ DM |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-05-10, 10:31
|
|
|
Zyga napisał/a: | Skowronek?
Bo mnie jakoś przyćmiło przy tym ptaku. | No pewnie, że skowronek |
_________________ DM |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-05-10, 10:34
|
|
|
yoshi napisał/a: | Stanowczo zbyt mało jest ptaków, które można zidentyfikować na pierwszy rzut oka... | Te akurat można - to pokląskwa (fot 1) i rokitniczka (fot 2) |
_________________ DM |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-05-10, 11:01
|
|
|
snapi_007 napisał/a: | Co się tyczy środowiska, to jak czytam opis występowania gąsiorka nie znalazłem nigdzie że występuje w lesie, a tam go spotkałem. Jest to stary las mieszany z przewagą iglastych drzew nad brzegiem jeziora. | Rzeczywiście gąsiorek jest ptakiem związanym raczej ze środowiskiem otwartym i jego występowanie w lesie jest nietypowe, ale nie jest rzadkością! Jego występowanie na obrzeżach lasu nikogo raczej nie dziwi, ale o ile jest to rzadki las i prowadzą w jego głąb jakieś korytarze migracyjne (doliny rzeczne, poręby, linie energetyczne z wyciętą pod nimi roślinnością itp), to jego występowanie w takich siedliskach też specjalnie nie zaskakuje. Oczywiście nigdy nie są to rozległe kompleksy leśne, ale lasy do kilku ha. Sam obserwowałem gąsiorki w lasach typu świetlista dąbrowa, młodniki sosnowe (z sosną do 2 m wysokości), czy rzadkich lasach sosnowych z podszytem z jałowca. Wszystkie te lasy miały powierzchnię rzędu kilki-kilkunastu ha.
snapi_007 napisał/a: | Te dwie ptaszyny ( było ich bardzo dużo) wcale się nie odzywały. Tylko po cichutki skakały po tych trzcinach. | Phylloscopus sp. - w typie piecuszka
snapi_007 napisał/a: | A ten wczoraj koło domu | Kulczyk |
_________________ DM |
|
|
|
 |
yoshi
|
Wysłany: 2013-05-10, 11:14
|
|
|
niccolai napisał/a: | Te akurat można - to pokląskwa (fot 1) i rokitniczka (fot 2) | Dzięki.
Prawdę mówiąc miałam takie podejrzenia (serwer zmienia nazwy zdjęć, ale w oryginale nazw mam te właśnie gatunki) i bardzo się cieszę, że mam potwierdzenie.
|
|
|
|
 |
Eskulap
Piotr

|
|
|
|
 |