Obserwacje gadów |
Autor |
Wiadomość |
calamita
|
Wysłany: 2014-03-22, 14:25
|
|
|
dzisiaj, tj. 22.03.2014 godujące zaskrońce- 6 sztuk- jeden, najmniejszy "zaliczył" przygodną znajomość, więc będą małe zaskroniaczki |
_________________ kto to był? -człowiek! ...może został? -poszedł! |
|
|
|
|
calamita
|
Wysłany: 2014-03-31, 18:55
|
|
|
a wczoraj tj.30. marca wieczorem "wysyp" wygrzewających się w ostatnich promieniach słońca zaskrońców: ponad 20 sztuk- w tym jedna para kopulująca. Poza tym 2 żmije, jaszczurki żyworodne i jaszczurki zwinki- samczyk już lekko zielonkawy. No i chór kumaków-co było dla mnie zaskoczeniem. |
|
|
|
|
calamita
|
Wysłany: 2014-04-08, 14:28
|
|
|
dzisiaj na leśnej drodze dwa żywe i jeden rozjechany padalce. wygrzewały się na słońcu- nie były wcale płochliwe, więc pstryknąłem im kilka zdjęć. Nie zapłaciłem niestety za sesję , więc drugi osobnik na zakończenie "sfajdolił" mi się na rękę- po raz pierwszy w życiu. Odór niesamowity-o wiele gorszy niż zaskrońca. Pomogło dopiero mocne wycieranie gałązką sosny z igliwiem. |
|
|
|
|
Anton
|
Wysłany: 2014-04-26, 14:58
|
|
|
Widziałem dziś żmiję w lesie, leżała zwinieta na suchych liściach, przygladałem się jej z odległości 1 metra i nie uciekała, tyłko podniosła łeb i patrzyła na mnie.
Padalec na leśnej drodze, mały brązowy. Rano , gdy grzebałem w kupie kompostu, piękny turkusowy, duży padalec, szybko schował sie w głąb kompostu, a ja już głębiej nie kopałem. |
|
|
|
|
Eskulap
Piotr
|
|
|
|
|
Eskulap
Piotr
|
|
|
|
|
Accipiter
Dreptak bagienny
|
Wysłany: 2014-09-07, 12:15
|
|
|
6.09.2014 Gierałcice (pow. Nysa)
Padalec - obserwacja późnym popołudniem.
Ten był na szczęście żywy, ale olbrzymi problem stanowią motocykliści jak i pseudo-rajdowcy, którzy organizują sobie wyścigi fiatami 126p po polnym drogach. Po takich "imprezach" można trafić na trupki węży, jaszczurek, gryzoni... można tu wymieniać i wymieniać.
|
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
|
calamita
|
Wysłany: 2015-03-10, 14:49
|
|
|
w końcu są! Co prawda jeszcze nieliczne i bardzo niemrawe, ale są.
zaskroniec.jpg
|
|
Plik ściągnięto 20716 raz(y) 41,61 KB |
żmija2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 20716 raz(y) 49,79 KB |
żmija.jpg
|
|
Plik ściągnięto 20717 raz(y) 41,54 KB |
|
|
|
|
|
calamita
|
Wysłany: 2018-10-14, 10:33
|
|
|
12 października tego pięknego 2018 roku, a więc całe 2 dni temu podczas "bezkrwawego grzybobrania" gwiazdoszy- tzn. tylko fotografowania, natknąłem się na pseudo-godujące zaskrońce: duża samica i mniejszy samiec w miłosnych uściskach. Późna pora, ale tak jak u ludzi miłość ślepa jest... Wczesne popołudnie- ok. 13.30, słońce świeciło jak w lipcu, temperatura około 25 stopni w słońcu. |
|
|
|
|
calamita
|
Wysłany: 2018-12-01, 19:11
|
|
|
a oto i para wspomniana w poście wyżej
jesienne amory.JPG
|
|
Plik ściągnięto 15549 raz(y) 128,96 KB |
|
|
|
|
|
calamita
|
Wysłany: 2019-03-27, 09:05
|
|
|
w poniedziałek- 25.03.(najpierw słoneczko, potem więcej chmur)- obserwowałem padalca, zaskrońca i żmiję + jaszczurkę żyworodną + 3 trzmiele i kilka dzikich pszczółek- a w niewielkim bajorku kilka samców moczarówek, więc... wiosna |
|
|
|
|
|