Rzadkie gatunki Mazowsza |
Autor |
Wiadomość |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-06-22, 14:04 Rzadkie gatunki Mazowsza
|
|
|
Temat trudny do zaklasyfikowania do dzialu...
Rozmawialem ze znajomym, ze Mazowsze jest rolnicze i rzadkich gatunkow niewiele. Potem zaczelismy wymieniac ...ale. Wyszlo, ze wiekszosc ciekawych zwierzat jest slabo poznane na Mazowszu.
Dubelt - sa tokowiska, ale nie ma regularnych kontroli ani pomyslu ochrony. Puchacz - sa pojedyncze stanowiska, ale mogly powstac nowe w poblizu. Wilki sa na Kurpiach, ale nie wiadomo ile, interesuja sie nimi glownie miejscowi klusole. Zolwie blotne - nie wiadomo, czy stanowiska sa aktualne i czy sie rozmnazaja. Jarzabek - sa obserwacje, ale nikt nie sprawdzil, czy to stale stanowiska.
Macie pomysly, jakie sa jeszcze takie gatunki?
I mnostwo roboty dla Bociana |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-06-22, 15:25
|
|
|
Ja wiem gdzie bankowo są żółwie i puchacze (puchacza jeszcze nie widziałem ale to niedługo się zmieni )
Ale nie wiem czy to jeszcze mazowsze |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-06-22, 15:30
|
|
|
mixer napisał/a: | Ale nie wiem czy to jeszcze mazowsze |
No my też nie! Ale jak określisz miejsce - pomożemy przyporządkować terytorialnie |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-06-22, 16:14
|
|
|
Poszperałem w necie i Mazowsze |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-06-22, 19:45
|
|
|
Jurek7...
Wilki w Puszczy Kurpiowskiej sa rozpracowane - jak dwa lata temu zaczely sie z nimi duze problemy, no na WROP przybył Włodek Jędrzejewski i pokazal szczegolowo jak tam jest - wowczas było 8 czy 9 osobnikow w trzech watahach. Tylko czy wilk jeszcze jest gatukiem rzadkim
Żólwie błotne - w rez. Borowiec i na Okólnym Ługu w Puszczy Kozienickiej sa rozpracowane szczegolowo. Inne stanowiska - tu rzeczywiscie nie wiadomo, czy istnieja.
Inne rzadkosci ssacze? Nietoeprze mamy nie najgorzej rozpracowane, pilchy (przynajmniej popielice) - coraz lepiej. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-06-23, 11:55
|
|
|
mixer napisał/a: | Poszperałem w necie i Mazowsze |
Napisz na priva do Mirka, jesli to stanowisko nieznane |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-06-23, 11:57
|
|
|
Marfu napisał/a: |
Inne rzadkosci ssacze? Nietoeprze mamy nie najgorzej rozpracowane, pilchy (przynajmniej popielice) - coraz lepiej. |
A cio z rysiami w lasach Gostyninsko-Wloclawskich i P.Bialej ? |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-06-23, 15:19
|
|
|
Jurek7 napisał/a: | Napisz na priva do Mirka, jesli to stanowisko nieznane |
Puchacza znane a żółwia to pojęcia niem mam |
 |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-06-24, 19:23
|
|
|
ja mam żółwia błotnego pewne 2 stanowiska 1 - 100% rozmnażające sie, wilki sam widzialem - nie koniecznie jest to puszcza kurpiowska ale bliskie okolice Ostrołęki i Baranowa...
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
|