Wypalanie traw |
Autor |
Wiadomość |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-03-14, 22:32 Wypalanie traw
|
|
|
W ubiegły weekend będąc na działce wybrałem się na poszukiwanie wiosny. Zobaczyłem, że brzegi rowu melioracyjnego są całkowice suche i nie pokryte śniegiem. Idąc dalej zauwazyłem przerażający widok, dwie czarne duże plamy, i dym. Pobiegłem tam jak mogłem najszybciej i zobaczyłem, że ogień cały czas się pali. Ugasiłem go śniegiem. Wcześniej widziałem, że ktoś się tam kręcił, ale nie sądziłem, że to podpalacz. Myślę, że chciał znaleźć wejście do nory wydry, ukrytego wśród suchych traw. Po za tym wielu ludzi ze wsi uważa, że palenie traw użyźnia glebę, ale jeszcze się nie spotkałem z paleniem łąk, kiedy jeszcze lezy śnieg |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-03-15, 09:04
|
|
|
W naszym sklepiku jest ulotka o wypalaniu - jeżeli chcesz złoż zamówienie i rozłóż w okolicznych sklepach. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Basior
|
|
|
|
 |
pieczara

|
Wysłany: 2006-03-15, 20:24
|
|
|
Wiem mam tą ulotkę, postaram się coś zrobić, np. powieszę ją u sołtysa, ale do tych moich wieśniaków nic nie trafi, oni i tak wiedzą swoje ;/ . Jak taki jeden widział, że gaszę ten ogień to się ze mnie śmiał |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-15, 20:52
|
|
|
Na terenie gminy Olszanka koło Łosic problem z wypalaniem jest coraz mniejszy. Do rolników przemawia to, że jak będą wypalać trawy, to mogą nie dostać dopłat bezpośrednich z UE. I jak na razie odnosi to skutek... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
zoomaniak
|
Wysłany: 2006-03-15, 20:52
|
|
|
Do ludzi nic nie trafia, żadna argumentacja...
Jak spali się ktoś żywcem, jakaś sarna... lub dom sąsiada... to może zaczną kierowac się czymś innym niż przyzwyczajeniami... |
_________________ "Świat bez wariatów byłby nienormalny"
Klub Ciconia |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-03-16, 09:16
|
|
|
zoomaniak napisał/a: | Do ludzi nic nie trafia, żadna argumentacja... |
Kropla drąży skałę - próbować trzeba. |
|
|
|
 |
pieczara

|
Wysłany: 2006-03-16, 13:57
|
|
|
Żeby coś się zminiło, to musi się zmienić mentalność ludzi na wsi, ale tak próbowac trzeba. |
|
|
|
 |
zoomaniak
|
Wysłany: 2006-03-16, 17:14
|
|
|
Oczywiście próbować trzeba
Jeśli choć jedna osoba na tysiąc zrozumie to warto |
_________________ "Świat bez wariatów byłby nienormalny"
Klub Ciconia |
|
|
|
 |
pieczara

|
Wysłany: 2006-03-21, 20:32
|
|
|
Dziś na spacerze w centrum Radmia, na łąkach przy grodzisku piotrówka ktoś znowu podpalił łąki!!!!!!! Naszczęście ugasiłem płomienie śniegiem, ale niedaleko znalazłem inną pozopstałość po wypalaniu. Jescze jeżyśniego, a ja drugi raz w ciądu 1,5 tygodnia ogień na łąkach gaszę!!!!!! |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-03-22, 09:25
|
|
|
Jeszcze raz przypomnę, że w sklepiku jest dostępna ulotka o wypalaniu traw. Jeżeli ktoś chciałby zrobić małą akcję propagandową w swojej okolicy to zapraszam.
Są na niej zdjęcia "przykładowych" ofiar ognia, wymienione szkodliwe aspekty wypalania oraz akty prawne zakazujące tego procederu. |
|
|
|
 |
pieczara

|
Wysłany: 2006-03-22, 20:33
|
|
|
Dziś znalazłem kolejny spalony kawałek ziemi, ale naszczęście padał snieg i to on chyba tak szybko go ugasił. |
|
|
|
 |
ozuzi

|
Wysłany: 2006-03-28, 13:23
|
|
|
U mnie przed domem są działki. Wiele ludzi "wypala" je przed wiosennym wysiewem. Tylko że nie daleko jest łaka i to ona najbardziej cierpi. A trochę dalej są zabudowania mieszkalne. Jednak do nie których to nie dociera. Pozatym jest teraz nowa moda na palenie opon dla zabawy... |
|
|
|
 |
ozuzi

|
Wysłany: 2006-04-05, 07:33
|
|
|
Przedwczoraj palili "moja" lake dowiedzialam sie o tym z opowiadan bo mnie w domu nie bylo plomien na 3 m ze az straz pozarna byla swinie(ci co podpalali) |
|
|
|
 |
sas

|
Wysłany: 2006-04-05, 08:09
|
|
|
wczoraj bylem swiadkiem jak dzieciarnia probowala podpalic ląke , biorąc przyklad z Mirka spokojnie wytlumaczylem im dlaczego to niezbyt dobry pomysl , mam nadzieje ze zrozumieli .. |
|
|
|
 |
|