Wieści z kontroli budek 2006 |
Autor |
Wiadomość |
PePe

|
Wysłany: 2006-07-10, 09:44
|
|
|
Mender, masz już specjalistę wysokościowego u siebie - teraz możecie zawalczyć.
Z innego źródła wiem, że może o jakiś sprzęt do prac wysokościowych dla Bociana też się postaramy, więc jesienią możecie powalczyć
Nawet dobrze to Lulkowi zrobi, dla wprawy i stałego przypominania sobie, w razie co, my "wysokościowcy" służymy w celach edukacyjnych pomocą. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-11, 22:01
|
|
|
Dzisiaj zrobiłem kontrole uzupełniającą kilku budek.
Koło Klimontów w 1 skrzynce widoczne 3 młode - za 2 dni beda juz latać
w innej niestety brak śladów młodych, a w pobliżu pustułka żerowała. Podejrzewam, że w tej budce nie było w ogóle lęgu. Co prawda samica poprzednim razem siedziała w budce, ale uciekła z daleka. Hmm..., bez zajrzenia do środka trudno rozstrzygnąć czy była strata czy też nie doszło w ogóle do złożenia jaj. Ponoś około 30% a nawet więcej par w populacji nie przystępuje do lęgu w pierwszym roku.
Z kolei budka, w której pustułka wysiadywała na linni energetycznej w maju nie wykazuje oznak szczęśliwego wyjścia młodych! I w ogóle nie widac ptaków...
Za to w okolicach sąsiednij budki "kłębiły" się pustułki - jednocześnie widziałem 6 os., ale nie jestem w stanie powiedzieć ile to młodych a ile dorosłych! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-07-11, 22:34
|
|
|
Mirek napisał/a: | Ponoć około 30% a nawet więcej par w populacji nie przystępuje do lęgu w pierwszym roku. |
Chyba w drugim... |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-11, 22:50
|
|
|
Chyba się źle wyraziłem. Powinienem napisać, że cn. 30% par nie przystepuje do lęgów. Są to prawdopodobnie ptaki jednoroczne! |
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-07-11, 22:54
|
|
|
Hm, będę czepialski U ptaków wiek oznacza sie nieco inaczej niż u ludzi. Nie używa się takiego określenia jak ptak jednoroczny. Jest ptak w pierwszym roku życia, czyli od urodzenia do ostatniego dnia grudnia. Od 1 stycznia ten ptak jest już w drugim roku życia i pewnie o tę kategorię Ci chodzi...? |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-11, 22:57
|
|
|
mender napisał/a: | Hm, będę czepialski |
jestes czepialski, ale niech tam.
Dla zobrazowania, to te ptaki mogą nie przystępować do lęgu, które rok wcześniej przyszły na swiat! |
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-07-11, 22:59
|
|
|
A ja dodam - dwójeczki |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-13, 22:25
|
|
|
Dzisiaj z kamilem6 dokonaliśmy kontroli uzupełniającej 3 budek zamocowanych na 2 liniach energetycznych w dolinie Tocznej, aby sprawdzić efekt końcowy lęgów (podczas ostatniej kontroli były malutkie piskalaczki). Na jednej linii, gdzie była 1 para, z budki wyleciały już młode. Niestety nie wiem ile Były chyba gdzieś w głębi łąk. Widzieliśmy tylko, jak jeden z rodziców z determinacją pogonił przelatującego wysoko kruka!
Na następnej linii w budkach odpowiednio 4 i 2 młode tuż przed wylotem.
Dokumentacyjne foty w załączeniu:
IMG_4999.JPG Tutaj młode wyleciały, ale ewidentne ślady świadczą o pozytywnym efekcie lęgu! |
 |
Plik ściągnięto 224 raz(y) 19,12 KB |
IMG_5001.JPG Choć słabo nas widać, ale jest nas cztery, a w pobliżu poluje tatuś! |
 |
Plik ściągnięto 224 raz(y) 15,98 KB |
IMG_5006.JPG Na widok człowieka chowamy się - jesteśmy tylko dwie. Wkrótce będziemy sobie latać! |
 |
Plik ściągnięto 227 raz(y) 19,72 KB |
|
 |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2006-07-14, 07:41
|
|
|
Przed wylotem, budka Bartosz. Zdjęcie Roman D.
IMG_1540.JPG Tu mieszkamy |
 |
Plik ściągnięto 227 raz(y) 56,15 KB |
IMG_1518.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 238 raz(y) 95,26 KB |
|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-21, 04:50
|
|
|
Dwa dni temu sprawdziłem jeszcze kilka budek na N od Siedlec - Koło wsi Strusy (gm. Paprotnia) oraz koło wsi Czepielin (gm. Mordy), w tym 2 zajęte. Z obu wyleciały już młode - kreciły sie w pobliżu. W obu przypadkach były cn. 3 młode. Tyle widziałem, bo mogło być ich więcej!
jemi te Strusy to patrząc na mapkę są w kierunku Sokołowa. Już wkrótce podsiedleckie pustułki będa się "mieszać" z Twoimi - podsokołowskimi |
 |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2006-07-21, 07:16
|
|
|
Niech się „mieszają”, jak to pięknie ująłeś.
Opanujemy cały kraj! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-21, 14:44
|
|
|
jemi napisał/a: | Opanujemy cały kraj! |
Pustułka stanie się, obok myszołowa, najpospolitszym drapolem, tak jak to było 60 lat temu! |
 |
|
|
|
 |
norbert

|
Wysłany: 2006-07-24, 15:22
|
|
|
Mirek napisał/a: | Pustułka stanie się, obok myszołowa, najpospolitszym drapolem, tak jak to było 60 lat temu |
tak przy okazji kręcąc się ostatnio za boćkami pod radomiem częściej widywałem pustułki niż myszaki
przeprowadziłem jeszcze jedną dodatkową kontrolę budek w radomiu i wygląda na to że na 9 budek (jedna uszkodzona) 2 były zajęte, 2 budki zagineły |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-30, 23:02
|
|
|
Sezon pustułkowy już prawie zakończony, ale jeszcze w piątek, tj. 28 lipca w dwóch budkach (jedna w Siedlcach, druga na linii energetycznej nad Helenką pod Siedlcami) były młode. Z uwagi na wysokie przednie ścianki i operowanie słońca młodych nie dało się policzyć.
Rodzinki pustułek (z 3 budek) znad Helenki już się wyniosły - pewnie gdzieś koczują m.in. na polach! |
 |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-08-02, 13:00
|
|
|
Chyba trzeba by odtrąbić zakończenie sezonu pustułkowego. Przydałoby się jakieś podsumowanie (oko do koordynatora). |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
|