|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
Kruki do odstrzału? |
Autor |
Wiadomość |
Sturnus vulgaris
|
Wysłany: 2011-10-20, 07:44
|
|
|
no Grzesiu trochę jeździsz po tych lisach, ja bynajmniej bardzo lubię lisy jako stworzenia, bo są inteligentne i po prostu urokliwe, nie mam ich za ścierwa, jedyne ścierwa jakie znam to niektórzy przedstawiciele a może nawet większość przedstawicieli Homo,
dlaczego, nie zaprzestano szczepienia lisów - kasa, ogromna kasa na szczepionkach, ktoś te szczepionki produkuje i tłucze na nich gruba kasę, bo sensu samego w sobie szczepienia nie mają żadnego, prawdopodobieństwo że wściekły lis pogryzie człowieka jest powiedzmy szczerze bardzo małe, no ale kasa rządzi. Wścieklizna bardzo szybko wyrównała by populacje lisa do właściwej. Zabijanie zwierząt to żadna przyjemność a jeśli ktoś lubi zabijać dla przyjemności to znaczy że jest poj...., co do tematu, tak jak napisałem wcześniej chłopaki chcą sobie postrzelać do krukowatych bo te biorą im małe zajączki (tak samo jak lisy, jastrzębie, kuny na czele z niepodzielnie panującym człowiekiem) które mogły by urosnąć i wylądować jako pasztet na stole któregoś pana myśliwego i w świąteczny wieczór wykarmić jego wygłodniałą rodzinę. |
|
|
|
|
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2011-10-20, 08:18
|
|
|
Sturnus vulgaris napisał/a: | no Grzesiu trochę jeździsz po tych lisach, ja bynajmniej bardzo lubię lisy jako stworzenia |
Tak bo lis podobnie jak norka amerykańska jest w chwili obecnej scierwem które zagraża polskiej faunie - podobnie jak chwastem dla mnie jest czeremcha amerykanska czy klon jesionolistny - jesli ktoś nie roumie tego - patrz lis23 to jego nie mój problem.
Sturnus vulgaris napisał/a: | dlaczego, nie zaprzestano szczepienia lisów - kasa, ogromna kasa na szczepionkach, ktoś te szczepionki produkuje i tłucze na nich gruba kasę |
Ano właśnie nie zadziwia Cię zmowa organizacji ekologicznych w tym temacie - może jakiś banerek na ministerstwie? zjazd na linach? nic cisza gdzie jest WWF, GP, OTOP, Salamandra Klub Przyrodników o TP Bocian nie wspominając ???? NIC CISZA
Sturnus vulgaris napisał/a: | które mogły by urosnąć i wylądować jako pasztet na stole któregoś pana myśliwego i w świąteczny wieczór wykarmić jego wygłodniałą rodzinę. |
Ano i pewno czesć wyląduje tylko znowu czy któraś z organizacji zajume się tym tematem ?? Wszyscy jęczą ze populacja spada, badają ją, utyskują i co ?gó@#o? Nic cisza w temacie. |
|
|
|
|
lis23
|
Wysłany: 2011-10-20, 09:53
|
|
|
Sturnus vulgaris napisał/a: | dlaczego, nie zaprzestano szczepienia lisów - kasa, ogromna kasa na szczepionkach, ktoś te szczepionki produkuje i tłucze na nich gruba kasę, bo sensu samego w sobie szczepienia nie mają żadnego, prawdopodobieństwo że wściekły lis pogryzie człowieka jest powiedzmy szczerze bardzo małe, no ale kasa rządzi. Wścieklizna bardzo szybko wyrównała by populacje lisa do właściwej. |
Jestem przeciwnikiem szczepień ale z drugiej strony nie uważam żeby sukces lisa wynikał tylko i wyłącznie z braku wścieklizny - po prostu lis jest gatunkiem plastycznym i łatwo dostosowującym się do zmian w środowisku naturalnym i radzi sobie lepiej niż większość,czy z tego powodu jest on " ścierwem " i " chwastem " jak uważa Grzegorz?
jest jeszcze taka sprawa,że obecnie lisy żyją coraz bliżej człowieka i bez szczepień jeszcze bardziej wzrosła by nienawiść do tych zwierząt,nawet i obecnie w dobie szczepień lęk przed wścieklizną jest wielki.
Prawdą jest to,że szczepiącym nie zależy w ogóle na zwierzętach,oni chcą tylko szczepić i zabijać dla wygody człowieka,bo o człowieka tutaj chodzi,nie o to żeby lisy były zdrowe.
Prawdą jest też to,że żadna organizacja ekologiczna,żaden przyrodnik,ekolog nie protestuje przeciw szczepieniom,za to prawie każdy jest za tępieniem lisów.
GrzegorzBP napisał/a: | Tak bo lis podobnie jak norka amerykańska jest w chwili obecnej scierwem które zagraża polskiej faunie - podobnie jak chwastem dla mnie jest czeremcha amerykanska czy klon jesionolistny - jesli ktoś nie roumie tego - patrz lis23 to jego nie mój problem. |
W październiku tego roku nasza światowa populacja sięgnie poziomu siedmiu miliardów,myślę więc że nie mamy moralnego prawa ubliżać innym gatunkom od " ścierwa " czy też " chwastu "
Sturnus vulgaris napisał/a: | chłopaki chcą sobie postrzelać do krukowatych bo te biorą im małe zajączki (tak samo jak lisy, jastrzębie, kuny na czele z niepodzielnie panującym człowiekiem) które mogły by urosnąć i wylądować jako pasztet na stole któregoś pana myśliwego i w świąteczny wieczór wykarmić jego wygłodniałą rodzinę. |
Wyżywić rodzinę - 90% naszej dziczyzny trafia za granicę,do restauracji a nawet do karm dla psów i kotów
wracając do tematu: Grzegorzu,czy wierzysz w to,że odstrzał 1000 ptaków znacząco poprawi sytuację zająca i kuropatwy?
czy liczysz na to,że ten odstrzał uda się w ogóle zrealizować?
czy ufasz w to,że myśliwi znani ze swojej " wiedzy " ornitologicznej nie wystrzelają przy okazji innych ptaków podobnych do kruka? - wszak dla części z nich każdy czarny ptak to kruk. |
|
|
|
|
Sturnus vulgaris
|
Wysłany: 2011-10-20, 10:15
|
|
|
Grzesiu stawiasz lisa obok gatunków obcych, wprowadzonych sztucznie przez człowieka zagrażających naszej faunie, lis nie jest gatunkiem obcym, jest częścią tej fauny który w wyniku działalności człowieka znacznie zwiększył swoją populację, która to zagraża innym gatunkom zwierząt znacznie rzadszym i cenniejszym z punktu bioróżnorodności, co nie oznacza że należy go traktować jako ścierwo i brutalnie wybijać, należy znaleźć sposób na ograniczenie jego populacji ale może nie koniecznie karmić go ołowiem. mam rozumieć że gdyby bielik czy np jastrząb osiągnął populację powiedzmy sobie zbyt wysoką w naszym mniemaniu to znaczy że należało by je traktować jak ścierwa i karmić je ołowiem. No to git. Ciekawy jestem czy zając również ma swoją górną granice populacji, jak w ogóle wyliczyć górną granice populacji, to są tylko nasze założenia, nasze marne wyliczenia i badania naukowe które później w praktyce nie wiele znaczą, bo przyroda bardzo często nas zaskakuje i mimo tego że coś tępimy to to i tak zwiększa swą populację a to co chronimy zmniejsza. |
|
|
|
|
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2011-10-20, 10:42
|
|
|
lis23 napisał/a: | Sturnus vulgaris napisał/a:
chłopaki chcą sobie postrzelać do krukowatych bo te biorą im małe zajączki (tak samo jak lisy, jastrzębie, kuny na czele z niepodzielnie panującym człowiekiem) które mogły by urosnąć i wylądować jako pasztet na stole któregoś pana myśliwego i w świąteczny wieczór wykarmić jego wygłodniałą rodzinę.
Wyżywić rodzinę - 90% naszej dziczyzny trafia za granicę,do restauracji a nawet do karm dla psów i kotów |
Jak widać Szpaku dla lisa Twoje sarkazmy tez są zbyt trudne
Sturnus vulgaris napisał/a: | lis nie jest gatunkiem obcym |
ale jest gatunkiem zagrażajacym polskiej faunie - podkreslam to wielokrotnie
Sturnus vulgaris napisał/a: | należy znaleźć sposób na ograniczenie jego populacji ale może nie koniecznie karmić go ołowiem |
no to słuucham konkretnych i podkreslam realnych do wykonania propozycji.
Sturnus vulgaris napisał/a: | mam rozumieć że gdyby bielik czy np jastrząb osiągnął populację powiedzmy sobie zbyt wysoką w naszym mniemaniu to znaczy że należało by je traktować jak ścierwa i karmić je ołowiem. |
jak się uda zrobić by znosił po 20 jaj w sezonie, miał 100% skuteczność lęgu to tak.
P.S. czemu Ty też milczysz w temacie ciszy NGO w kontekscie wplywu szczepionek na lisa - czyżby vis major???
lis23 napisał/a: | W październiku tego roku nasza światowa populacja sięgnie poziomu siedmiu miliardów |
no a pcheł 30 mld i co z tego? P.S jak rozumiem komarów nie zabijasz????? A wiesz ile codziennie mordujesz bakterii w swoim przewodzie pokarmowym??? a ile zjadasz much gdy śpisz?? |
|
|
|
|
Sturnus vulgaris
|
Wysłany: 2011-10-20, 11:32
|
|
|
zlikwidować szczepienia i czekać, przyroda w co prawda mozolny sposób ale zmniejszy populację lisów, z resztą uważam że wcześniej czy później przyroda poradzi sobie z nadmiarem lisa, lis ma wiele innych ciekawych chorób, oczywiście w tym samym czasie za wszelka cene utrzymać na obecnym poziomie populację ptaków którym lis najbardziej zagraża czyli nie tylko kuropatwa czy obcy gatunek jakim jest bażant tylko siewkowate ptaki i kuraki takie jak cietrzew, no i wiele innych. Choć wiadomo że nie tylko wysoka populacja lisa czy kruka czy innych ptaków krukowatych powoduje spadek liczebności takich ptaków jak kuropatwa czy znacznie bardzie cenne jak rycyk czy czajka czy krwawodziób, przede wszystkim zmiany jake zachodzą w środowisku w wyniku działalności człowieka no wszyscy wiem o co chodzi nie ma co się rozpisywać. Zrzucanie winy na drapieżnictwo to śmiech na sali. Dziś kruki i sroki jutro jastrząb i krogulec za rok orzeł przedni wilk i ryś, człowiek zawsze likwidował konkurencję do pokarmu nie widząc winy w samym sobie. Bo tak jest najłatwiej. |
|
|
|
|
lis23
|
Wysłany: 2011-10-20, 13:52
|
|
|
Cytat: | mam rozumieć że gdyby bielik czy np jastrząb osiągnął populację powiedzmy sobie zbyt wysoką w naszym mniemaniu to znaczy że należało by je traktować jak ścierwa i karmić je ołowiem. No to git. |
Taka jest,niestety mentalność wielu ludzi - jak coś jest rzadkie,chronić - gdy już rzadkie nie jest,tępić
prof.Andrzej Elżanowski napisał jakiś czas temu że dla niektórych przyrodników,ekologów liczą się tylko i wyłącznie gatunki chronione,dopóki są rzadkie - i jest w tym sporo prawdy
Sturnus vulgaris napisał/a: | Ciekawy jestem czy zając również ma swoją górną granice populacji |
Z zającem jest o tyle ciekawie,że nie wszyscy są zainteresowani wzrostem jego populacji - jakiś czas temu czytałem tekst w którym rolnicy oskarżali myśliwych o wypuszczanie na wolność tych " szkodników " - tak więc,punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
A wracając do lisów to myśliwi nie domagają się tylko i wyłącznie odstrzałów - twierdzą oni bowiem,że odstrzał prowadzony jest obecnie a potrzebna jest intensywna redukcja a redukcja to już nie jest polowanie tylko tępienie,które może dopuszczać użycie różnych metod:
- Pułapki wszelkiego rodzaju ( żelaza, wnyki, sidła, kotwice itp.)
- trucizna,
- wykopywanie i zabijanie młodych lisów.
- zalewanie nor wodą.
- gazowanie lisich nor - całoroczne, bądź w okresie wychowu młodych.
- celowe infekowanie pojedynczych osobników chorobami zakaźnymi o śmiertelnym przebiegu.
Sturnus vulgaris napisał/a: | zlikwidować szczepienia i czekać, przyroda w co prawda mozolny sposób ale zmniejszy populację lisów, z resztą uważam że wcześniej czy później przyroda poradzi sobie z nadmiarem lisa, lis ma wiele innych ciekawych chorób, |
Osobiście uważam że po zaprzestaniu szczepień to nie było by tak " hop,siup " jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki,że " myk " i lisów jest mniej,bo i przyczyn wzrostu populacji lisa jest więcej - o ile dobrze pamiętam to szczepienia na skalę całego kraju prowadzi się od przełomu wieku / rok 2000? / a populacja lisa wzrasta systematycznie od połowy lat 90-tych - na konkurencyjnym forum jeden z forumowiczów wysnuł taką teorię,że już pod koniec lat 70-tych ub.w. lisy w Polsce przeszły przemianę z gatunku typowo leśnego w gatunek polno-leśny i w tym też należy upatrywać przyczyn wzrostu populacji.
GrzegorzBP napisał/a: | ale jest gatunkiem zagrażajacym polskiej faunie - podkreslam to wielokrotnie |
Jak dla mnie,to polska fauna jest obeznana z drapieżnictwem lisa,który jest rodzimym gatunkiem,tak więc jest to zwykła relacja drapieżnik-ofiara,nic innego - trochę śmieszy mnie fakt,że niektórzy " spece " diagnozują iż lis żywi się ponoć przede wszystkim zającem / 60-70% / i ciężko im wytłumaczyć że lis jest wszystkożerny,nie jest przywiązany do jednego rodzaju pokarmu,lis uznawany był też za leśnego sanitariusza a więc żywił się i żywi się nadal także padliną,a także owocami,owadami,itp.
Sturnus vulgaris napisał/a: | Dziś kruki i sroki jutro jastrząb i krogulec za rok orzeł przedni wilk i ryś |
Jastrząb,wilk i ryś już od dawna są na myśliwskim celowniku,jakiś czas temu śledziłem ciekawą dyskusję o tym,że ryś " niszczy " populację sarny i dlatego jego ochrona jest nieuzasadniona bo tracą na tym tylko myśliwi.
Grzegorzu,nadal nie odpowiedziałeś mi na pytanie,czy odstrzał 1000 ptaków diametralnie poprawi los zająca i kuropatwy?. |
|
|
|
|
lis23
|
Wysłany: 2011-10-20, 20:04
|
|
|
Ciąg dalszy sprawy:
Cytat: |
Ekolodzy chcą uchylenia odstrzałów ptaków
Blisko 2,5 tys. osób poparło dotychczas petycję ekologów z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków o uchylenie zgody na odstrzał ponad tysiąca kruków, wron siwych i srok w okolicach Szczytna, wydanej przez Regionalną Dyrekcję Ochrony Środowiska (GDOŚ) w Olsztynie.
Protest spowodowany jest zezwoleniem przez urzędników na odstrzelenie w ciągu trzech lat 250 kruków, 190 wron siwych i 600 srok, wydanym w lipcu na wniosek Szczycieńskiego Towarzystwa Przyrodniczo-Myśliwskiego. Redukcja tych ptaków ma - według autorów wniosku - służyć restytucji populacji zajęcy i kuropatw w okolicach Szczytna.
Rzecznik OTOP Katarzyna Groblewska poinformowała w czwartek, że pod petycją z żądaniem uchylenia decyzji o odstrzale podpisało się już ok. 2,5 tys. osób. - Podpisy zbieramy do końca przyszłego tygodnia, potem przekażemy petycję do Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska - powiedziała Groblewska.
Tylko ta instytucja ma prawo unieważnić na drodze administracyjnej decyzję olsztyńskich urzędników od ochrony środowiska. Według rzecznika GDOŚ, Moniki Jakubiak wszczęto już postępowanie wyjaśniające.
- Zgoda na odstrzał tak dużej liczby ptaków powinna zostać poprzedzona niezwykle dokładną analizą. Dlatego po otrzymaniu kompletu akt ocenimy poprawność tej decyzji pod względem merytorycznym i formalnym - powiedziała Jakubiak.
Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie broni zasadności zgody na odstrzał gatunków, objętych częściową ochroną. Ptaki krukowate - w jej ocenie - zagrażają zwłaszcza "dramatycznie spadającej" populacji zajęcy. Urzędnicy powołują się na opinie ornitologów i podkreślają, że zgodzili się na znacznie mniejszy odstrzał niż chciał wnioskodawca.
Ekolodzy z OTOP twierdzą natomiast, że decyzja nie była konsultowana ze środowiskiem naukowym i organizacjami zajmującymi się ochroną przyrody. Ich zdaniem, nie ma żadnych dowodów, że odstrzał przyczyni się do wzrostu liczby zajęcy i kuropatw.
Według ekologów, urzędnicy wydający decyzję nie mieli rzetelnych danych o liczebności ptaków krukowatych. Dlatego odstrzał wron siwych w takiej ilości może doprowadzić do zagłady tego gatunku w regionie.
|
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html |
|
|
|
|
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2011-10-21, 19:32
|
|
|
lis23 napisał/a: | A wracając do lisów to myśliwi |
co ci się popiórkowało to nie ten temat - przeczytaj sobie tytuł posta |
|
|
|
|
lis23
|
Wysłany: 2011-10-21, 20:37
|
|
|
Nic mi się nie " popiórkowało " bo to Ty zszedłeś na off tym " rudym badziewiem "
zresztą,drugi post jest już na temat. |
|
|
|
|
aka
|
Wysłany: 2011-10-22, 15:24
|
|
|
Cytat: | Dlatego odstrzał wron siwych w takiej ilości może doprowadzić do zagłady tego gatunku w regionie. |
Ale bzdet.
Cytat: | zlikwidować szczepienia i czekać, przyroda w co prawda mozolny sposób ale zmniejszy populację lisów, z resztą uważam że wcześniej czy później przyroda poradzi sobie z nadmiarem lisa, lis ma wiele innych ciekawych chorób, oczywiście w tym samym czasie za wszelka cene utrzymać na obecnym poziomie populację ptaków którym lis najbardziej zagraża czyli nie tylko kuropatwa czy obcy gatunek jakim jest bażant tylko siewkowate ptaki i kuraki takie jak cietrzew, no i wiele innych. Choć wiadomo że nie tylko wysoka populacja lisa czy kruka czy innych ptaków krukowatych powoduje spadek liczebności takich ptaków jak kuropatwa czy znacznie bardzie cenne jak rycyk czy czajka czy krwawodziób, przede wszystkim zmiany jake zachodzą w środowisku w wyniku działalności człowieka no wszyscy wiem o co chodzi nie ma co się rozpisywać. Zrzucanie winy na drapieżnictwo to śmiech na sali. Dziś kruki i sroki jutro jastrząb i krogulec za rok orzeł przedni wilk i ryś, człowiek zawsze likwidował konkurencję do pokarmu nie widząc winy w samym sobie. Bo tak jest najłatwiej. |
Przede wszystkim bylbym ostrozny z tym "ogolnie wiadomo", "wszyscy wiedza ze" itp.
Ogolnie wiadomo tylko tyle ze goooowno wiadomo na temat przyczyn regresu
wspomnianych gatunkow, konkretnego wplywu poszczegolnych czynnikow, takich jak stan srodowiska, metody uzytkowania naturalnych zasobow, predacja itp.
Choc gro nawiedzonych jest zdania, ze drapiezniki innym zwierzatkom krzywdy
nie zrobia to juz od dobrych kilkunastu lat redukcja populacji drapieznikow -
rowniez tych skrzydlatych nie jest tematem tabu.
Histeryczny bzdet OTOPU zacytowany na poczatku swiadczy najwyzej o braku
realistycznego podejscia. Odstrzal kilkuset drapieznikow na terenie o ktorym
mowa jest nie tylko gwaltem na pszyrodnikach ale tez spora szansa na
zweryfikowanie, bad powierdzenie stanu wiedzy na temat relacji miedzy tymi
drapieznikami i zwierzetami, ktorych ochrona jest celem odstrzalu. |
|
|
|
|
lis23
|
Wysłany: 2011-10-22, 16:34
|
|
|
aka napisał/a: | Ogolnie wiadomo tylko tyle ze goooowno wiadomo na temat przyczyn regresu
wspomnianych gatunkow, konkretnego wplywu poszczegolnych czynnikow, takich jak stan srodowiska, metody uzytkowania naturalnych zasobow, predacja itp.
|
Ale owa niewiedza dotyczy także tych wszystkich mądrych głów,czyli tzw.naukowców,którzy myślą że pozjadali wszystkie rozumy i wystawiają swoje opinie,jak pan Dziedzic
a wracając do odstrzału kruków i innego ptactwa: naprawdę myślicie że ów odstrzał coś da?,i przede wszystkim,czy zostanie wykonany w całości? - ba,nawet częściowo?
bo,widzisz,Twoi " nawiedzeni " koledzy po strzelbie chcieliby mieć ciastko i zjeść ciastko,czyli chcieliby redukcji krukowatych i ogólnie wszystkich ptaków drapieżnych,tylko ... żeby ktoś inny dokonywał za nich odstrzału,bo im się nie chce,bo to za dużo zachodu - poczytaj sobie:
http://forum.lowiecki.pl/...379652&t=379652
Cytat: | A kto je odstrzeli???
Po odstrzale pierwszych pięciu sztuk pozostałe 995 będą się trzymały 600m od człowieka z grzmiącym kijem. Należy wydać jakieś 30-50tys. na karabin z odpowiednią lunetą i strzelać na 600m z bardzo drogiej snajperskiej amunicji. Albo z zasiadki przy patrochach w białym kombinezonie leżeć na śniegu godzinami.
Po sezonie z wynikiem 10szt zabitych na śmierć - wypchać. Zacząć jeść kaszankę,grzać odmrożone giry i bolące plery , patrzeć na na wypchane krukowate siedzące na kominku....
Nie da się odstrzelić 1000 krukowatych, trzeba to robić latami systematycznie, okazjonalnie a do tego trzeba mieć prawo a nie jakieś tam 1000szt....
Darzbór |
tak więc,nie byłbym taki pewien,że znajdą się chętni a nawet jeśli to że wykonają ów " plan pozyskania " - ale,co nie którzy i tak się chwalą kłusolką:
Cytat: |
Zamiar szczytny, wynik "pozyskania" okaże się po czasie
(.....) ale i bez tego mozna sobie z problemem poradzić ... bez opisu...
popytajcie kolegów starszych roczników jak to się robi, opowiadał mi dziadek jak to sie robi bo takie były metody i to skuteczne....
osobiście mam swój sposób .... )) |
|
|
|
|
|
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2011-10-23, 19:52
|
|
|
lis23 napisał/a: | tak więc,nie byłbym taki pewien,że znajdą się chętni |
nie bój się znajdą się - po co płacić za rzutki jak mozna potrenować przed sezonem |
|
|
|
|
Marek Bebłot
Drapolg
|
Wysłany: 2011-10-23, 21:20
|
|
|
Jeżeli chodzi o sprawę kuraków to nic nie wiadomo. Osoby z listy którą podałeś są osoby także przyrodnicy których znam. Żadnego obwieszczenia nie było co do decyzji więc pewnie decyzja była podjęta bez wiedzy przyrodników RDOŚ z Olsztyna. A co do obrony kuraków wystąpił Zdzisław Cenian z KOO i OTOP z petycją. Więc nie wypowiadaj się jeżeli nie wiesz!!!! |
_________________ Luneta Bresser 20-60x60
Lornetka Vortex Diamondback 10x42
Aparat FujiFilm S100 |
|
|
|
|
aka
|
Wysłany: 2011-10-24, 11:43
|
|
|
Cytat: | Jeżeli chodzi o sprawę kuraków to nic nie wiadomo. Osoby z listy którą podałeś są osoby także przyrodnicy których znam. Żadnego obwieszczenia nie było co do decyzji więc pewnie decyzja była podjęta bez wiedzy przyrodników RDOŚ z Olsztyna. A co do obrony kuraków wystąpił Zdzisław Cenian z KOO i OTOP z petycją. Więc nie wypowiadaj się jeżeli nie wiesz!!!! |
Ze jak ?
Cytat: | Aktualności KOMUNIKAT 58/2011 - stanowisko Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Olsztynie w sprawie decyzji z dnia 29.07.2011 r., znak: WOPN-OOP.6402.16.2011.MJ zezwalającej na odstrzał ptaków krukowatych w powiecie szczycieńskim.
PDF Drukuj Email
Wpisany przez Olsztyn Admin
wtorek, 04 października 2011 10:17
Szanowni Państwo,
w związku z informacją prasową autorstwa Panów Roberta Robaszewskiego i Adama Wajraka („Gazeta Wyborcza”, „Kruki do odstrzału” z dn. 28 września 2011 r.) w sprawie decyzji Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Olsztynie, zezwalającej na odstrzał kruka, wrony siwej i sroki w powiecie szczycieńskim, przedkładam poniższe stanowisko.
Pismem z 30 maja br. (data wpływu 31 maja br.) Szczycieńskie Towarzystwo Przyrodnicze zwróciło się z wnioskiem o zezwolenie na odstrzał w ciągu 3 lat 419 osobników kruka, 803 osobników sroki oraz 196 osobników wrony siwej z 4 rejonów wyznaczonych na terenie powiatu szczycieńskiego. Dokumentacja zawierała mapę z rejonami planowanego odstrzału, zestawienie tabelaryczne zinwentaryzowanych ptaków krukowatych oraz opinię prof. dr hab. Romana Dziedzica z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie o zasadności redukcji krukowatych, statut i KRS Towarzystwa.
Wniosek został przedstawiony w dniu 29 lipca br. na posiedzeniu Prezydium Regionalnej Rady Ochrony Przyrody w Olsztynie. Regionalna Rada składa się z osób doskonale znających środowisko przyrodnicze Warmii i Mazur, a wśród członków Prezydium jest dwóch profesjonalnych ornitologów. Prezydium Rady zaopiniowało pozytywnie wniosek ustosunkowując się do obszaru planowanego odstrzału, warunków realizacji zezwolenia, terminu odstrzału oraz ilości ptaków do redukcji. Wielkość redukcji zmniejszono o ok. 25%, zaś w przypadku kruka o 40% w stosunku do wniosku.
Nadmieniam, że odstrzał ptaków krukowatych jest jednym z wielu elementów programu restytucji zająca i kuropatwy, który współfinansowany jest ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie. Projekt zakłada m.in. działania na rzecz poprawy warunków bytowania ww. zwierząt, minimalizację negatywnego oddziaływania czynników biotycznych i abiotycznych oraz poprawę genetycznej różnorodności populacji.
Po rozpatrzeniu wszystkich aspektów sprawy, uwzględniając osiągnięcie zamierzonego rezultatu programu restytucji zająca i kuropatwy w powiecie szczycieńskim, tj. gatunków o dramatycznie spadającej liczebności, podjęto decyzję zgodną z prawem. Zezwolono w niej na redukcję gatunków objętych ochroną częściową mających liczne populacje, a powodujących istotne ubytki wśród kuropatw i zajęcy.
Pragnę podkreślić, że teza jakoby kruk był jedynie padlinożercą nie znajduje potwierdzenia w wynikach badań dr Marka Panka (2005), które wykazały, że w okresie wczesnowiosennym (marzec, kwiecień) kruki zabijały 19% średniej liczby zajęcy z pierwszego miotu.
Uprzejmie informuję, że w publicznie dostępnym wykazie danych o dokumentach zawierających informacje o środowisku i jego ochronie zamieszczono dane o wniosku Szczycieńskiego Towarzystwa Przyrodniczego oraz o wydanej decyzji. Obecnie całość dokumentacji jest analizowana przez organ nadrzędny.
Zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji i faktu, że ww. decyzja może obruszać część z Państwa. Proszę jednak o obiektywną ocenę faktów.
Z poważaniem
Stanisław Dąbrowski
Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Olsztynie |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|