Jakie ptaki zakładaja gnizdo co roku w tym samym miejscu lub |
Autor |
Wiadomość |
Pliszek
|
Wysłany: 2012-03-14, 18:39 Jakie ptaki zakładaja gnizdo co roku w tym samym miejscu lub
|
|
|
Jak w temacie istnieją jakieś ptaki co maja co rok w tym samym miejscu gniazdo np w budce? lub w szczelinie domow? |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2012-03-15, 18:13
|
|
|
Pliszek napisał/a: | jakieś ptaki co maja co rok w tym samym miejscu gniazdo np w budce? |
Oczywiście, że tak! Większość wraca w to samo miejsce, jeśli ma sukces lęgowy. Ptaki, które wiją gniazda na drzewach lub w krzewach niekoniecznie budują gniazdo w tym smym miejscu, ale np. w bliskim sąsiedztwie! |
_________________ TP Bocian
|
|
|
|
|
Pliszek
|
Wysłany: 2012-03-15, 18:56
|
|
|
Mirek, dziekuje za wypowiedz;)
Zainteresowało mnie to bo 2 lata temu w jednej budce na jabłoni miały leg pleszki z sukcesem 5 młodych wyfrunęło na następny rok tj 2011 sikorki wcześnie zaczęły budowę gniazda , ze już 5 kwietnia było z 3 jaja no a co mnie zainteresowało to, ze często widziałem pleszki przy owej budce czyżby chciały znów tam się lęgnąć tylko ze nie miały miejsca bo sikory już zajęły im lokum? czy dziwny zbieg okolicznosci ze często latały prawie przy budce? |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2012-03-15, 21:31
|
|
|
Cytat: | czy dziwny zbieg okolicznosci ze często latały prawie przy budce? |
Myślę, że wróciły w to samo miejsce. Tyle, że skrzynka była już zajęta. Bogatki w dużej części są osiadłe, więc dogodną miejscówkę zajęły wcześniej. Pleszki wracają z zimowisk zwykle dopiero w końcu kwietnia. |
|
|
|
|
|
Pliszek
|
Wysłany: 2012-03-16, 19:27
|
|
|
Mirek napisał/a: | Myślę, że wróciły w to samo miejsce. Tyle, że skrzynka była już zajęta | a jest szansa ze powroca w tym roku jesli budka nie bedzie zajeta? |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2012-03-17, 08:02
|
|
|
Pliszek napisał/a: | a jest szansa ze powroca w tym roku jesli budka nie bedzie zajeta? |
Hmm..., zawsze taka szansa istnieje. Weź jednak pod uwagę fakt, że życie małych ptaków jest bardzo krótkie. Najlepiej powieś drugą budkę w poblizu, wtedy starczy miejsca dla dwóch gatunków |
|
|
|
|
|
Pliszek
|
Wysłany: 2012-03-17, 13:10
|
|
|
Mirek napisał/a: | Najlepiej powieś drugą budkę w poblizu, wtedy starczy miejsca dla dwóch gatunków | mam ich az za duzo;) no zobaczymy w krotce napisze co w owej budce sie zaległo |
|
|
|
|
|