To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Kuluary - Studia - ochrona środowiska

Paweł N - 2006-09-06, 22:34
Temat postu: Studia - ochrona środowiska
Witam! Potrzebuję pomocy życzliwych ludzi :green: Chciałbym studiować ochronę środowiska. Co myślicie o tym kierunku? Jakie widzicie perspektywy pracy po tych studiach? Co mnie czeka w czasie nauki? Jakie uczelnie moglibyście mi polecić?(mieszkam w podlaskiem) Za wszelkie informacje, pomysły i sugestie będę bardzo wdzięczny :wink: .
GrzegorzBP - 2006-09-07, 10:06

Coż ... kierunek jak morze szeroki ... nie lepiej leśnictwo? Na ochronie środowiska na pewno będziesz miał chemię fizykę, praktyki w oczyszczalini scieków lub na wysypisku śmieci. Z uczelni - UW - dużo teorii mało praktyki - PW - preferują umysły ścisłe ale dają dobrą szkołę, SGGW - dużo praktyk i zajęć w terenie. No i Akademia w Siedlcach - niech sie Siedlce :green: wypowiedzą
Marfu - 2006-09-07, 10:32

Pawel N ma mozliwosc jeszcze w Bialymstoku :-)

Rzeczywioscie teraz sa problemy - w samej Warszawie, nie liczac szkol prywatnych, mamy z 10 mozliwosci przyrodniczych... Za moich czasow byly dwie i nie trzeba bylo wybierac w zasadzie :-)

Najlepiej jakby ktos teraz studiujacy cos napisal. GacOlka? Moze inni?

Marcin - 2006-09-07, 10:57

GrzegorzBP napisał/a:
No i Akademia w Siedlcach - niech sie Siedlce wypowiedzą

Dość młody kierunek - chyba trzeci rok dopiero - realizowany na Wydziale Rolniczym (i bynajmniej nie w Instutucie Biologii) tylko na tzw" rolnictwie". Uruchomili jak ja kończyłem studia, więc nie orientuję się szczegółowo np. w planie przedmiotów. Jeśli Cię interesuje to mogę podpytać dokładniej co i jak!

Judy - 2006-09-07, 13:40

GrzegorzBP napisał/a:
praktyki w oczyszczalini scieków lub na wysypisku śmieci

No bez przesady - to już zależy czym się będzie interesował i chciał zajmować. Ja, studiując ochronę środowiska na SGGW miałam praktyki w tak przyjemnej instytucji, jaką jest TP Bocian ;) . Rzeczywiście jednak trzeba przebrnąć przez wszystkie te techniczne przedmioty na pierwszych 3 latach studiów (czyli obecnie pewnie do licencjatu - ja jeszcze miałam studia jednolite, więc nie do końca się orientuję).
W czasie studiów jest dużo przedmiotów trwających tylko 1 semestr. Trochę takie zaglądanie do wielu dziedzin, bez zagłębiania się w żadną. Mnie to czasem męczyło, ale może studia po to są - żeby mieć ogólną orientację (jak to mi kiedyś wykładowca powiedział - zawodu nie nauczymy, w końcu to nie szkoła zawodowa ;) ).
Od czwartego roku, kiedy zaczyna się specjalizacja można się w zasadzie zajmować się tym, co człowieka ciekawi. Będąc na Ochronie Przyrody miałam większość zajęć na Wydziale Leśnym, ewentualnie Wydziale Nauk o Zwierzętach.

Aha - dodam, że potem z pracą w zawodzie jest tak sobie. Z roku wyżej trochę osób dostało się do ministerstwa (akurat była koniunktura - hehe). Ode mnie parę osób pracuje w Agencji Rynku Rolnego, ktoś tam w firmie robiącej OOŚ, w WIOŚ, w RZGW, w firmie na stanowisku związanym z ochroną środ. Większość póki co znalazła pracę nie związaną ze studiami...

Paweł N - 2006-09-07, 21:32

Marfu napisał/a:
Pawel N ma mozliwosc jeszcze w Bialymstoku

W Białymstoku to z tego co wiem to jets tylko do licencjata to tak jakoś dziwnie bo chyba najlepiej to gdzie zacząć tam skończyć.:wink:
GrzegorzBP napisał/a:
No i Akademia w Siedlcach

No cóż żeby nikogo nie urazić ale Siedlce to nie Warszawa czy co tam. Poza jak sam Marcin napisał kierunek tam młody więc brak doświadczenia itp... :???:
GrzegorzBP napisał/a:
praktyki w oczyszczalini scieków lub na wysypisku śmieci

no cóż ... czemu nie :razz: ?
To teraz to ja już zupełnie nie wiem co mam ze sobą zrobić... Albo podrzućcie jeszcze jakieś kierunki. Bo jak tak pomyślę to ludzi po ochronie środowiska musi być już cała masa. Jeszcze szukam może coś ciekawego się trafi... :neutral:

GacOlka - 2006-09-08, 01:16

Bardzo chciałam iść na ochronę na Wydziale Biologii UW, w klasie maturalnej zdecydowałam się jednak na biologię ('piękna nauka o życiu' - miałam porywającego biologa w LO) na SGGW (bo bardziej praktycznie).
Gdybym drugi raz mogła wybierać... jeśli nie jesteś naprawdę zainteresowany tą dziedziną wiedzy nie polecam studiowania biologii. Przyrody trochę jest (zoologia, botanika), ale poza tym cała masa 'stricte biologicznych', jak je nazywam, przedmiotów: histologia, biologia komórki, wirusologia, fizjologie. Duuużo pracy, dla mnie męczącej bo naprawdę nie związanej z zainteresowaniami. Poza tym na pierwszym roku standard: matematyka, fizyka, biofizyka, dużo chemii.
Z pozytywnych aspektów: SGGW ma fajne zaplecze. Zoologia kręgowców na Wydziale Leśnym = niesamowita kolekcja eksponatów + prowadzący zajęcia - ludze z pasją = chyba najlepsza baza do nauki rozpoznawania krajowej fauny. Anatomię natomiast mieliśmy na Wydziale Weterynarii - bardzo ciekawe zajęcia na prosektorium (jakkolwiek to brzmi).
Myślę że dobrym wyborem dla ludzi zainteresowanych przede wszystkim przyrodą jest studiowanie leśnictwa. Słyszałam pozytywne opinie studentów, sama też bardzo miło wspominam ćwiczenia na Leśnym, natomiast 'od kuchni' mogę się wypowiadać tylko na temat własnego kierunku - w ciągu jednego roku dwa razy byłam poważnie zdecydowana zmieniać studia. Sporo ludzi z mojego roku odeszło po pierwszym semestrze, chociaż jest też kilka osób zainteresowanych biologią jako całością i ci są zadowoleni, więc to kwestia indywidualna.
Jak jest z pracą nie wiem, może warto poszukać jakiś rankingów. Dzisiaj, tak na zdrowy rozum wydaje mi się, że nie ma większego znaczenia jaki kierunek przyrodniczy skończysz, wszystkie są w jakimś stopniu pokrewne, ale będąc w LO również o tym myślalam i chyba ten argument zaważył na tym, że nie wybrałam leśnictwa, którego teraz chwilami mi szkoda. Nie wiem, czy nie lepiej postawić na ciekawe studia niż myśleć o pracy, którą i tak gwarantuje dzisiaj może tylko kilka kierunków jak informatyka, czy medycyna.
Pozdrawiam i życzę udanych wyborów.

Cephalanthera - 2006-09-11, 13:31

Judy napisał/a:
Będąc na Ochronie Przyrody miałam większość zajęć na Wydziale Leśnym,

GacOlka napisał/a:
Zoologia kręgowców na Wydziale Leśnym = niesamowita kolekcja eksponatów + prowadzący zajęcia - ludze z pasją = chyba najlepsza baza do nauki rozpoznawania krajowej fauny

GacOlka napisał/a:
Myślę że dobrym wyborem dla ludzi zainteresowanych przede wszystkim przyrodą jest studiowanie leśnictwa. Słyszałam pozytywne opinie studentów, sama też bardzo miło wspominam ćwiczenia na Leśnym,

GrzegorzBP napisał/a:
... nie lepiej leśnictwo?

wychodzi szydło z worka. nie ma to jak leśnictwo.
Też jestem tego zdania, że naszerzej wykształaca podejście do przyrody i zrozumienie pewnych procesów. A reszta, czy będą to roslinki czy ptaki czy owady, to już zależy od indywidualnych upodobań.

Paweł N - 2006-09-11, 22:18

No ja nie wiem tak napradwe co ze sobą zrobić :roll: ale na leśnictwo to ja radzej nie pójdę :???: może już prędzej na inżynierię środowiska czy coś takiego bo to mnie chyba nieco bardziej kręci... Znalazłem sobie np. to : http://wiks.sggw.pl/dydaktyka_f.htm lub to: http://www.univ.gda.pl/pl...chrona#1stopien lub to: http://biol-chem.uwb.edu....ona/ochrona.htm
proszę o sugestie

Jarek P - 2006-09-12, 07:57

Cephalanthera napisał/a:
Też jestem tego zdania, że naszerzej wykształaca podejście do przyrody i zrozumienie pewnych procesów.

Jak najbardzej, ale trzeba też pamietać, ze trzeba się też uczyć takich przedmiotów jak fizjologia roślin, chemia, maszynoznawstwo, statystyka matematyczna, ekonmomika.

Dla odmiany pod chasłem ochrona środowiska kryją się studia bardzo techniczne (oczyszczalnie, filtry, itp. - "żywej przyrody" tam nie wiele). Z tego co wiem kształtowanie środowiska na SGGW to przedewszystkim melioracje wodne.

Cephalanthera - 2006-09-12, 08:25

Jarek P napisał/a:
fizjologia roślin, chemia, maszynoznawstwo, statystyka matematyczna, ekonmomika.

dlatego polecam Ochronę zasobów lesnych w kraku. w porównaniu do tradycyjnego lesnictwa jest tam mniej przedmiotów technicznych (typu:rysunek techniczny, budowa dróg inzynieria lesna itp) ale za to więcej typowo przyrodniczych - mikologia, hydrologia i ochrona wód, ochrona dóbr kultury, planowanie przestrzenne, ochrona przyrody nieozywionej, ożywionej itp.

Alcedo - 2006-09-12, 08:52

Cephalanthera napisał/a:
dlatego polecam Ochronę zasobów lesnych w kraku.
słyszałem cos od kogoś ze za rok juz nie będzie podziału, Ochrona Zasobów Leśnych / Gospodarka Leśna :> :roll:
forestman - 2006-09-12, 12:36

Alcedo napisał/a:
słyszałem cos od kogoś ze za rok juz nie będzie podziału, Ochrona Zasobów Leśnych / Gospodarka Leśna :>

dokladnie. od tego roku jest tylko jeden kierunek: Lesnictwo

Stokrotka - 2006-09-12, 18:23

forestman napisał/a:
Alcedo napisał/a:
słyszałem cos od kogoś ze za rok juz nie będzie podziału, Ochrona Zasobów Leśnych / Gospodarka Leśna :>

dokladnie. od tego roku jest tylko jeden kierunek: Lesnictwo

Ale jak to.Juz sie nie wybiera w 2 klasie specjalizacji?
Forestman to jest ten kierunek co Ty konczyles?
Pozdrawiam!

forestman - 2006-09-13, 13:58

ja konczylem Goespodarke lesna