Nietoperze - wisze se
Batman - 2006-02-16, 18:44 Temat postu: wisze se Zdjecie przedstawia nietoperza.
Prosze o podanie prawidlowej nazwy gatunkowej łacińskiej i polskiej.
Podanie cech za pomoca ktorych rozpoznano nietoperza jak najbardziej na miejscu - pozwoli to na dowiedzenie sie od mniej doswiadczonych i uczacych sie osob na co zwracac uwage przy oznaczaniu nietoperzy.
Przy udzielaniu odpowiedzi prosze uzywac znacznikow [/hide], zeby wykluczyc "ściąganie".
Marfu - 2006-02-16, 19:10
Co widac? Przede wszystkim, zwlaszcza po lewej stronie zdjecia, widac ze pod zlozonym skrzydlem cos jest... Jest to UCHO. A uszy pod skrzydla chowaja jedynie gacki. Dalej trudniej...
Zdjecie jest niestety troche ciemne, ale chyba mozna zaryzykowac ze nietoperz jest ciemny. Mamy w kraju dwa gacki - brunatnego i szarego. Mimo "ciemnych" nazw, gacek brunatny jest jasniutki - ma jasny pyszczek, jasne koziołki (tu na zdjeciu bardzo slabo widoczne). Delikwent ze zdjecia ma ciemny pyszczek. Kolorystyka futerka na grzbiecie tez jest ciemna.
Kolejna cecha bardzo wazna jest budowa ryjka, a konkretnie jednej jego czesci, czyli nozdrzy. Tu pomagam sobie rozjasnionym zdjeciem - i co widac?? Widac, ze za nozdrzami pyszczek nie jest mocno rozdety. U gacka brunatnego widac by było silne rozdecia.
Zatem obstawiam gacka szartego Plecotus auritus.
Teraz Batman powinien napisac, ze to cos innego
Batman - napisz, kiedy rozwiazanie!!
Batman - 2006-02-16, 19:41
| Marfu napisał/a: | | Batman - napisz, kiedy rozwiazanie!! |
No tak, zapomnialem o tym. Rozwiazanie podam 27-II po poludniu. Wtedy tez ukryte odp. zostaną odkryte.
| Marfu napisał/a: | Zatem obstawiam gacka szartego Plecotus auritus.
Teraz Batman powinien napisac, ze to cos innego | [/hide]
[hide]Jak ma napisac ze cos innego, jak nazwa łacińska nie odnosi sie w Twojej odpowiedzi do polskiej nazwy gatunkowej, którą podajez z błędem
Wielki uklon w Twoja strone za opis, w ktorym zawarles chyba wszystko co widac z cech tego nietoperza :res: 8)
Marfu - 2006-02-16, 20:14
uups - szybkosc...
kessy - 2006-02-17, 09:48
No to skoro już zajrzałam na to forum, to sobie oznaczę, albo raczej spróbuję
gacek szary Plecotus austriacus
ZaP - 2006-02-17, 10:42
nie mam pojecia ;(
Judy - 2006-02-17, 12:04
Moim zdaniem gacek szary P. austriacus. Wąski na pysku i tak ciemny, że nic nie widać
mixer - 2006-02-17, 15:41
Czy to możliwe że miałem kiedyś coś podobnego na strychu?
Miałem nietoperza na strychu i wydaje mi się że dość podobny.
Marfu - 2006-02-17, 16:01
Mozliwe - latem mieszkają one często właśnie na strychach. Ale nie dojdziemy chyba, czy to na pewno ten gatunek...
GacOlka - 2006-02-18, 17:50
Może to kwestia zdięcia, ale nawet po rozjaśnieniu w Photoshopie ma ciemny pyszczek i wydaje mi sie, że nozdrza nie są tak rozdęte jak u gacka brunatnego... stawiam na gacka szarego Plecotus austriacus
krotom - 2006-02-27, 16:14
po kolorze grzebietu obstawiłbym gacka szarego (Plecotus austriacus) bo za wiele detali na pyszczku to nie widać
Marfu - 2006-02-27, 16:55
| krotom napisał/a: | | bo za wiele detali na pyszczku to nie widać |
Ależ możesz rozlaśnić zdjęcie
Batman - 2006-02-27, 18:05
Macie racje ze za ciemne jest to zdjecie (dowiedzialem sie ze jak sie zmniejsza fotki to jednoczesnie sie zciemniaja, wiec chyba to jest powod ze zdjecie nie jest takie jakie byc powinno).
Zatem zalaczam jeszczeraz, tym samym rozjasnione zdjecie i daje czas do konca tygodnia - w piatek ok. 15.00 podaje jaki gat. jest na zdjeciu i kto tak odpowiedzial.
pieczara - 2006-03-01, 21:13
Fajne zdjęcie, czy on kimie w jakiejś jaskini?
Batman - 2006-03-03, 16:54
No wiec czas odpowiedzec jaki to gatunek:
Jest to gacek szary Plecotus austriacus
A poprawnych odp., wrz z krotkim uzasadnieniem udzielili:
Kessy
Judy
GacOlka
Krotom
Marfu natomiast dal wyczerpujacy opis, tylko z pospiechu pomylil nazwy polska i lacinską, ale mysle ze mozna uznac.
Dziekuje za udzial w probie oznaczenia tego nietoperza, a Pieczarze (i innym) wyjasniam ze osobnik ten zimowal w jednym z fortow poznanskich: wisi na scianie pod klatka schodowa wykonana z granitu i pokrytych biala farba emulsyjna; metode tą stosowano w celu lepszej widocznosci w obiekcie, gdzie jedynym źródłem światla byla lampa naftowa.
|
|
|