Ssaki - Karłowacenie jeleni i dzików
Szybszy - 2007-05-07, 11:04 Temat postu: Karłowacenie jeleni i dzików Czy macie swoje zdanie na temat zmniejszania się rozmiarów jeleni i dzików i przyczyn tego zjawiska ? Byki jeleni w polskich lasach są teraz jakieś 2 razy lżejsze niż 500 lat temu, porównując opisy historyczne.
Czy dokonała się "zamiana" podgatunku ?
Czy to wina myśliwych odstrzeliwujących najlepsze osobniki przed przekazaniem genów ?
Czy to wina fragmentacji populacji ?
Do tej pory myślałem, że to głównie wpływ myśliwych ale oglądając dorodne mazurskie sarny pomyślałem, że może za bardzo obwiniam myśliwych, przecież do saren też walą jak cholera a te raczej nie maleją. Z kolei dziki chyba wędrują między lasami prawie tak jak sarny, a odyńce są coraz mniejsze. Nie wiem co o tym myśleć.
Jurek7 - 2007-05-07, 16:16 Temat postu: Re: Karłowacenie jeleni i dzików
| Szybszy napisał/a: | | Byki jeleni w polskich lasach są teraz jakieś 2 razy lżejsze niż 500 lat temu, porównując opisy historyczne. |
Pierwsze słyszę.
W ogóle, to rozmiary jeleni i dzików zależą bardzo od siedliska (np. dziki gwałtownie mężnieją po zasianiu kukurydzy w okolicy) i od selekcji myśliwych (jakie kategorie wieku strzelają, jakie zostawiają). Ale historyczne opisy są chyba naciągane albo po prostu pisali tylko o rekordach.
|
|
|