To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ptaki - Jakie ptaki widzielismy z okna?

Marfu - 2006-04-04, 14:14
Temat postu: Jakie ptaki widzielismy z okna?
Padl pomysł, aby zanotowac to co widzimy w okna :-) Liczy sie rok 2006, i tylko okna! Jezeli przeleci nam bielik, a my siedzimy na laweczce pod domem - trudno :-( Ptaki widziale lub słyszane. Aha - liczy sie jesna osoba, a nie jedno okno - prawda?? No i wolno stosować wszelkie mazenry sciagajace ptaki :-)

Na poczatek ja:

gołąb miejski, wróbel, mazurek, bogatka, modraszka, zięba, jer, czyż, skowronek, lerka, sójka, dzwoniec, kopciuszek, pliszka siwa, szpak... Chyba tyle. Musze przy lepszej pogodzie wyjsc na balkon :-)

Mirek - 2006-04-04, 14:29

Marfu napisał/a:
Musze przy lepszej pogodzie wyjsc na balkon

Eeee, to z okna, czy z balkonu! To nie to samo...

ozuzi - 2006-04-04, 14:47

To mnie tez prosze dopisac :green:

bogatka, modraszka, wróbel, mazurek, sroka, gawron, kawka, dzwoniec, kowalik, jemiołuszka, grubodziób, czyżyk, gil, sikora czarnogłówka, trznadel, sikora uboga, krogulec, szpak, kwiczoł, jer, kos

narazie tyle tylko naprzeciw mojeg jest laczka i wogole to ptaki z niej widziane z domu tz sie licza czy jest jakis zakres ????

aristo - 2006-04-04, 14:53

Nie znam sie zbytnio na tych wszystkich ptaszkach :oops: . Dzis procz moich bockow bylo stato kaczek, wroble, sojka, gawrony, skowronki. W tym roku malo ptaszkow przylecialo. Moze jeszcze zbyt zimno, bo za cieplo naprawde nie jest. Acha i chyba widzialam jaskolki, ale zbyt szybko przelecialy.
Lulek - 2006-04-04, 15:09

Marfu napisał/a:
Padl pomysł, aby zanotowac to co widzimy w okna

Mam pytanko.przez zamknięte czy przez otwarte? :grin:

Lulek - 2006-04-04, 15:11

Aha, i czy obserwacje gołym okiem się tylko liczą? :grin:
Lulek - 2006-04-04, 15:16

Mirek napisał/a:
Marfu napisał/a:
Musze przy lepszej pogodzie wyjsc na balkon

Eeee, to z okna, czy z balkonu! To nie to samo...

No właśnie, to nie to samo. Albo z okna albo z balkonu. Chyba Marfu będzie trzeba porobić różne kategorie. Ktoś może nie mnieć balkonu i będzie pokrzywdzony. :wink:

ozuzi - 2006-04-04, 15:42

Jeszcze oprucz karmnikowych dopisze orzechowki, wrone siwa, dzieciola sredniego, bociana :green: , czajke
Jarek P - 2006-04-04, 15:52

No i czy jedno, konkretne okno, czy wszelkie obserwacje z każadego okna przy jakim się znalazł się obserwator :roll:
Accipiter - 2006-04-04, 15:59

Dzisiaj widziałem tylko wróble.

Ale niedawno klucz gęgaw, jery, zięby zwyczajne... that's all.

Alcedo - 2006-04-04, 17:22

mysle ze chodzi o okno takie normalne - domowe

bo jak nie, to mozna sobie wpisac gatuneczki ktore sie widziało zza szyby powiedzmy w Goniądzu nad Biebrzą :mrgreen:

Marfu - 2006-04-04, 17:25

Zdecydowanie - okno z domu czy pracy.
Lulijka - 2006-04-04, 17:43

Czy karmnikowe ptaki też się liczą? W sumie to były widziane z okna i w 2006r. :wink:
kubelec - 2006-04-04, 20:49

Lulijka napisał/a:
Czy karmnikowe ptaki też się liczą? W sumie to były widziane z okna i w 2006r. :wink:

ale musisz oszklic karmnik, zeby je ogladac przez okno :green:

Basior - 2006-04-04, 20:58

A okno samochodu/przyczepy campingowej sie liczy? :wink: