TP BOCIAN - Gniazdo dla Bociana ze Sławna
slawno - 2009-04-09, 07:15 Temat postu: Gniazdo dla Bociana ze Sławna Witam
Piszę Tu w tym miejscu , bo tu jest największa wiedza w temacie Bocian. Może nie będę Tutaj opisywał całej sytuacji a jedynie odeślę Was do Forum Forum o Bocianie , gdzie powstała bardzo ujmująca, delikatnie mówiąc dyskusja w obronie Bociana, któremu zlikwidowano gniazdo Video o Bocianie . Już myśleliśmy,że Bocian sobie odleciał z wiadomych powodów , lecz ponownie się pojawił i nadal krąży i stoi na budowli dachu szkoły, gdzie było jego gniazdo.
To nas smutny Bociek czekający na gniazdo
Może ktoś się wypowie, co można w tej sytuacji zrobić najlepszego, czy można naprawić błąd.
Bociek na szczęście
Wśród bardzo wielu ludów z różnych rejonów Europy bocian był uważany za ptaka przynoszącego szczęście, pomyślność w rodzinie, dobry urodzaj itp, dlatego też likwidacja tego gniazda tak poruszyła Nas - mieszkańców Sławna - Każdy przecież chce być szczęśliwy.
Mirek - 2009-04-09, 07:58
Na tym forum o bocianie widzę, że ludzie nie bardzo wiedzą jak postępować. A emocji też jest zbyt wiele! Obowiązkiem p. dyrektor szkoły jest dbanie o mienie, za które jest odpowiedzialna. Dla niej najważniejsze z pewnością było usuniecie gniazda. W takich przypadkach bociany odbudowują zazwyczaj ponownie gniazdo. Nie doczytałem się, czy komin jest zabezpieczony przed siadaniem bocianów! Rzeczywiście najlepiej by było "załatwić" gniazdo zastępcze - pewnie optymalnym rozwiązaniem byłby słup wolnostojacy z platformą. O ile mi wiadomo to w tamtej części Polski nie działają firmy, które mogą coś takiego postawić. Ponadto koszt takiej operacji to kwota cn. 1000 zł. Szkoły pewnie na to nie stać, a gmina też nie wie jak się do tego zabrać, choc powinna się nauczyć (np. zrobić coś z pomocą strażaków). Chyba w tym przypadku pozostaje czekać, aż bociany same znajdą sobie miejsce zastępcze. Dla zainteresowanych polecam folderek o ochronie bociana - jest na stronie głównej TP "Bocian" w pdf-ie do ściągnięcia i wydrukowania. Są w nim opisane różne możliwości pomocy dla bocianów. Nie będę zatem tutaj gdybał nt. temat.
slawno - 2009-04-09, 09:12
Komina już niema -(fotka)
Tak to teraz wygląda:
Chodzi o to , czy przepisy zezwalają na postawienie teraz takiego słupa, bo chyba okres ten się skończył - ingerowania w przyrodę.
Marfu - 2009-04-09, 09:47
Slup mozna postawic zawsze, najwyzej bedzie zajety za rok.
Sturnus vulgaris - 2009-04-10, 08:56
jaki to jest problem jeden dzień roboty zbierzcie 6 góra 8 osób i postawicie ten słup bez niewiadomo jakiego sprzętu wiem bo sam stawiałem w 5 osób betonowy słup z zamontowanym na nim bocieńcem. Zrobić bocieniec to jest też nie więcej niż dzień roboty. Do najbliższego leśniczego z prośbą o parę cienkich drągowizn sosnowych. Wzór platformy macie w folderze o bocianie białym. Słup stary napewno też się w mieście znajdzie. Troche inicjatywy a nie rozpaczania. Szkoda mi tego boćka siedzi i czeka bidny chłopina, a ty nie wiem nad czym się zastanawiasz do roboty.
slawno - 2009-04-10, 11:35
Dzisiaj w Sławnie podjęto próbę , aby nałożyć trochę gałązek na Bramie Słupskiej z myślą, że ten Bociek tutaj znajdzie sobie miejsce. Niestety drabina strażacka okazała się za krótka.Mteriał video
Chyba będzie trzeba to samemu zrobić, bo dla Burmistrza to za poważna inwestycja.
Amaretto - 2009-05-31, 23:10
fotkę bociana można wkleić na stronę www.vattenfall.pl/bociany
tam jest transmisja z bocianiego gniazda
mozna też umieścić fotkę i miejsce gdzie się znajduje
może to coś pomoże
im więcej głosów - tym ... burmistrz bedzie się bardziej starał
Amaretto - 2009-06-09, 11:24
podobno bociek się wkurzył i odleciał
szkoda
ciekawe co pani dyrektor na to
|
|