To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Człowiek, a dźwięk nietoperza.

ŁukaszB - 2011-06-12, 16:57
Temat postu: Człowiek, a dźwięk nietoperza.
Witam
Wczoraj świeciłem tuż pod lasem w poszukiwaniu motyli nocnych.
Około 23 zacząłem słyszeć nieprzyjemne piski. Później zobaczyłem nietoperze latające nieopodal drzew. Czy to możliwe, żebym słyszał ultradźwięki wydawane, przez nietoperze? Wątpię, by było to coś innego.

niccolai - 2011-06-13, 08:11
Temat postu: Re: Człowiek, a dźwięk nietoperza.
ŁukaszB napisał/a:
Czy to możliwe, żebym słyszał ultradźwięki wydawane, przez nietoperze? Wątpię, by było to coś innego.

Teoretycznie jest możliwe, abyś słyszał ultradźwięki stosowane przez nietoperze w echolokacji - jednak musiałbyś dysponować bardzo czułym uchem. :wink: Większość gatunków nietoperzy wykorzystuje dźwięki o częstotliwości od 16-20 do 80-120 kHz. Zakres dźwięków słyszalnych dla ludzkiego ucha to przedział 20Hz – 20kHz - tak więc tylko bardzo wąski zakres ultradźwięków jest słyszalny dla człowieka - i to osoby dysponującej doskonałym słuchem. Nietoperze wydają jednak również całą gamę dźwięków o niższej częstotliwości (nie stosowanych do echolokacji), które są dobrze słyszalne dla człowieka - jest to cała gama pisków, mlaskań, chrząknięć itp - i najprawdopodobniej to właśnie te odgłosy słyszałeś.
Pozdrawiam

ŁukaszB - 2011-06-13, 21:06

Dzięki za odpowiedź :)
Dość nieprzyjemne te dźwięki były

Batman - 2012-07-15, 21:31

Najpewniej słyszałeś dźwięki socjalne, a nie echolokacyjne ;)
Przed wylotem z dziupli się potrafią nieźle odzywać i to nawet dość długo.