To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Owady - Kolekcja stawonogów

Kasieńka - 2006-06-28, 18:34
Temat postu: Kolekcja stawonogów
Jestem uczennica liceum, Zarejestrowałam się na tym forum, ponieważ nasza profesorka od biologii dała nam dość kłopotliwe dla mnie zadanie na wakacje. Mamy zbierać owady, usypiać je eterema na koniec nabijać na cienkie szpileczki i podpisać. Nie bardzo znam się na owadach , to znaczy zanam ich rodzine, ale potrzeba mi więcej informacji na ich temat, na przykład nazwa łacińska itd. Mieszkam w niewilkim miasteczku i nie mam zielonego pojęcia gdzie kupić te szpileczki i jaka jst ich dokładna nazwa, bo w sklepie zoologicznym ich nie ma, a to musza być właśnie z tąd. BArdzo liczę na waszą pomoc i z góry dziękuje. POzdrwaiam
Batman - 2006-06-28, 19:01

Kasieńka napisał/a:
Mamy zbierać owady, usypiać je eterema na koniec nabijać na cienkie szpileczki i podpisać.

To brzmi bardzo tajemniczo i... kontrowersyjnie, mozna by rzec delikatnie.
Zeby zrobic rozpoznanie skladu gat. owadow nie trzeba ich usmiercac - na to trzeba miec zezwolenie no i troszke wiedzy i praktyki wystarczy robic zdjecia i opisywac widoczne cechy diagnostyczne, o ktorych mozna poczytac w kluczu do oznaczania.

Cos tutaj pod katem prawnym nie wyglada ciekawie.

Mozesz podac jakies szczegoly, np. wytyczne zbierania - moze chodzi o znalezione w poblizu drog - potracone, przejechane (te ostatnie chyba mniej). A moze o jeszcze inne zbieranie chodzi? Moze niewlasciwie zinterpretowalas prosbe wykladowcy?

Pawel K. - 2006-06-28, 19:51

Tak popieram, na klasyczne polowy trzeba wprawy i dobrze wczesniej przygotowane podloze teoretyczne (techniki zbierania, rozpinania i oznaczania owadow sa dosc trudne dla osob nie wtajemniczonych, jesli oczywiscie chce sie to robic dobrze i raczej to powinny robic entomolodzy wykfalifikowani lub osoby z pasja ale zawsze dla dobra owadow). Proponowal bym odwiedzic kilka stron i odpowiednio dobre forum entomologiczne i zapoznac sie chociaz w minimalnym stopniu z wiedza na temat lowow owadow i pogladami entomologow na ten temat, na pewno cos doradza lub przygotuja dobra wymowke za usprawiedliwienie :wink: . Innym wyjsciem jak wspomnial Batman jest fotografia, moze masz znajomego ktory sie interesuje fotografowaniem przyrody, mogl by zrobic kilka fotek i to tez mysle bylo by wyjscie. Musisz podac blizesz informacje czy to ma byc waloryzacja danego terenu do poznania ogolnego skladu gatunkowego owadow czy tez zbieranie co wpadnie w rece dla zwiekszenia zasobow pomocy dydaktycznych magazynku biologicznego w twojej szkole (co byc moze jest glownym celem jesli nauczycielka twardo okreslilo ze nalezy lapac i zabijac). Pozdrawiam.
Marcin - 2006-06-28, 20:44

Kasieńka napisał/a:
nasza profesorka od biologii dała nam dość kłopotliwe dla mnie zadanie na wakacje. Mamy zbierać owady, usypiać je eterema na koniec nabijać na cienkie szpileczki i podpisać.

Nie wydaje się Wam że "Pani od przyrody" chce tanim kosztem doposażyć pracownię??? - bo na pierwszy rzut tak to wygląda!

Anonymous - 2006-06-28, 22:35

Zajrzyj tutaj http://www.entomo.pl lub zgłoś sie do mnie na meila to postaram Ci pomóc tak żeby to zbieranie słuzyło czemuś, a dane z Twojego terenu przydały się do celów poskiej entomologii. Akurat jest to moja "dziedzina' :green: .
Kasieńka - 2006-06-29, 19:21

Dzieki wam za wszytskie rady i oferty ;) Nie sądsze, żeby zbieranie owadów było niedozolone, chyba że mówimy o tych chronionych. Nie mam dokładnie powiedziane jakie to mają być stawonogi to znaczy z jakiego rejonu itd po prostu stawonogi. Być może ma to służyc poszerzeniu wyposarzenia pracowni biologicznej, ale jak tego nie oddam dostane jedynkę, a tego nie chcę.
Marcin - 2006-06-29, 22:25

Tak z ciekawości - ile takich gablot ma powstać? Robicie to indywidualnie czy grupowo?
GrzegorzBP - 2006-06-30, 09:45

Kasieńka napisał/a:
Nie sądsze, żeby zbieranie owadów było niedozolone, chyba że mówimy o tych chronionych.

Z całym szacunkiem do Ciebie - jak piszesz nie masz zbyt duzego rozeznania wsród owadów - wiec prawdopodobienstwo złapania przez ciebie gatunku chronionego - chociazby biegacza ogrodowego jest doś duże.
Co do pani nauczycielki od przyrody az mnie telepie zeby napisac co sadze :twisted: :twisted: :twisted: to zwykle mordowanie - watpie czy owady zostana bowiem poprawnie zaetykietowane, oznaczone, spreparowane wreszcie uśmiercone. Wiem Ty nie jestes niczemu winna - świadczy to jedynie o skrajnej głupocie nauczyciela - czy można poprosic jego nazwisko i szkole - chciałbym z nią porozmawiać jako przedstawiciel Polskiego Towarzystwa Entomologicznego.

Alcedo - 2006-06-30, 10:01

GrzegorzBP napisał/a:
chciałbym z nią porozmawiać jako przedstawiciel Polskiego Towarzystwa Entomologicznego
no to Pani Psorka ma ciepło :twisted:

ps -> czy można historie z tą Psorką podpiąć do przypadków zabijania zwierząt chronionych i taka sama kara będzie obowiązywać?
bo raczej to ona nakładnia (zmusza?) do łapania i uśmiercania owadów przez licealistów

ps 2 -> w jakim jestes liceum? (chodzi mi o profil)

ps 3 -> moja Pani Psor (szacunek dla niej) zadała zadanie ze mamy zrobić albo folder albo co tylko sobie wymyślimy o żyjątkach które braliśmy w 2 klasie (wymyśliłem sobie że zrobie okaz tasiemca uzbrojonego/nieuzbrojonego w naturalnych rozmiarach :green: )

Batman - 2006-06-30, 14:55

Alcedo napisał/a:
(wymyśliłem sobie że zrobie okaz tasiemca uzbrojonego/nieuzbrojonego w naturalnych rozmiarach )

Al a z czego zrobisz ten okaz? To bedzie model?

Marcin - 2006-06-30, 14:57

GrzegorzBP napisał/a:
Wiem Ty nie jestes niczemu winna - świadczy to jedynie o skrajnej głupocie nauczyciela

Jak dobrze pamiętam był u nas w biurze kiedyś rodzic ucznia, któremu nauczycielka kazała zrobić gablotę z ptasimi jajami! - więc to nieodosobniony przypadek! A o ilu akowych nie wiadomo!

GrzegorzBP napisał/a:
watpie czy owady zostana bowiem poprawnie zaetykietowane, oznaczone, spreparowane wreszcie uśmiercone

To by potwierdzało moją teorię, że nie chodzi o żadne poznanie stanu entomofauny danego terenu, a jedynie o doposażenie pracowni. Może pani "psor" się wydaje, że gablota z owadami fajnie bedzie wyglądała na ścianie!

Kasieńka - 2006-06-30, 17:52

Przykro mi ale nie podam jakie dokładnie liceum i jak nazywa się psorka. Chodze do kalsy o profilu biologiczno-chemicznym.
Mirek - 2006-06-30, 18:33

Kasieńka napisał/a:
Przykro mi ale nie podam jakie dokładnie liceum i jak nazywa się psorka.

Nie musisz, Grzegorz BP to Radykał, ale trzeba przyznać, że się zna na rzeczy! A to chyba sprawa dość delikatna...
Porozmawiaj z DarkiemŁ na pw, on Ci doradzi!

Kasieńka - 2006-07-01, 17:17

Dzięki :wink:
GrzegorzBP - 2006-07-04, 09:09

w ramach przypomnienia - zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt w odniesieniu do gatunków nie objętych ochroną obowiązują następujące przepisy:
Rozdział 6.
Zwierzęta wolno żyjące (dzikie)

Art. 21. Zwierzęta wolno żyjące stanowią dobro ogólnonarodowe (…)
Art. 22.
1. Pozyskiwanie zwierząt wolno żyjących (dzikich) w celu preparowania ich zwłok wymaga zezwolenia marszałka województwa właściwego ze względu na miejsce wykonywania eksponatów.

2. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, wydaje się, jeżeli zwłoki zwierząt będą spreparowane wyłącznie w celu naukowym, dydaktycznym lub edukacyjnym.

3. W zezwoleniu ustala się warunki i sposób pozyskiwania zwierząt, o których mowa w ust. 1, po uzyskaniu opinii starosty właściwego ze względu na miejsce pozyskiwania tych zwierząt.

4. Przepisów ust. 1–3 nie stosuje się do zwierząt wolno żyjących (dzikich), których pozyskiwanie regulują odrębne przepisy. (Ustawa o ochronie przyrody)

5. Zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, nie wydaje się, a wydane cofa, jeżeli:
1) zachodzi uzasadniona potrzeba ochrony zasobów genetycznych;
2) przemawiają za tym względy sanitarne.

Art. 22a. 1 Pozyskiwanie zwierząt wolno żyjących (dzikich) w celu tworzenia kolekcji spreparowanych zwłok tych zwierząt wymaga zgody marszałka województwa właściwego ze względu na miejsce tworzenia takiej kolekcji.

Czy masz już Kasiu zezwolenie od Marszałka Województwa na zbiór i stworzenie kolekcji - moim zdaniem NGO typu TP Bocian powinien złożyć doniesienie do prokuratury o nakłanianie Kasienki do popełnienia przestępastwa :evil: