To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Chomik - ginący ssak polny

Mirek - 2006-07-30, 23:26
Temat postu: Chomik - ginący ssak polny
Żniwa w pełni, chyba najlepsza pora, aby zdobyć trochę informacji o występowaniu chomików. Warto czasem popytać w terenie. W moich okolicach być może są jeszcze. Rozglądam się, ale nic z tego! :???:
ZaP - 2006-07-31, 07:34

widzialem dzikie chomiki na lotnisku w Łękinii - niedaleko miejscowości Koczała :) pieknie wygladają te gryzonie na wolności :)
GrzegorzBP - 2006-07-31, 07:40

Mirek napisał/a:
Żniwa w pełni, chyba najlepsza pora, aby zdobyć trochę informacji o występowaniu chomików.

to fakt kiedys ich było od groma jeśli chodzi o mazowieckie była kolonia w Gminie Lubowidz ale czy cos z niej zostało...

Accipiter - 2006-07-31, 10:36

A czy te gryzonie występują na opolszczyźnie??
mender - 2006-07-31, 11:14

GrzegorzBP napisał/a:
w Gminie Lubowidz

A czy można prosić o dokładniejszą lokalizację?

GrzegorzBP - 2006-07-31, 11:45

mender napisał/a:
A czy można prosić o dokładniejszą lokalizację?

niestety - znalazłem taka wzmiankę w opracowanej dla gminy "inwentaryzacji przyrodniczej" było takie cudo robione dla cześci gmin w Polsce pod koniec lat 90` - myśle że znajdziesz to w gminie - ale z tego co pamiętam był tam zapis że "w północnej cześci gminy koło miejscowości....(x) - nie pamiętam znajduje sie kolonia chomika" - jakoś to tak szło.
Zreszta o chomiku było już tutaj -

sorki za jakoś "wklejki" - pewno Marek bedzie wiedział najwięcej -
"PRZYRODA :: Temat: Chomik europejskiByła to inwentaryzacja przyrodnicza gminy Lubowidz wykonywana przez Biuro ... ale po komisyjnym sprawdzeniu okazało się że żeczywiście są to chomiki. ...
www.bocian.org.pl/forum/p...cf6647e2987ab2f - 10k - Wynik uzupełniający - Kopia - Podobne strony "

pieczara - 2006-07-31, 18:07

A gdzie jest ta Koczała??
Mirek - 2006-07-31, 18:59

pieczara napisał/a:
A gdzie jest ta Koczała??

Gm. Koczała, pow. człuchowski, woj. pomorskie! Tak zap?!

lis - 2006-08-03, 21:52

Chomik uratowany w moim ogrodzie przed utopieniem w oczku wodnym. Zyją obok ogrodu na nieużytkach i namiętnie zjadają mi ogórki
/niestety nie mogę wkleić zdjęcia/

...........Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum. ..................

Syriusz - 2006-08-03, 21:56

lis, wielki :res: dla Ciebie. Napisz gdzie mieszkasz, dla ochrony chomika to bardzo ważne!
Mirek - 2006-08-03, 22:43

lis napisał/a:
...........Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum. ..................

Tak, wiemy, wiemy. Od kilku dni jest ten problem. Mam nadzieję, że do niedzieli najdalej zostanie rozwiązany. Wadera jest na wypoczynku, a ja niewładny w tym temacie jestem!
Syriusz napisał/a:
Napisz gdzie mieszkasz, dla ochrony chomika to bardzo ważne!

Właśnie, może jakoś warto je zabezpieczyć?!

lis - 2006-08-03, 22:49

Tarnów obrzeża miasta.
Chomiki widziałem po raz pierwszy ok roku 2001 ,potem odkryłem kolonię nor obok ogrodu .W zeszłym roku uratowałem tego w oczku i widziałem jednego jak zbierał zapasy na zimę. Z nim były jaja bo myslałem ,że jest zabity i chciałem go wziąść do ręki. Skoczył na mnie i zaczął szczekać. Skakał jak piłka a potem poszedł do nory. W tym roku nie widziałem jeszcze żadnego ,ale ogórki mam pogryzione hehehehe . Jak chcecie to mogę poszukać tych nor. Pozwólcie mi udostępnić zdjęcia to zobaczycie jaki jest fajny.

Corvus - 2006-08-03, 22:52

.....może ludzie łaskawie zaczną kasować swoje załączniki które automatycznie się zapisują kiedy ktoś cos wstawia. można to zrobić wchodząc od swojego profilu. w panelu kontrolnym załączników.

usunę kolejne swoje może to cos da.

teraz sprubuj.

Namor - 2006-08-03, 22:53

lis napisał/a:
Skoczył na mnie i zaczął szczekać.
Wkurzony potrafi nawet zniechęcić psa.
lis - 2006-08-03, 22:58

Chyba się udało!!!!