To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Bobry - wszystko co dotyczy ich ochrony

Sturnus vulgaris - 2010-06-02, 09:02

ależ, nie skąd że, trzeba wybic wszystkie bobry, wyciąć wszystkie drzewa w dolinach rzecznych, wyregulować wyprostowac niech płynie jak najszybciej do bałtyku a jak gdzieś coś nie wytrzyma i zmiecie z powierzchni pół województwa no cóż zwali się wine na krety, sprawa jest oczywista rzeka odbiera to co człowiek chce jej zabrać i może zabrzmi to mało przyjemnie ale ja w tym pojedynku kibicuje rzece, bo mam nadzieje że to nauczy nasz buńczuczny i zadufany w sobie gatunek pokory to świata i do sił które w nim drzemią. jesteśmy ziarenkiem piasku które marzy o tym aby być pustynią.
lis23 - 2010-06-02, 14:50

Cytat:

W Szczecinie pozwolono na odstrzał 20 bobrów

Pozwolenie na odstrzał 20 bobrów wydała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Szczecinie - dowiedziało się Polskie Radio Szczecin. Wniosek w sprawie odstrzału bobrów złożył zachodniopomorskich zarząd melioracji i urządzeń wodnych w Szczecinie.

Zdaniem szczecińskiego zarządu bobry niszczą wały przeciwpowodziowe. Regionalna Dyrekcja Ochrony środowiska wydała zgodę na ostrzał bobrów motywując to bezpieczeństwem powszechnym.

15 bobrów zostanie odstrzelonych w okolicach wału przeciwpowodziowego Bielinek-Osinów, w gminie Cedynia , 5 osobników zginie na wale niedaleko Ognicy, w gminie Widuchowa.
Do końca lipca Zarząd Melioracji musi złożyć sprawozdanie z zabicia bobrów. Bobry w Polsce są pod ścisłą ochroną.

http://wiadomosci.gazeta...._20_bobrow.html

aka - 2010-06-02, 17:34

Cytat:
Wojewodowie apelują do prezesów kół łowieckich o aktywizację myśliwych - by ci w trosce o wały powodziowe polowali na bobry. Tylko że myśliwi nie chcą strzelać do tych pożytecznych zwierząt
Wniosek do Regionalnych Dyrekcji Ochrony Środowiska o odstrzał bobra europejskiego w związku z zagrożeniem powodziowym skierowali wojewodowie kujawsko-pomorski i pomorski. Argumentowali, że bobry zwiększyły skalę powodzi, bo podziurawiły wały.

- Będę wzywał kolegów do tego, żeby nie strzelali do bobrów - mówi Jan Goździewski ze związku łowieckiego w Suwałkach. - Nie po to myśliwi ratowali ten gatunek, by teraz go wybijać. Trudno pojąć, że Polska, która chwaliła się sukcesami w restytucji bobra europejskiego, zarządza odstrzał, i to w okresie rozrodu - mówi oburzony myśliwy.

Sylwester Domek, łowczy okręgowy z Polskiego Związku Łowieckiego w Bydgoszczy, nie ustrzelił w życiu żadnego bobra. - Bobry to pożyteczny gatunek, zwiększają poziom wód gruntowych. Ułatwiają życie ptakom i innym zwierzętom, które inaczej cierpiałyby z powodu suszy - mówi.

Myśliwi nie palą się do odstrzału, bo trafienie w bobra wcale nie jest łatwe. Łowczy Domek: - Bóbr żeruje głównie w nocy, musi do tego wyjść na ląd. Zastrzelenie go w wodzie jest problematyczne, bo zraniony może zanurkować i wtedy trudno go wydobyć.

Ale są i tacy, którzy odpowiedzieli na apel wojewodów. - To żałosny widok, ci myśliwi czekający na wałach na to, że może uda im się ustrzelić bobra - mówi Jan Goździewski. - Ta decyzja nie była potrzebna, bo powódź wyrządziła ogromne straty w tym gatunku. Małe bobry się w większości potopiły - dodaje. Na te, które jakimś cudem przetrwały powódź, czekają strzelby myśliwych. Zezwolenie na odstrzał nie różnicuje młodych i dorosłych bobrów.

Międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF Polska odwołała się od decyzji bydgoskiej RDOŚ uchylającej ochronę bobrów. Generalny dyrektor ochrony środowiska w Warszawie ma 30 dni na odpowiedź, czyli akurat do końca terminu, w którym pozwolono strzelać do bobrów. Zezwolenie nie ma nawet uzasadnienia - napisano tylko, że w całości uwzględnia żądania stron, czyli wojewodów.

www.pokot.pl

Cytat:
ależ, nie skąd że, trzeba wybic wszystkie bobry, wyciąć wszystkie drzewa w dolinach

Powiedzmy, ze niezaleznie od powyzszego przy takim tempie ekspanzji jak w ciagu
ostatnich 10 lat bobr nie ma szans zeby uniknac wejscia na liste zwierzat lownych.
Jak nie dzis to jutro. Jak nie jutro to pojutrze..... :green: Stanie sie ofiara
perwersyjnych mordercow w zielonych kapelusikach z piorkami.

Tutejszym zagorzalym ochroncow bobrow wypada chyba zawczasu przygotowac wanny na przyjecie pierwszych zwierzat, tudziez na balkonach zawczasu sadzic wierzbe i osike. Te drzewa rosna dosc dobrze w doniczkach, wiec moze juz pora wypied...lic fikusa z pokoju
i zrobic miejsce dla wierzby placzacej. Tez ladnie wyglada. Mamusie dadza sie
na pewno przekonac.

Bobra mozna potem wyprowadzac na smyczy na miasto. Jak nikt nie widzi to
ewentualnie w parku miejskim dac poogryzac jakies drzewka.

Szczegolnie pozytywnym aspektem bedzie mozliwosc dopier...lenia ponizej
pasa czyli uderzenia w kieszen bucow w zielonych tych tam. Otoz bobr jako gatunek
martyrologiczny czyli lowny podlegac bedzie prawu lowieckiemu. Czyli jak
wyrzadzi jakas szkode placic beda musieli mordercy w zielonych tych tam.
Za kazda przegryziona noge od krzesla i stolu. O boazerii nie wspominajac.
A jak ochronca bobra jest w przedszkolu albo w szkole to introdukowane
pod dachy bobry sie nudza i nawet kredki poprzegryzac potrafia.
Wtedy mamusia albo tatus wystapia po prostu o odszkodowanie do odnosnego
kolka lowieckiego i juz bedzie kasa na nowe zabawki..... :green:

Tak wiec perspektywy som.Niezle. Objektywnie rzecz biorac.

PS

Lis23 - ile bobrzych rodzin moglbys sprowadzic do Sosnowca ?

pozdr

Sturnus vulgaris - 2010-06-04, 09:26

no widze że aka to tak z humorem pod grzesia podchodzi, nie wiem czy wiesz ale bóbr jest zwierzęciem wybitnie terytorialnym a ilośc bobrów ogranicza środowisko naturalne więc z punktu widzenia przyrody populacja bobrów nie będzie wiecznie wzrastać. Zdaje sobie sprawę z tego że nie każdy potrafi tolerowac ich obecnośc np tak jak ja, ale kiedy słysze wypowiedzi ekspertów że bobry ryją w wałach to mi się śmiać chce, no chyba że ktoś był na dyle mądry i zbudował wały przy samym korycie rzeki. Z resztą dyskusja z toba na ten temat nie ma sensu, ja uwielbiam bobry i cenie je za robote którą wykonują, zatrzymują masę wody w gruncie, co dla niektórych terenów polski jest zbawienne ale ludzie tego jeszcze nie wiedza albo nigdy nie docenią. Z resztą nie mam ochoty się z toba kłócić obrzucać głupimi słówkami, niech zyja bobry, mi tam nie przeszkadzają. No ale zapomniałem że ja jestem jakimś tam eko oszołomem a ty przedstawicielem większości społeczeństwa, a większość ma zawsze racje nawet kiedy nie ma racji. Niech żyja ciemne masy co nie widzą dalej jak czubek swej kiełbasy. To tyczy sie męskiej części społeczeństwa
GrzegorzBP - 2010-06-04, 23:28

Sturnus vulgaris napisał/a:
z humorem pod grzesia podchodzi,

bez przesady :green:
a ilośc bobrów ogranicza środowisko naturalne więc z punktu widzenia przyrody populacja bobrów nie będzie wiecznie wzrastać.

pudła - bóbr owszem jes terytorialny ale i kreatywny - z prostej rzeki zawsze wysupła jakieś state starorzecze i ja odtworzy :green:
że bobry ryją w wałach to mi się śmiać chce, no chyba że ktoś był na dyle mądry i zbudował wały przy samym korycie rzeki.

niekoniecznie - widziałem wały oddalone od rzeki o 500-600 m z norami - jak pisałeś wcześniej - zaniedbania rzgw doprowadziły do tego że bobry ryją wały - bo mają co jeść. Na Wiśle bobry siedzą na wyspach - przy wysokich stanach wieją na wały - wokół dużo zieleniny wieć się trzymają "skarp".

Basior - 2010-06-05, 10:50

a co Bolesław na to?
GrzegorzBP - 2010-06-05, 22:40

Basior napisał/a:
a co Bolesław na to?

Kiedyś bodajże Lutczyn popełnił rysunek - po horyzont obgryzione końcówki drzew - niczym ołówki - podpis jedz bobry chroń lasy :green:

hanka - 2010-06-08, 13:44
Temat postu: aa
CAŁA RODZINA ZABITA
Witam dnia 24maja uratowałam 3 malenkie bobrządka \ludzka podłość nie ma granic\ Na początku karmiłam maluszki krowim mlekiem,bebikiem i było żle \miały biegunkę\Po kilku dniach znalazłam kozie mleko od gospodarza, po którym Baśka,Kaśka iMarynia przybierają na wadze i choiaż Kaśka ma chore ucho,mam nadzieję,że się uda.Jesteście wspaniałymi LUDŻMI kochającymi przyrodę dlatego zwracam się do WAS o pomoc,jakąkolwiek poradę \jak dalej wychowywać tak cudowne zwierzaczki\ Nie znalazłam wiele o życiu tych wspaniałych ssaków a o sztucznym odchowie zupełnie nic.Wszystko co robię biorę na tak zwany babski rozum i cały czas mam nadzieję,że się uda a o tym co dalej nie myślę,chociaż mam nadzieję, że znajdzie się jakiś rezewat,który by moje maluszki kiedyś mógł przyjąć.Czekam na pomoc,dzięki- hanka [/list]

hanka - 2010-06-08, 16:58

zdjęcia Boberków
Basior - 2010-06-08, 18:21

Witaj,
hanka napisał/a:
Witam dnia 24maja uratowałam 3 malenkie bobrządka

super ze przeżyły, to juz drugie takie zgłoszenie przy okazji tegorocznych powodzi jakie do nas trafiło, ponieważ nigdy bobrów nie hodowaliśmy zadzwoniłem do speca czyli pana dr Andrzeja Czecha z Krakowa, oto wskazówki które przekazał:
w zależności od wagi borów:
waga do 1-1,5 kg - karmienie strzykawką w pozycji siedzącej aby sie nie zachłystywały (jak na zdjęciu! :-) ), karmienie mlekiem z dodatkiem najtłuściejszej śmietany jaką mozna kupić, ponieważ mleko bobrze ma 50-60% tłuszczu! MOżna podawać tez do skubania trawę i drobne gałezie np. wierzbowe
Waga powyzej 1,5-2kg przechodzimy na karmę stałą, np. marchew, jabłka, jakieś kasze lub ziarno do gryzienia i oczywiscie gałęzie.

i ważna sprawa: do prawidłowego wypróżniania bobry potrzebują wody, trzeba wziąć jakąś kuwetę lub dużą podstawkę pod kwiaty i napełnić po brzegi wodą, w niej bobry się wypróżniają, brak wody może spowodować zatwardzenia i kłopoty zdrowotne!

Spróbujemy tez coś pomóc w sprawie dalszego losu bobrów, sprawdzimy mozliwość przekazania ich do stacji PAN w Popielnie na Mazurach gdzie kiedys prowadzono ich fermową hodowle i wypuszczano na wolność, pan Andrzej ma obecnie juz kilka takich bobrów, dla których również bedzie szukał miejsc. Niema na razie żadnego schroniska profesjonalnego które mogłoby się nimi zająć.
To tyle porad na szybko, prosze o kontakt i jakis adres gdzie te bobry są aby zastanowic się nad ich dalszym losem. Moj nr 606 277 567

strona o bobrach: www.bobry.pl

pozdrawiam i powodzenia

GrzegorzBP - 2010-06-08, 22:05

Adaś - polecam również kontakt w Wojtkiem Misiukiewiczem z Wigierskiego Parku Narodowego - jest on tam bobrowniczym :wink:
Basior - 2010-06-08, 22:26

GrzegorzBP napisał/a:
Adaś - polecam również kontakt w Wojtkiem Misiukiewiczem z Wigierskiego Parku Narodowego - jest on tam bobrowniczym :wink:
Ja myślę, że ludzie od bobrów się dobrze znają i jakoś poradzą sobie z niedobitkami z Wisły.
TB - 2010-07-12, 22:25

Ostatnio na jakims forum wyczytałem, że w Polsce występują bobry kanadyjskie (mniejsze i bardziej brązowe). Czy to prawda czy zwykła plotka? :lol:
Pz

lis23 - 2010-11-06, 21:41

http://www.sfora.pl/Wyrok...rzela-je-a25961
TB - 2010-11-06, 21:46

:grin: super - znajomy, myśliwy obiecał mi upolować bobra jak będą odsztrzały na żuławach - juz sobie marze o tym smalczyku; zupie czy wędzonce z bobra :smile: