To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - zastrzelony pies!!

buchtownik - 2010-12-01, 20:50

Kamera przy celowniku, najpierw krótki film jak pies goni za sarną czy lisem, i nie ma dyskusji. Nawet gdy właściciel biednej psinki będzie na miejscu, myśliwy będzie miał dowód,
że pies zagrażał zwierzynie.

GrzegorzBP - 2010-12-06, 22:32

lis23 napisał/a:
bo myśliwy nie będzie miał już prawa do odstrzału psów i kotów

martwe prawo to nie prawo. :green:
:green:
Cytat:
Kamera przy celowniku, najpierw krótki film jak pies goni za sarną czy lisem, i nie ma dyskusji. Nawet gdy właściciel biednej psinki będzie na miejscu, myśliwy będzie miał dowód,
że pies zagrażał zwierzynie.

no własnie jakoś tak sie składa do tej pory że żadne strzelony pies nie był na smyczy na otoku i w kagańcu - czyli właściciel postępował niezgodnie z prawem - więc został ukarany - dla kogoś może nieetycznie - dla mnie - grunt że skutecznie. :cool: drugi raz psa nie pusci samego w pole

T.Grzegorczyk - 2010-12-07, 08:11

Zgadzam się.
Opór materii u właścicieli psów jest niebywały- bo przecież piesek taki grzeczny i ułożony.
Tak sobie czytałem Twoją dyskusję GrzegorBP z początku tematu- no po prostu zaklinają rzeczywistość.
Szkoda, że potem jest medialna nagonka na myśliwego, a on po prostu się w... zezłościł, że ludzie nie potrafią używać smyczy i kagańca.
Z drugiej strony, za mało się o tym mówi np. w mediach (jeśli w ogóle). Bo wprawdzie część jest niereformowalna, ale sporo ludzi zrozumiałoby takie argumenty jakie były np. tutaj w wątku.
Myśliwy wg mnie powinien próbować najpierw napominać, mógłby też zrobić zdjęcie, nagrać film jako dowód i zgłaszać to na policję-tylko nie wiem czy prawnie jest to wykonalne?
Może TP Bocian powinno działać w tej sprawie? W celu czy to uświadomienia, czy surowszego prawa (w sumie na jedno wychodzi bo co innego tak edukuje jak mandat :D ).

lis23 - 2010-12-07, 12:27

GrzegorzBP, T.Grzegorczyk - za przechodzenie na czerwonym świetle też byście strzelali?
zrozumcie że kara musi być adekwatna do popełnionego czynu - śmierć psa nie jest adekwatna karą do puszczenia go luzem,za co grozi kara finansowa a nie odstrzał psa
moim zdaniem,zamiast usprawiedliwiać myśliwych należy działać na rzecz zmiany prawa i surowego karania tych właścicieli psów,którzy puszczają je luzem - ale nie tylko,bo należy też zapobiegać niekontrolowanemu rozrodowi psów,także a nawet przede wszystkim tych bezdomnych.

GrzegorzBP - 2010-12-07, 21:45

lis23 napisał/a:
za przechodzenie na czerwonym świetle też byście strzelali

za przechodzenie na czerwonym dostaniesz strzała od samochodu
lis widzisz różnicę pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem????

buchtownik - 2011-02-17, 16:17

http://www.youtube.com/wa...CO4_HGDKxM&NR=1
:evil: :evil: :evil: .