Pustułka - Obserwacje pustułek 2008
wieslawbaginski - 2008-02-24, 12:15
| basiac napisał/a: | Pustułka (trudno powiedzieć czy ciągle ta sama) jest tak "oswojona" z widzami, że nawet specjalnie nie ucieka ze swojego punktu obserwacyjnego na podporze dla winogron (ok. 3 m od okna)
|
Może jakieś zdjęcie, nie musi być nadzwyczajne, lub chociaż opis wyglądu zwłaszcza piersi i brzucha.
Jarek P - 2008-02-25, 08:47
1 pustułka na łakach przy Trasie Toruńskiej w Warszawie (między M1 a Centrum Targówek) - piątek 22.02.2008r. ciekawe jak długo przetrwają jescze te łąki?
vermilion - 2008-02-26, 17:40
26.02.2008 15.00-16.00
nie znam sie zbyt dobrze na ptakach, ale wydaje mi sie ze dwie pustułki widziałem w okolicy Siedleckiego Zalewu, obserwowałem je z grobli tego zbiornika, latały blisko zawieszonej jeśli sie nie mylę na olchach budki lęgowej typu półotwartego
czy jakiś ornitolog z Siedlec może potwierdzić występowanie tego ptaka w miejscu mojej obserwacji??
Basior - 2008-02-26, 17:45
Ja nie z Siedlec, ale moge potwierdzić, występują tam i jaja tych w budkach trzymają
Batman - 2008-02-27, 01:30
| Beata napisał/a: | | a ja odkryłam 3 miejsca w Gorzowie gdzie siedzą pustułki: |
No i jeszcze kolo Minimala polowaly jakies 2 tyg temu 3 os. ale skad tam byly to nie wiem
Krzychu - 2008-02-27, 15:30
Witam,
Dzisiaj obserwowałem, jak wokół jednej z moich budek latają dwie pary kawek. Wszystko fajnie, ale po krótkiej gonitwie zwycięska dwójka władowała się do środka i siedziała tam jakieś 5 minut
Wszystko fajnie, jak mówi przysłowie: "Lepsza kawka w budce niż putułka na dachu", ale...
No właśnie... Niektórzy w firmie zaczynają się ze mnie podśmiewać, więc w trybie pilnym załatwiliśmy budki dla kawek. (typ "D" Sokołowskiego)
Teraz poważnie: Powiedzcie, jak blisko mogę powiesić budki dla kawek tak, aby obu gatunkom nie przeszkadzało wzajemne sąsiedztwo.
Mam nadzieję, że mając jako alternatywe "dom swoich marzeń" odczepią się od budek dla sokolików...
Z góry dziekuję za podpowiedzi.
Mirek - 2008-02-27, 15:59
| Krzychu napisał/a: | Teraz poważnie: Powiedzcie, jak blisko mogę powiesić budki dla kawek tak, aby obu gatunkom nie przeszkadzało wzajemne sąsiedztwo.
|
Kawki nie zajmują budek dla pustułek (przynajmniej do tej pory nam się to nie zdarzyło), natomiast pary chętnie przesiadują w budkach przed rozpoczęciem sezonu lęgowego, tj. do pocz. kwietnia. Kawki gniazdują często obok budek pustułkowych i dochodzi do walk z pustułkami, ale to tylko do momentu, jak ptaki zaczną wysiadywać jaja w gnieździe.
Beata - 2008-02-27, 17:34
| Batman napisał/a: | | No i jeszcze kolo Minimala polowaly jakies 2 tyg temu 3 os. ale skad tam byly to nie wiem |
Minimala w Gorzowie? dobrze zrozumiałam? bo miejsce znam, ale Minimala już tam nie ma, jest Obi
pustułki tam mogły być z 2 miejsc:
1. z wieżowców przu ul. Sportowej (odległość jakieś 300-400m) ; jakieś 6 lat temu było głośno w Gorzowie o udanym lęgu na balkonie
2. z wieży kościelnej przy ul.Żeromskiego (odległość - do 1,5 km), z tym , że tutaj pustułki były do czasu zawieszenia dzwonów używanych teraz systematycznie.
marioptak - 2008-02-28, 11:06
dzisiejszy dzień rozpoczał się piknie
- na kościele w centrum Pruszkowa para pustułek urządza pokazy powietrzne i chętnie zagląda do budek lęgowych
- na dawnym budynku GUS w Pruszkowie samczyk pustułki siedział w budce i czyścił se piórka
mam nadzieje że w tym roku uda się zaobrączkować pierwsze pisklaki
marioptak - 2008-03-02, 13:43
dzisiaj objechałem wszystkie stanowiska lęgowe pustułek w Pruszkowie
GUS - brak ptaków (w piatek samczyk siedział w skrzyni lęgowej)
KAZIMIERZ - samczyk na wieży a w jednej ze skrzynek gołębie (w piątek para latająca wokół kościoła i zaglądająca do skrzynki)
PKP - na początku na wieży siedziała tylko samiczka ale po kilku minutach przyleciał samczyk z pokarmem i usiadł w innym okienku, po kolejnych kilku minutach oddalił się z pokarmem na pobliskie budynek nie dając nic samiczce która pozostała na wieży
ŻBIKÓW - samiczka w jednym z otworów gdzie odbywają się lęgi
ZNTK - samczyk na wieży
Ania B. - 2008-03-10, 14:15
Samica pustułki widziana nad polami w okolicy ul.Szeligowskiej w piatek i dzisiaj. Nie wiem czy to ta sama, ale bardzo mozliwe, bo praktycznie w tym samym miejscu krążyła i kilka razy na długo zawisała.
Krzychu - 2008-03-10, 14:25
Modlin, sobota 8 marzec:
Około 10 - 12 sztuk kręci się po Twierdzy. Dwie nisze w budynku koszarowca zajęte przez dwie pary. Przy jednym z miejsc parka "próbuje miłosnych igraszek"
A moje budki w Jankach świecą pustką
marcinmwt - 2008-03-10, 22:32
Kraków 09.03.2008 r. 5 pustułek koło fortu na Kopcu Kościuszki!!! Ptaki obserwowane były bez lornetki co utrudniło stwierdzenie płci i wieku osobników!!! Wiadomo tylko że w były samce i samice. Nasuwa mi się pytanie na które nie umiem sobie odpowiedzieć czy to były ptaki migrujące czy "pustułkowa rodzina" zamieszkująca stary fort na kopcu??? Proszę o odpowiedz. Darz Bór
marioptak - 2008-03-11, 00:08
| Krzychu napisał/a: | A moje budki w Jankach świecą pustką |
widziałem budeczę w Jankach
musisz poczekać
ptaki muszą się przyzwyczaić
daj im troszkę czasu
informuj jak coś zauważysz
Mirek - 2008-03-11, 06:47
| marcinmwt napisał/a: | | Nasuwa mi się pytanie na które nie umiem sobie odpowiedzieć czy to były ptaki migrujące czy "pustułkowa rodzina" zamieszkująca stary fort na kopcu??? |
Raczej to ptaki miejscowe. I pewnie wszystkie zechcą się tutaj gnieździć. Mogą to być ptaki z 3 par! Wyraźna migracja u pustułek odbywa się w końcu marca i w kwietniu!
|
|
|