To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Nietoperze - Zimowe liczenie 2009

Marfu - 2009-02-18, 21:25

Ryjówka zalatwiona. To zrobmy tak - ja jutro sie tym zajme, bo nie mam jak zaznaczyc, ktory jest inny :-( jest jeszcze czas na poszukiwania...
Ania B. - 2009-02-18, 21:44

No cóż, próbowałam, ale orłem jeżeli chodzi o nietoperze to nie jestem :wink:
Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy oznaczeń.

krotom - 2009-02-19, 21:37

no cóż... dostaje już oczopląsu od wpatrywania sie w to zdjęcie, najbardziej podejrzanym obszarem tego stadka jest ten na godzinie 10ej.

W załączeniu zaznaczyłem kółkiem, moim zdaneim, gacka (odstępuje od otaczających go Nattererów wielkością, choć może to artefakt :? )
Pokusiłbym się też o stwierdzenie że ta szara masa poniżej-na lewo kółka to zgrupowanie rudzielców :roll:
Więcej nie wyciągnę z tego zdjęcia

P.S.
Marfu napisał/a:
[...]rudy ma tak: \....../, zaś Natterer - --.......-- prawie w linii prostej.[...]
bardzo cenne spostrzeżenie i rewelacyjne zobrazowanie :) , w żadnej kniżce tak obrazowo tego nie przedstawiono :grin:
Marfu - 2009-02-20, 09:30

Krotom:

To nie gacek,to nocek Natterera, jadnie widac prawe ucho, za uchem bialy polksiezyc. A te na lewo tez raczej Natterery...

ale...

Popatrzcie na tego w kwadraciku. Troche kontrast poprawilem. Co o nim powiemy?

Ania B. - 2009-02-20, 10:40

... że ma jaśniejszy pyszczek, większe uszy i nieco jakby jasniejsze, na głowie rozstawione pod kątem -\---/- i chyba nawet lekko szpiczaste na końcach, poza tym brzucho białe

czyli to nocek rudy ?