Kuluary - Avatar
Beata - 2010-01-11, 13:35
byłam 2 razy , za drugim razem też świetny! i więcej widać
3D fenomenalne!
przesłanie? czytelne bardzo, ale dla ludzi wrażliwych...
podobało mi się niezmiernie, że film tak wciąga mimo cieniutkiej niby fabuły, że ludzie przestają żreć ten przeklety popcorn i pić tfu-colę
za pierwszym razem trafiłam na ludzi, którzy przyszli na film;
za drugim razem obok miałam paniusię, która siadając wygłosiła zdanie, że ona nie takie filmy widziała i da radę , ale potem ucichła i zastygła w fotelu ku mojej uciesze
Jerzyk - 2010-01-12, 10:44
| Beata napisał/a: | za drugim razem obok miałam paniusię, która siadając wygłosiła zdanie, że ona nie takie filmy widziała i da radę , ale potem ucichła i zastygła w fotelu ku mojej uciesze |
bosko napiane
ja idę w czwartek i jestem potwornie ciekaw tego "dzieła"
Weles - 2010-01-12, 12:51
| Beata napisał/a: | | podobało mi się niezmiernie, że film tak wciąga mimo cieniutkiej niby fabuły |
niby cienka fabuła, a różnorodność interpretacji filmu jest zadziwiająca
Beata - 2010-01-12, 13:39
| Weles napisał/a: | | ma także bardzo ważne przesłanie. Dotyczy ono ochrony środowiska przyrodniczego i prymitywnych kultur, które są w zastraszającym tempie niszczone. Sceny rozgrywające się na planecie Pandora łatwo odnieść do Puszczy Amazońskiej, równikowych lasów Afryki i Azji lub terenów północnej Kanady, Rosji i na Alaskę. |
ja tam odnoszę to przesłanie nie tylko tak jak napisałeś, marzy mi się, żeby człowiek potarfił patrzeć na pobliski las , tak jak patrzyli na swój, mieszkańcy Pandory...
ot, marzenia
podobało mi się porównanie człowieka do kamienia... , w wielu przypadkach niezwykle trafne i słuszne !
Jerzyk - 2010-01-15, 09:34
a ja niestety jestem zły, że film oglądałem nastawiony na jakiś wielki hit i teraz czuje się nieco zawiedziony. bo jak się człowiek nasłucha i naczyta to później sobie nie wiadomo co wyobraża. nie wiedziałem zresztą na czym się bardziej skupić, czy na fabule czy na efektach specjalnych :/
Weles - 2010-01-15, 10:54
| Jerzyk napisał/a: | | a ja niestety jestem zły, że film oglądałem nastawiony na jakiś wielki hit i teraz czuje się nieco zawiedziony. bo jak się człowiek nasłucha i naczyta to później sobie nie wiadomo co wyobraża. nie wiedziałem zresztą na czym się bardziej skupić, czy na fabule czy na efektach specjalnych :/ |
wielki hit to jest, ale inna kwestia że mając zbyt rozdmuchane oczekiwania można się rozczarować - tak jest ze wszystkim
Hors - 2010-01-15, 13:37
Film jest świetny-uwrażliwia, nawet tych mniej wrażliwych na piękno przyrody.Moja żona i koleżanka popłakiwały sobie troszkę momentami. Żonie tak się spodobał że uznała go za najlepszy film jaki oglądała. Pozdro
Weles - 2010-01-15, 19:40
Hors byłeś w Heliosie w Białym?
Accipiter - 2010-01-15, 20:35
W sumie nie wiedziałem za bardzo czego się spodziewać po tym filmie. Nie nastawiałem się na jakiś przełom i rzeczywiście takowego nie było.
Mimo wszystko film odebrałem bardzo pozytywnie, przyroda Pandory rzeczywiście była niesamowita. Co mi się jeszcze podobało to to, że ukazując obcą rozumną formę życia zrezygnowano z zielonych, bądź brązowych ufoludków z wodogłowiem, które to przewijały się w niemal każdym filmie SF o podobnej tematyce. Lud Na'vi jako kotopodobne istoty wyglądały naprawdę ciekawie. Dodając do tego zachowania, rytuały przypominające życie plemion puszczy amazońskiej - niezła mieszanka (a przynajmniej ja to tak odebrałem).
Z kolei oddziały Marines, roboty, statki kosmiczne itp itd to tylko dodatek, który namieszał dopiero w końcówce filmu. A tak mieliśmy raczej do czynienia z tematem przerabianym już w "Obcym", "Matrix'ie" etc.
W skali od 1 do 10 dam jednak Avatarowi 10
Film warty obejrzenia. Polecam!
Jerzyk - 2010-01-16, 09:48
| Accipiter napisał/a: | | Film warty obejrzenia. Polecam! |
jedynie dla efektów specjalnych - czytaj 3D (bo też ciężko mi powiedzieć że oprócz 3D były tam jakieś super efekty...) kwestia fabuły uważam jest monotonna, takie filmy już powstawały, więc mówienie o przełomie jest trochę nad wyraz. moim zdaniem
Weles - 2010-01-16, 11:22
| Jerzyk napisał/a: | | bo też ciężko mi powiedzieć że oprócz 3D były tam jakieś super efekty...) |
proszę co się porobiło teraz z ludźmi, całe maszyny zbudowane specjalnie dla filmu przenoszące ruchy i mimikę aktorów do komputera, 3-letnia praca sztabu najlepszych grafików komputerowych, a tu Jerzyk nie widział poza 3D jakiś super efektów
| Jerzyk napisał/a: | | kwestia fabuły uważam jest monotonna, takie filmy już powstawały, więc mówienie o przełomie jest trochę nad wyraz. moim zdaniem |
Przełomu fabularnego nie ma, ale też nikt nie mówił że będzie. Avatar to taki Tańczący z wilkami, wcześniejsze filmy Camerona itd. Ważne jednak że fabuła jest interesująca, skierowana praktycznie do każdej grupy wiekowej, niesie ważne treści.
Accipiter - 2010-01-16, 12:45
| Jerzyk napisał/a: | więc mówienie o przełomie jest trochę nad wyraz. moim zdaniem |
Z przełomem mieliśmy do czynienia kiedy na ekrany wchodził "Terminator 2"
Od tamtego czasu chyba nie mogliśmy się spodziewać niczego nowego.
Nie byłem na 3D a jednak dopatrzyłem się mnóstwa kapitalnych efektów, i jakoś nie potrzebowałem do tego kolorowych okularów. Sam film jest jednak interesujący, fabuła może i nie powala ale na pewno przykuwa uwagę i sprawia, że na pewien czas człowiek może oderwać się od szarej rzeczywistości.
Jerzyk - 2010-01-16, 14:31
| Weles napisał/a: | proszę co się porobiło teraz z ludźmi, całe maszyny zbudowane specjalnie dla filmu przenoszące ruchy i mimikę aktorów do komputera, 3-letnia praca sztabu najlepszych grafików komputerowych, a tu Jerzyk nie widział poza 3D jakiś super efektów
|
ale nie mogę filmu oceniać po tym ile pracy w niego włożono, albo ile i jakich maszyn ktoś zbudował. oceniam efekt końcowy bo o to w tym wszystkim chodzi przecież.
może trochę przesadziłem z tym brakiem efektów. z drugiej strony jestem nieobiektywny bo nie lubię tego typu filmów, zatem nie było tematu
Hors - 2010-01-18, 19:43
| Weles napisał/a: | | Hors byłeś w Heliosie w Białym? |
Tak w Heliosie w Białym- C.H."Alfa" na 3D. Pozdro
Weles - 2010-01-18, 20:02
| Hors napisał/a: | | Weles napisał/a: | | Hors byłeś w Heliosie w Białym? |
Tak w Heliosie w Białym- C.H."Alfa" na 3D. Pozdro |
z tego co słyszałem to w alfie jest helios cyfrowy, a w galerii białej analogowy, słyszałeś coś na ten temat?
|
|
|