To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Obserwacje ssaków 2008

Mirek - 2008-11-13, 09:48

Ania B. napisał/a:
łosie 2 (klępa z łoszakiem) - pierwsze łosie widziane przeze mnie w tych okolicach,

Ładne zwierzaki, a nie pomyślałaś przez moment, że to dzikie konie :wink:

Ania B. - 2008-11-13, 10:13

Mirek napisał/a:
a nie pomyślałaś przez moment, że to dzikie konie

nie ma takiej opcji !! za dużo miałam w swoim życiu doczynienia z końmi, żeby je mylić z czymkolwiek

Accipiter - 2008-11-17, 20:48

17.11.2008 Gierałcice
Dziś rano na polach udało mi się zaobserwować spore stado saren liczące dokładnie 56 osobników. To pierwszy tak duży rudel, jaki zobaczyłem tej jesieni. Poza tym często już (dzisiaj także) widuję sarny odpoczywające na miedzach w grupach dochodzących nawet do 20 osobników! Ale są to najczęściej miejsca znacznie oddalone od zabudowań, gdzieś na pograniczu lasów, zakrzaczeń, wszędzie tam gdzie znajduje się sucha i wysoka trawa, w której mogą się schować.
Dziś wieczorem widziałem też lisa w samym środku wsi. Został trochę oślepiony reflektorami jadących samochodów ;)

Accipiter - 2008-11-23, 12:15

23.11.2008 Gierałcice:
Ok. 9.30 miałem okazję obserwować watahę dzików liczącą 16 osobników. Kilka dzików z tego co widziałem to prawdopodobnie tegoroczne osobniki.
Ledwo co wszedłem do lasu kiedy to parę metrów ode mnie, z zarośli, wybiegły dziki.
Żałuję, że nie zrobiłem żadnych zdjęć, ale chyba nawet mając aparat w gotowości ciężko byłoby zrobić zdjęcie zwierzęciu, które bez przeszkód śmiga między drzewami i gęstymi krzakami.
Poniżej fotka na której widać legowisko dzików:

Mirek - 2008-11-23, 13:46

Accipiter napisał/a:
miałem okazję obserwować watahę dzików

A ja z większych zwierzaków tylko sarny, dwie grupki; 4 (3 koziołki i sarna), 2 sarny - oczywiście koło Łosic, w rejonie Tatarskiej Góry - miejscowi wiedzą, gdzie to jest :grin:

iwa1 - 2008-12-03, 14:14

Kronika kryminalna
Dzisiaj w Majówce trasa Łosice - Siedlce godz. 7 30 łoś zderzył się z samochodem, niestety łoś nie przeżył :cry:

Mirek - 2008-12-03, 15:23

iwa1 napisał/a:
łoś zderzył się z samochodem

Kurcze, to juz kolejny (3 lub 4) łoś, który zginął w tym samym miejscu w ostatnich latach - Iwa1 - obserwacja kwalifikuje się do kartoteki...

iwa1 - 2008-12-04, 08:50

Już wpisuję, tym razem łoś sam nie wpisze
heninsyn - 2008-12-13, 15:35

... dwa zające, wyjątkowo wyrośnięte " potwory " !
Pozowały do zdjęcia, a ja pierwszy raz od niepamiętnych nie miałem aparatu !
Zakrzewek, gmina i powiat Ostrów Maz.

nordwest - 2008-12-15, 15:00

Niedziela, 14 grudnia, pola koło Chludowa na północ od Poznania - duże stado saren, około 20 sztuk!
heninsyn - 2008-12-22, 11:34

... niedziella , 21.12.`08r. ! :wink:

Dwie piękne "kłody " leżące na nadburzańskim starorzeczu - bobry, obok czynne żeremie / mnóstwo naściąganych gałęzi wierzb, w promieniu kilometra ślady świeżej ścinki / !
Żeremie ok. 50 metrów od drogi, niby ukryte, ale ktoś próbował zrobić z niego "kupę " chrustu na ognisko ! :evil:

Okolice Broku n/Bugiem, ale powiat Węgrów, gm. Sadowne - widuje je w tym miejscu od 5 lat !
W promieniu 5 km. jest jeszcze dwa "czynne" żeremia !