Owady - HODOWLA I POZYSKIWANIE MATERIALU DO HODOWLI
Maria02 - 2007-04-10, 20:34
Dzis podczas pielenia skalniaka zobaczyłam pod kamieniem takiego szkraba niewiem co to .Na poczatku udawal niezywego poszłam po aparat czmychnał pod kamien ale jest ,Bede wdzieczna za pomoc
Marinho Chagas - 2007-04-10, 20:39
Jak na mój gust to Carabus nemoralis.
Marinho Chagas - 2007-04-10, 20:42
Skoro czmychnął to juz nie będzie materiałem do hodowli
Wujek Adam - 2007-04-11, 20:21 Temat postu: C.nemoralis i A.gracilis Tak-tak,
Oznaczenie jak najbardziej prawidłowe: samiczka biegacza gajowego Carabus nemoralis Mull.
Nie deptać, nie męczyć, nie wywalać za ogrodzenie! Jako biegacz robal ów nie tylko chronionym jest, ale i wielce pożytecznym na działce w zjadaniu roślinożernych owadów, a także wrednych ślimaków!
*
Hodujemy dalej:
Sichów ad. Legnica, O3. 2007, cienkie gałązki dębowe. Leg. J.Frunze, ex.cult,. det.A.Woźniak.
Imago: 9. 04. 2007 - niezbyt okazała samiczka Axinopalpis gracilis. Czekam na okaz do pary
PZDR! Wujek Adam
Anonymous - 2007-04-11, 21:02
Wujek będzie im robił wesele .
Wybrałem się dzisiaj po pracy do lasu leżącego 5 km od Łosic bo trudno było usiedzieć w domu w taką pogodę. P.sanguineum znalazłem liczne stanowisko no i przytargałem trochę materiału do hodowli.
W jednym ze stojących uschniętych dębów znalazłem pod korą zwłoki R. mordax więc zacząłem szukać pod korą drugiego dębu stojącego obok. Tam znalazłem zwłoki dwóch M. curculionoides oraz sporo otworów wylotowych z zeszłego roku. To las prywatny i są w nim też i inne dęby w różnym stadium zamierania. Chciałbym Was prosić o poradę jak szukać tego gatunku. Czy w tej chwili szukać larw pod korą ( na poczwarki chyba za wcześnie?) czy spróbować wyłożyć grube gałęzie dębowe ścięte teraz i czekać na imago ?
Wujek Adam - 2007-04-11, 21:23 Temat postu: r.mordax i M.curculionoides Pogotowie entomologiczne... proszę czekać na przyjęcie zgłoszenia...
Halo? Tak? Że co? Chwileczkę, nie tak szybko... o jaki gatunek chodzi? Proszę chwile zaczekać, łaczę z konsultantem...
Pronto? ... wiem wiem, kolega zdążył mi przekazać. Mam dla Pana takie informacje:
Rębacz Rhagium mordax, podobnie jak pozostałe 3 krajowe rębacze spędza zimę w kolebkach poczwarkowych jako imagines. W cieplejsze dni będzie się wygryzał na zewnątrz, więc teraz są ostatnie momenty na przydybanie go pod korą.
Średzinki za to, jak wiele ich krewniaków z Lamiinae mają różnie. Część z nich (w przypadku Mesosa curculionoides zdecydowana większość) jest teraz w fazie larwalnej. Spod kory (w grubszym materiale) lub z drewna (w cieniźnie) średzinkę ryjkowcowatą najlepiej wydobywać około połowy lipca. Teraz zimujące w sciółce chrząszcze tego gatunku powoli będą się uaktywniać i wyłazić na drewno, wraz z rębaczami...
... proszę bardzo. Pozdrawiam i do usłyszenia.
Wujek Adam
Wujek Adam - 2007-04-17, 02:27 Temat postu: Rozpylaczek I mała zaległość:
Było trochę o rozpylaku Acmaeops septentrionis. Ale fotki nie było. Na spotkanie z tą ciekawą kózeczką w warunkach naturalnych mamy szansę od maja - jak pogoda dopisze Ja cieszyłem się jej widokiem już pod koniec marca.
Acmaeops septentrionis: Zalesie Górne ad. Warszawa, 10. 03. 2007 - 24. 03. 2007, leg., ex.l., det.: A.Woźniak
Pozdrwiam!
Wujek Adam
Marinho Chagas - 2007-04-19, 09:35
Południowe Mazowsze. Wyłażą z hodowli: Glaphyra umbellatarum z Rosa canina; Anaesthetis testacea, Poecilium alni, Xylotrechus antilope, Mesosa nebulosa z Quercus robur; Saperda scalaris z Sorbus aucuparia no i Synanthedon loranthi (Sesiidae) z Viscum album
Marfu - 2007-04-19, 12:49
A propos pozyskiwania materiału do hodowli. Otóż uzytkownik SMUGA prowadzi działalność polegającą na tym, że przycina drzewa, ostatnio w starym parku w Chlewiskach. Np. likwiduje sucha gałąz ze szczytu 30 metrowego wiązu czy jesionu... Nie byłoby warto wejść z nim w kontakt - dla niego nie byłby to problem jak sadze wrzucic taką gałąz w samochód, a materiał byłby - propozuję od razu akwaria biurowe
Zdjęcia z jego robót gdzieś pod koniec tego tematu.
Marinho Chagas - 2007-04-19, 13:31
Fajnie...Jestem zainteresowany - Marfu dziękuje za informacje
Marfu - 2007-04-19, 18:24
To odezwijscie sie go SMUGI. Takie galezie z wierzcholków - Marinho, wiem, ze masz klopoty z dotarciem na szczyt drzewa, wiec musza byc przydatne
Marinho Chagas - 2007-04-19, 18:25
Dzięki, juz się kontaktowaliśmy
Marfu - 2007-04-19, 18:44
Ha ha - to informujcie o wynikach. I prosze, czesc patykow do biura warszawskiego, chetnie popatrze jako byly hodowca...
Marinho Chagas - 2007-04-19, 18:59
Ok
Wujek Adam - 2007-04-22, 00:12 Temat postu: Paśnik pałączasty Pnie, konary, gałęzie, patyki...
...a w nich wciąż nowe robaki
Tym razem dochowałem się paśnika pałączastego Plagionotus arcuatus, z legendarnej już wyprawy do Mielnika nad Bugiem w świąteczną sobotę. Owa piękna kózka raczyła zasiedlić leżący dębowy konar i jako imagines opuściła go 20-go kwietnia (wywabiona ciepełkiem panującym w mojej piwnicy). Samiczka na fotce jest dosłownie wypasiona - ma ok. 2 cm...
PZDR!
Wujek Adam
|
|
|