To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Błotniak łąkowy - Obserwacje błotniaka łąkowego 2009

georgetuchola86 - 2009-05-29, 23:48

Widzę,że w tym roku wzrosło zaangażowanie pracami terenowymi :smile: niż w latach poprzednich.
Dominik - 2009-05-30, 00:03

georgetuchola86 napisał/a:
Widzę,że w tym roku wzrosło zaangażowanie pracami terenowymi :smile: niż w latach poprzednich.

Ano, po prostu mogliśmy wcześniej zacząć. W zeszłym roku ruszały dwa duże projekty. Ich realizacja rozpoczęła sie w marcu i kwietniu. W tych miesiącach, jak również w maju mieliśmy niezły sajgon z zakupami, umowami, kredytami itp itd. Praktycznie nie było czasu na teren. W tym roku mamy już to z głowy i można poświecić czas na wyszukiwanie rewirów!

Mirek - 2009-05-30, 19:04

xhardcorex napisał/a:
Łysów 1 samiec i samiec stawarczyka w pobliżu budynków PGR (chyba) i zbiornika wodnego

Na mój teren waćpan wjechałeś - ja też byłem w okolicach Łysowa tego samego dnia, choć akurat nie wypatrzyłem łąkowiaka, a tylko samczyka Stawarczyka. Nadmieniam, że Łysów to gmina Przesmyki :evil: :green:

Corvus - 2009-06-01, 20:52

dwie pary pod Zawadami. niby tokują, ale wcale nie za specjalnie. cos sie za lęgi nie zabieraja.... :???:
samiec pod Kożuchowem.

georgetuchola86 - 2009-06-02, 08:01

31.05-godz.11.30-Burkat-polująca samica łąkowiaka (+polująca samica stawowca).
Mirek - 2009-06-02, 18:20

Corvus napisał/a:
dwie pary pod Zawadami. niby tokują, ale wcale nie za specjalnie. cos sie za lęgi nie zabieraja....

Może dwie tokują, a kolejne dwie mają już lęgi! - a może miały stratę?!

xhardcorex - 2009-06-02, 19:16

Mirek napisał/a:
Corvus napisał/a:
dwie pary pod Zawadami. niby tokują, ale wcale nie za specjalnie. cos sie za lęgi nie zabieraja....

Może dwie tokują, a kolejne dwie mają już lęgi! - a może miały stratę?!
Dzisiaj mieliśmy podobna sytuację pod Kol. Nosów, gdzie złapaliśmy Mirka. Tam też jest para (być może ta co w zeszłym roku), która prawdopodobnie przystąpi z dużym opóźnieniem do lęgów.
Corvus - 2009-06-02, 20:59

pod Kamianką para, samica buduje gniazdo. umiejscowienie w seradeli.
samiec pod NIecieczem, gmina Jabłonna Lacka.

Dominik - 2009-06-03, 17:52

Skoro była już mowa o Mirku to sie pochwalimy. Wczoraj złapaliśmy dwa samce, którym założyliśmy nadajniki radiotelemetryczne. Samiec o imieniu "Mirek" został złapany w pobliżu wsi Kolonia-Nosów, a Sebastian w Falatyczach.

Dzisiaj Mirka sledziła ekipa (Krzysiek Szulak i ja)
Sebastiana (Ben Koks i Sjoerd Sipma)

Mirek dał się śledzić nadzywczaj dobrze. Mogliśmy go obserwować prawie przez cały czas , dzieki czemu otrzymaliśmy dużo danych o wielkości jego areału łowieckiego oraz preferencjach siedliskowych (Mirek polował głównie na polach, ze zbożem jarym). Wiekszą część czasu aktywnie polował. Niestety z bardzo kiepskim rezultatem.

poniżej kilka fotek.

xhardcorex - 2009-06-03, 23:48

Dzisiaj krótka obserwacja samca gonionego wiatrem z Bordziłówki Starej w kierunku Terebeli
vermilion - 2009-06-05, 09:25

Wczoraj około godziny 15, na obrzeżach Siedlec obserwacja samicy błotniaka łąkowego. Po około 30 sekundach krążenia nad polem zniknęła za zadrzewieniami. Lokalizacja obserwacji podana w załączniku. Kółko to teren, gdzie krążyła strzałka kierunek odlotu.
georgetuchola86 - 2009-06-05, 23:02

Mirek, Jestem ciekawy co z tą parą błotniaków gniazdujących w trawie?Co załatwiłeś?
Mirek - 2009-06-06, 07:58

georgetuchola86 napisał/a:
Jestem ciekawy co z tą parą błotniaków gniazdujących w trawie?Co załatwiłeś?

W trawie już mam 3 gniazda, a dzisiaj będzie chyba następne. Właściciele znalezieni, gniazda oznaczone przed koszeniem - zostanie zostawiony plac wokół gniazd, a potem prawdopodobnie, jeśli ptaki nie porzucą lęgów, stanie siatka. Mam wrażenie, że w tym roku znaczący udział par wybrało łąki i uprawy rzepaku, co niestety bez interwencji się nie obejdzie, ale nie wiem ile uda nam sie gniazd zabezpieczyć, napewno nie wszystkie, które tego wymagają!

Corvus - 2009-06-06, 20:33

dzisiaj wieczorem obserwowałem samicę polującą pomiędzy Wojewódkami Dolnymi a Żanecinem.
podejrzewam że nielęgowy ptak... może po stracie, wszak samice zajęte są teraz wysiadywaniem i/lub znoszeniem jaj.

xhardcorex - 2009-06-06, 20:50

Dzisiaj eksplorowałem południe pow. bialskiego:

Jabłeczna (łąki na S od wsi):
2 samce. Jeden upolowaną jaszczurkę niósł do gniazda niestety warunki terenowe nie pozwoliły na pościg moją "terenówką"

Dąbrowica Mała
1 samiec

Olszanki
1 polujący samiec