To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ryby - Akwarium

Corvus - 2006-09-02, 15:39

albifrons napisał/a:
A o to moje drugie akwarium
takie które się pojawia na pulpicie............ jako wygaszacz....... :twisted: :razz:
albifrons - 2006-09-02, 16:17

Przejrzałeś mnie na wylot :!: :green:
Anonymous - 2006-09-02, 17:48

Ze żwirkami jest taki problem, że trzeba je długo płukać aż woda w naczyniu w którym są płukane(najczęściej wanna) jest przeżroczysta. To co widzisz to zawiesina pyłów które pozostały na żwirze i nie zostały wypłukane. Dobrze jest też sparzyć ten żwir wrzątkiem. Z podmianą wody robisz bardzo dobrze ale musi to być woda odstana ze trzy dni przed wlaniem jej do akwarium.
Mirek - 2006-09-02, 21:56

Darek, mógłbyś wrzucić parę fotek swojego akwarium?! Przy okazji oznaczył byś rybki, które widoczne będą na zdjęciu. Ja mam mgliste pojęcie o akwarystyce, ale czytam co nieco tutaj a i podstawowych gatunków akwariowych rybek mógłbym sobie, podobnie, jak i inni użytkownicy, przyswoić.
Co Ty na To?!

Anonymous - 2006-09-02, 22:54

Ok - ale jak wrócę z delegacji z okolic Zalewu Zegrzyńskiego.
Mirek - 2006-09-02, 23:22

DarekŁ napisał/a:
ale jak wrócę z delegacji z okolic Zalewu Zegrzyńskiego

Nie ma sprawy - jak bedziesz nad Zegrzem to popatrz na ptaki. Możesz cos fajnego spotkać o tej porze!

pawel - 2006-09-18, 14:59

mam problem.mam okropnege glony pedzelkowate i chcialem sie spytac czy mozna je zlikwidowac antybiotykami dla ludzi bo juz slyszalem takiej mozliwosci.z gory dziekuje za odpowiedz...
Anonymous - 2006-09-19, 08:33

Jedyne co wiem to to, że erytromycyną likwiduje się bardzo grożne w akwarium sinice. O żadnym innym antybiotyku nic nie słyszałem. Na temat walki z glonami w akwarium można by napisać porządną książkę a sposób na nie jest jeden - równowaga biologiczna. Szukaj na stronach internetowych wiadomości na ten temat a przy okazji dowiesz się wielu bardzo ważnych spraw dotyczących akwarystyki. żeby Ci pomóc musiałbyś podać bardzo dużo wiadomości na temat swojego akwarium m.in. parametry wody, czas oświetlenia, jakie i ile masz roślin i wiele innych danych. Każde forum akwarystyczne ma dział poświęcony glonom i tam szukaj sposobu walki z nimi. Nie podawaj żadnych antybiotyków do akwarium bo to zaszkodzi poważnie Twoim rybom a chyba nie chcesz ich męczyć.
Cephalanthera - 2006-11-02, 13:49

Miałem już kiedyś akwarium takie 96 l.
teraz zamierzam sprawić sobie nowe i ropocząć znów przygodę z akwarystyką.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie ze sklepami internetowymi? Interesuje mnie takie akwarium 112 l 80/35/40 i ceny w takich sklech są o 1/3 mniejsze niż te w zwykłym sklepie (akwarium + pokrywa) 210 zł (320 w sklepie zwykłym)
Corvus. Jakie sklepy w Siedlcach polecasz? Ja jako świeży siedlczanin jeszcze się nie obeznałem w temacie :wink:

Mirek - 2006-11-02, 13:57

Cephalanthera napisał/a:
Ja jako świeży siedlczanin jeszcze się nie obeznałem w temacie

Poczekaj jeszcze, jak Darek Ł. się odezwie. On ma sporego świra na punkcie rybek. Ale oczywiście motyle stawia na pierwszym miejscu!

Anonymous - 2006-11-02, 20:19

Zgłoś się do mnie na priv to Ci wszystko wytłumaczę. Akwarystyką zajmuję się tylko wtedy gdy motyle nie lataja :green: . Od wiosny do jesieni moje akwa jest samoobsugowe :green: .
Cephalanthera - 2006-11-03, 07:39

"Zielony" :green: to całkiem nie jestem bo przez 10 lat miałem akwarium.. tylko że przez ostatnie 5 lat sporo się zmieniło, zwłaszcza w technice. No i potrzebuję adresów pewnych sklepów w Siedlcach (te w Łukowie miałem obcykane ale przecież nie będe tam jeździł po rybki...)
Anonymous - 2006-11-03, 08:46

A w Łukowie to jest niezły szklarz u którego sam zamawiałem swoje akwarium - wyszło mi sporo taniej niż gdybym kupił je w sklepie :green:
Cephalanthera - 2006-11-03, 12:47

DarekŁ napisał/a:
A w Łukowie to jest niezły szklarz u którego sam zamawiałem swoje akwarium

może ten na Kanałowej?

Anonymous - 2006-12-30, 21:34

Cephalanthera- i co z Twoimi planami założenia akwarium?