To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ptaki - Proszę o identyfikację.

Cycero8 - 2015-01-30, 23:10

Madera część II
Trzy pierwsze zdjęcia to moim zdaniem te same ptaki

Co to za kapturka ? Ta rdzawa nasada dzioba . Były też nasze kapturki

Jaki drapieżnik? Były też pustułki

Cycero8 - 2015-01-30, 23:17

Madera część III
Jaka to siewka?

Kim on jest?

Jaka to mewa?
URL=http://www.fmix.pl/zdjecie/4532948/10-dsc0402-01t][/URL]

Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot przy tyłu pytaniach

michael99 - 2015-02-03, 10:59

Więc tak:

1) Samiec Osetnika

2) ciężko stwierdzić, ale jeśli to ten sam ptak to również samiec osetnika

3) świergotki/inne ptaki w locie nie do oznaczenia

4) gołąb? Chyba zwykły miejski, nie...?

5) wydaje się, że samiec w szacie spoczynkowej czernicy

6) tak, to te same - wszystkie kamuszniki, pierwsze 2 zdjęcia to ptaki dorosłe w szacie spoczynkowej, a następne zdjęcie to chyba młody, ale zdjęcie prześwietlone, więc ciężko jednoznacznie stwierdzić, ale na pewno kamusznik

7) co do kapturki, to nie wiem, nie ma tego w mojej książce, ale może zwykła, tylko jakaś "zmutowana"?

8) sokoła się nie podejmę...

9) brodziec piskliwy

10) mi podchodzi pod kwokacza, ale pewności nie mam

11) mewa młoda, praktycznie nie do oznaczenia z tego powodu i z tego zdjęcia

Pozdrawiam!

Cycero8 - 2015-02-03, 18:01

Pięknie dziękuję.
Czekam na zdanie innych co do nieoznaczonych i wątpliwych.
Pozdrawiam . An

titina - 2015-02-06, 11:34

Mam pytanie, czyje to mogę być dziuple. Czy to dzięcioła dużego? I czy są to typowe dziuple lęgowe. Drzewo to wierzba, dziupli jest 5 , zaczynają się od wysokości drzewa ok 5-6 m, i wszystkie wychodzą na zachodnią, lub północno - zachodnią stronę. Teren to zadrzewienia śródpolne, dolina Wisły , gleba mady połęgowe.

titina - 2015-02-06, 13:27

Przepraszam, otwory dziupli są skierowane ku południowi, tylko jedna patrzy, na południowy- zachód
Anton - 2015-02-08, 15:31

Wydaje mi się titino że dzięcioły wykuwając swe dziuple nie kierują się stronami świata. Jeśli już mają wybór, to powstają one raczej w takich miejscach drzewa gdzie nie będzie zaciekać woda, a więc pod jakimś zgrubieniem na pniu, pod hubą itp., a najczęściej po pochyłej stronie drzewa, my też w ten sposób wieszamy budki.
Wielkość otworu wykutej dziupli wskazuje na gatunek dzięcioła. Łatwiej to ocenić w terenie, trudniej z fotografi. Jeśli drzewo jest dogodne, dzięcioły mogą wykuć kilka dziupli jedna nad drugą, myślę że w kolejnych latach.
Po samym otworze trudno ocenić czy jest to dziupla lęgowa , czy dzięcioł wykuł ją w innej porze roku, te lęgowe są z reguły lepiej wykończone i głębsze.
Również środowisko w jakim się znajdują nie może być jednoznacznym wskaźnikiem, w grę może wchodzić kilka gatunków dzięciołów.
W Twoim przypadku pewnym być nie można, ale jeśli już, to stawiał bym jednak na dzięcioła dużego, jest on najbardziej rozpowszechniony, także na terenach nadrzecznych. Ja sam miałem w ubiegłym roku te dzięcioły lęgowe w zadrzewieniach olchowych przy potoku, wśród pól, z dala od lasu. Wypatrywałem i liczyłem że to białoszyje, jednak po dokładnym obejrzeniu okazało się że to jednak duże.

titina - 2015-02-14, 21:06

Dzięki, też tak obstawiam :smile:
michael99 - 2015-03-27, 19:12

Cześć!

Sfotografowany w ostatnią niedzielę (22.03.2015r) nad Jeziorskiem.

Mam pytanie: co to za sokół? Młody kobuz? Ale tak wcześnie? I pokrywy skrzydłowe mi coś za ciemne... Pustułka odpada, bo brak prążka na ogonie a w dodatku ptak na zdjęciu posiada bardzo wyraźny wąs, którego pustułka nie posiada. Drzemlik i kobczyk odpadają z tych samych powodów. Z tych co kiedyś odnotowano w Polsce to najbardziej odpowiada mi sokół skalny, ale to wielka rzadkość... Ewentualnie młody wędrowny, ale też mi nie bardzo pasuje. Rarogi i białozór odpadają ze względu na brak u nich wąsa. Poradzicie coś? Da się z tych fotek coś wywnioskować?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

michel - 2015-03-29, 11:38
Temat postu: Turcja
Proszę o pomoc w rozpoznaniu dwóch ptaków widzianych w Turcji:
Szczudlaki?

?

Z góry dziękuję!

michael99 - 2015-03-29, 12:52

szczudłaki oraz bilbil arabski. Ponawiam pytanie o mojego drapolka...
Jarek P - 2015-03-31, 09:27

jasna głowa wyraźnie oddzielona od ciemnego brzucha - wskazuje na skalnego.
michael99 - 2015-03-31, 16:45

Dzięki :) Jednak nie do końca jestem pewien, a dokładniej kto inny nie jest pewien:

http://www.birdwatching.p...e/zdjecie/81885

Tak czy tak nowy gatunek, jednak wolałbym oczywiście skalnego ;)

I na niego mi bardziej pasuje, jednak z drugiej strony o tej porze (stwierdzany V, VIII, IX i X) i ptak, którego stwierdzono do tej pory w Polsce 10 razy - wątpię... Ale chciałbym ;)

No i chciałbym wiedzieć dokładnie, który to z nich... :)

Kto ma rację? :roll:

Pozdrawiam!

michael99 - 2015-04-01, 16:35

Sprawa rozwiązana - niestety to wędrowny :)
Jarek P - 2015-04-02, 09:52

michael99 napisał/a:
Sprawa rozwiązana - niestety to wędrowny

skalny podlega weryfikacji przez Komisję Faunistyczną PTZool moim zdaniem powinieneś to zgłosić - nie dlatego, żebym się upierał, że mama rację, ale dlatego, że cień wątpliwości zawsze zostaje.