To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ryby - Akwarium

Cephalanthera - 2007-01-04, 13:00

Ano akwarium mam, ale na Święta z racji wyjazdu nie napełniałem..
112 l. Aquael
Teraz musze tylko zdobyć roślinność i pomysleć o składzie ryb. Najchetniej pielęgicowate ale zobaczymy.

ZaP - 2007-01-04, 17:52

a ja mam pyszczaki - wystrój a'la malavi :) skalisty i jest COOL :)
ZaP

Mirek - 2007-01-05, 19:26

zap napisał/a:
a ja mam pyszczaki - wystrój a'la malavi

Zap, to Ty rybki też hodujesz?! No jak trafi do twojego azylu rybołów, to będzie miał co pojeść :wink:

Accipiter - 2007-01-05, 19:36

Kiedyś też hodowałem rybki, ...no przez jakieś 8 lat. Potem zlikwidowałem akwarium i teraz tego żałuję :roll:
Miałem parkę ramirez, samiczka złożyła ikrę, część rybek się wykluła, ale przez małe doświadczenie w hodowli nie udało się odchować ani jednej ramirezy :???:

ZaP - 2007-01-05, 20:39

kiedys mialem pielegnice niebieskołuskie i zbrojniki niebieskie - kilka sklepow zaopatrywalem :) teraz tylko skałki i puszczaki...
a co do jedzenia dl arybołowa to nie widze przeszkód- zimorodka wykarmilem to i rybolów by sie wyżywił - w stawie aż gęsto...
ZaP

P@tryk - 2007-01-27, 13:21

Dzisiaj tata zakupił takie o to ryby:8Neonków Innesa,2brzanki sumatrzańskie,2 Kiryski.Myśle że kupi jeszcze glonojada no i...nie wiem co jeszcze.Jeśli ktoś by mógł podać ryby które mogą żyć w wodzie o temp.24C.
Z góry bardzo dziękuje.

Bocian - 2007-11-21, 10:40

Uwaga, Uwaga!
Poszukiwany akwarysta który ma doświadczenie w rozmnażaniu danio pręgowanego. Od wielu lat chcę te ryby rozmnożyć i nie udaje się. Czytam, pytam i jakoś nie mogę natrafić na kogoś kto podpowie jak tego dokonać. Odezwijcie się.

arturro - 2007-11-21, 21:42

Więc tak.: na początek odzielić samece od samic, najlepiej przedzielić akwarium siatką tak aby samce i samice były w tej samej wodzie, ale nie miały ze sobą kontaktu. ustawić temp na 24 stopnie C i dobrze karmić, ale ważne by nie przekarmiać!! Akwarium musi być ustawione w miejscu zacienionym, ale akwarium musi być zaopatrzone w własne oświetlenie. Ma to na celu możliwość sterowania dniem świetlnym. Na początek światło powinno palić się u rybek 8h na dobę, i każdego dnia wydłużać czas oświetlenia o 1h. Przez cały czas akwarium musi być dobrze natlenione a woda czysta bez związków azotu. Po 4 dniach, uzyskania temp 28 stopni C i 12h oświetlenia na dobę, 5 dnia odbędzie się tarło. Na dnie akwarium najlepiej by znalazł się mech jawajski a nad nim siatka - tzw. ruszt tarłowy. który zabezpieczy ikre przed wyjedzeniem przez ryby. 5 dnia przed zapaleniem swiatła połączyć ze sobą ryby. Jesli ryby były w osobnych akwariach lepiej jeśli samce są wprowadzane do samic. Wraz z zapaleniem się światła ryby "od rana" przystępują do tarła. Po jego zakończeniu odłowic ryby

Napisał mi to kumpel ktory uczyl sie na akademii rolniczej we Wrocławiu. oni robili to w ten wlasnie sposob.

A wychowanie narybku to juz inna bajka. :green:

Bocian - 2007-11-22, 09:13

Dziękuję bardzo za wskazówki - spróbuję tego może się uda. Jest trochę kłopot bo są w akwarium też inne rybki. Akwarium jest 100 litrowe, mech jawajski jest na jego dnie w jednym miejscu. Kilkakrotnie wydawało mi się że po włączeniu światła one się wycierają. Może tak jest, a tylko cały narybek ginie - nie wiem. Teraz przybrały śliczne barwy mają piękne, weloniaste ogony i są bez wątpienia gotowe do tarła. Trzeba by zadziałać i sprawdzić te związki azotowe bo może to jest kłopot (jak to zrobić???). Pozostałe rzeczy są - światło sztuczne jest, okna mają żaluzje żeby za dużo naturalnego nie wpadało, woda jest napowietrzana non stop i ciągle pracuje filtr. Wydaje mi się że wiem czemu nie mogłem ich rozmnożyć- praktykowałem wyłączanie na cały dzień napowietrzania i filtra to był błąd. Od kiedy zacząłem cały dzień trzymać sprzęt włączony rybki zachowują się inaczej i wypiękniały.
Widzę że kolega Arturro pasjonuje się storczykami. Ja też je bardzo lubię. Mam 3 phalenopsisy - zaczynają właśnie wszystkie kwitnąć- po 2 latach boksowania znalazłem właściwe warunki świetlne i zaczynają żyć. Nie było łatwo bo każdy wolny skrawek parapetu i podłogi zajmują kwiaty - jest ich chyba ze 150.
Serdeczności.

arturro - 2007-11-22, 16:39

Właśnie te "inne rybki" są największym kłopotem podczas odchowu narybku. Dobrze będzie jeśli do wody dodasz zgodnie z instrukcją http://www.tropical.com.p...kryflawina.html
Co do Storczykow to potrzebuje je do Terrarium. Pokojowych Storczyków nie mam.

I zyczę powodzenia. :green:

Bocian - 2007-11-23, 12:59

Dzięki. Będę korzystał z porad chociaż wczoraj kolega mnie załamał ale też trochę zdopingował. Powiedział że on tyle lat próbował z danio i nigdy się nie udało więc i mnie się nie uda. Mówił że te nasze danio są skarłowaciałe i się dlatego nie mnożą też. Czy wiadomo w jakim mają być wieku, jakiej wielkości i jak wyglądać by można było poznać czy są gotowe. Te inne rybki które mam to: keri, neony, kosiarka, 2 bocje, 1 kirys spiżowy, 1 glonojad. Może Podasz na priva kontakt do tego swojego kolegi które je mnożył ? Będę pytał bezpośrednio. Dzięki za link do kwiatów- nie znałem tego forum.
Bocian - 2008-01-02, 16:05

Udało się. Przed świętami do 60 l akwarium włożyłem 6 dorosłych rybek. Mam około 400 młodych danio. Już same jedzą i wyglądają dobrze. Rosną niesłychanie szybko. Wszystkim którzy pomagali radami i nie tylko serdecznie dziękuję.
arturro - 2008-02-05, 17:57

Pochwal sie zdjęciami, bo wiem ze takowe są. :green:
Bocian - 2008-02-06, 08:22
Temat postu: foty
oto one
Bocian - 2008-02-06, 08:24

Wczoraj około 15 sztuk zaniosłem do akwarium ogólnego. Większość natychmiast została wyłapana przez dorosłe danio i neony. Są jeszcze za małe na takie eksperymenty, ale jedna była znacznie większa miała około 1,5 cm i ta żyje.