To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Lis pospolity (Vulpes vulpes)

GrzegorzBP - 2010-06-18, 21:34

vermilion napisał/a:
W temacie możemy poruszać wszystkie sensowne zagadnienia odnośnie lisa pospolitego (vulpes vulpes): ochrona, odstrzał, rozmnażanie, hodowla itp.

cóż no to ja protestuje!!! dyc lis pisał "na temat" tyle ze dyrdymały - a dostał tez za offa :wink:
aka napisał/a:
jak to wlasciwie aktualnie wyglada ?

w calej Polsce nie wiecej niz 30 ferm - obecnie taniej jest kupować hurtem lisy z Rosji i Bialorusi - lepsze futro - jak kto lubi :wink: Ponadto w Polsce fermy lisie pilnowane są niczym skarbiec w banku - nawiedzeni tylko czekają żeby otworzyć klatki.
sorki za literowki ale zjadlo mi polskie fonty

Odpowiadając na wasze zaczepki, które były nie na temat również "off-topicował" :wink:

aka - 2010-06-19, 00:15

GrzegorzBP napisał/a:
vermilion napisał/a:
W temacie możemy poruszać wszystkie sensowne zagadnienia odnośnie lisa pospolitego (vulpes vulpes): ochrona, odstrzał, rozmnażanie, hodowla itp.

cóż no to ja protestuje!!! dyc lis pisał "na temat" tyle ze dyrdymały - a dostał tez za offa :wink:
aka napisał/a:
jak to wlasciwie aktualnie wyglada ?

w calej Polsce nie wiecej niz 30 ferm - obecnie taniej jest kupować hurtem lisy z Rosji i Bialorusi - lepsze futro - jak kto lubi :wink: Ponadto w Polsce fermy lisie pilnowane są niczym skarbiec w banku - nawiedzeni tylko czekają żeby otworzyć klatki.
sorki za literowki ale zjadlo mi polskie fonty

Odpowiadając na wasze zaczepki, które były nie na temat również "off-topicował" :wink:

No wiec ta hodowla lisow ma tradycje....Archeolodzy odkryli na polnocy Szkocji
na wyspie Orkley slady hodowli lisa juz w epoce zelaza - okres latenski -
(gdzies od 500 lat przed pne.) Tak jak dzis ekolodzy te fermy likwiduja, tak
ta na wyspie Orkley zostala zniszczona przez Wikingow ok. 800 ne.
Ale ci lisow chyba raczej nie wypuszczali. Mysle.
Moze dlatego sie nie mowi o nawiedzonych Wikingach ?