Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzik chory czy pokiereszowany?
Autor Wiadomość
Weles 

Wysłany: 2008-02-04, 13:42   Dzik chory czy pokiereszowany?

Mam pytanie do specjalistów od dzików. Wczoraj w terenie spotkałem jednego osobnika. Wyglądał wyjątkowo żałośnie. W wielu miejscach prześwitywała naga skóra (nie była zaczerwieniona, ani złuszczona), ryj był dziwnie wygięty, paszcza nie otwierała się do końca, percepcja słaba, ale nie tragiczna, gdy odchodził - utykał. Czy ten dzik był chory (jeśli tak to na co), czy jego wygląd jest wynikiem np. ataku drapieżników gdy był warchlakiem lub zaplątania się we wnyk, gdzie po oswobodzeniu, rany uległy zabliźnieniu?

Oto zdjęcia tego osobnika (przepraszam za słabą jakość):

marcinmwt 
Pan Jarząbek

Wysłany: 2008-02-04, 16:45   

Nie jestm specjalistą ale postaram sie odpowiedzieć na twoje pytania!!! Po pierwsze strasznie smutne są te zdjęcia!!!! :cry: moim zdaniem dzika zaatakowały najwcześniej w lecie zdziczałe bądź też nie zdziczałe psy i pogryzły go dość boleśnie co może świadczyć zgięty gwizd (źle się zrósł) i skóra bez sierść która jeszcze nie zdążyła narosnąć!!! Dzik jest wychudzony bo nie może odpowiednio sprawnie żerować przez uszkodzony gwizd!!!!
Mógł być też potracony przez samochód ale urazy wtedy byłyby większe odpada kłusownictwo i jak napisałeś że niema łuszczącej sie skóry tz. niema parcha czyli świeża!!!
Podsumowując najpr. moim zdaniem został zaatakowany przez psy i udało mi się udziec ale z ciężkimi ranami był osłabiony przez rany i przez brak odpowiedniego zeru i przez to osłabienie organizmu najprawdopodobniej został zainfekowany pasożytami układu pokarmowego!!! przykro :cry: :sad:
Ps. Najlepiej dla tego dzika byłoby abyś sie skontaktował z kołem łowieckim które gospodaruje na tym terenie i powiadomił członka tego koła a najlepiej łowczego i powiadomił w którym to było miejscu bo... drugiej szansy ucieczki przed psami nie bedzie miał i będzie konał w wielkim cierpieniu bądź tez padnie z głodu :sad:
:!: UWAGA taki dzik może być niebezpieczny (zależy w jakiej był kondycji fizycznej) słyszałem o wycinku z przestrzelonym gwizdem od dołu!!! który atakował kajakarzy tz atakował wbiegając i parę metrów płynąc za nimi!!!

Beskid Makowski ( średni ) lub Beskid średni (makowski)

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-04, 17:15   

Marcin mądrala lalala :)
a tak pwoaznie to zgadzam sie, i wiem cos na ten temat bo w takim stanie usypialismy niejedną sarne... te place bez sierści to jak wspomniał marcin, wynik pogryzien....... jah szkoda zwierza...:/

marcinmwt 
Pan Jarząbek

Wysłany: 2008-02-04, 17:22   

OOOJJJ dziękuje za poparcie!!! Myślałem że mnie potępisz za myśliwych ale w tym przypadku chyba najlepsze rozwiązanie? Zgadzasz się ze mną??? :green: Ps czesto macie takie przypadki "usypiuań" w schronie??? pozdrawiam

Weles 

Wysłany: 2008-02-04, 18:19   

Garść dodatkowych informacji: na tym terenie są wilki (i to sporo), wychudzony za mocno nie był, jak go zastałem żerował – rył w miarę sprawnie. Ten osobnik groźny nie był, obserwowałem go z odległości około 20 m przez kilka minut, gdy mnie w końcu spostrzegł, oddalił się (bez paniki).

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-04, 19:02   

2-3 sarny na rok

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-04, 19:04   

nie miałam na mysli drogi marcinie aby go ustrzelić, ale odłowić i pomóc... wiem wy i tak tego nie zrozumiecie...

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-04, 19:05   

czy też odstrzelic... nie orientuje sie w waszej myśliwskiej terminologii i wcale nie ubolewam nad tym

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-04, 19:08   

aaaaaaaaaaaa i sarne usypialismy owszem niejedną z tym że poza starymi ranami na całym ciele ( identyczne jak te na dziku) miała tez np złamania otwarte tylnych kończyn.....szokujący widok

marcinmwt 
Pan Jarząbek

Wysłany: 2008-02-04, 19:16   

Wydaje mi sie że wilki "poradziły" by sobie z nim ale "głowy" za to nie dam!!!
Weles napisał/a:
Ten osobnik groźny nie był,
ale warto być ostrożnym do rannych dzikich zwierząt a szczególnie do dzików!!! pozdrawiam!!! :cool:

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2008-02-04, 19:27   

cokolwiek by mu nie dolegało osobnik kwalifikuje się do natychmiastowego odstrzału!

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-04, 20:17   

taaaaaaaaak... a wilki zamiast zabic rannego dzika uderzą na jakieś gospodarstwo na łatwy kąsek, np owce... bardzo mądrze

Basior 

Wysłany: 2008-02-04, 20:20   

green power napisał/a:
cokolwiek by mu nie dolegało osobnik kwalifikuje się do natychmiastowego odstrzału!
ale skoro są tam wilki to czemu je wyręczać :?:

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-04, 20:24   

czyzby jedyny rozsądny basior na forum???

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2008-02-04, 20:27   

Cytat:
ale skoro są tam wilki to czemu je wyręczać
skoro są tam wilki to czemu utykającego dzika do tej pory nie zjadły??
wobec powyższego bezpodstawne jest stwierdzenie:
Zielona napisał/a:
taaaaaaaaak... a wilki zamiast zabic rannego dzika uderzą na jakieś gospodarstwo na łatwy kąsek, np owce... bardzo mądrze

owce na Podlasiu? :roll: (no ale skoro są to niech gospodarze je zabezpieczają :green: - metod wiela :])

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.
Ostatnio zmieniony przez green power 2008-02-04, 20:32, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu