|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Misio straszy myśiwych |
| Autor |
Wiadomość |
baiwo
|
Wysłany: 2007-09-21, 23:20
|
|
|
Myśliwym nie jestem, polować też nie polowałem, tylko widze że nie ma tu co polemizować z Panami. Jeżeli piszecie na żarty to nie wiem po co rzucać takie docinki. A dla tych którzy uważają łowiectwo za zło to niech się zastanowią jakby w dzisiejszych realiach wygladały populacje zwierzyny "łownej" a w szczególności ich biotopy (głównie lasy ale i pola) gdyby nie prowadzono gospodarki.
Chcecie czy nie łowiectwo jest będzie i było częścią gospodarki rolno-leśnej kraju, a jak ktoś tego nie potrafi pojąć to niech poczyta troche np Ekologię Krebsa.
Nigdy nie twierdziłem że ludzie którzy nie są myśliwymi a zajmują się przyrodą są od nich gorsi. Są tacy sami, stawiam na równi. A jeżli uważasz że Ci co mają flinte na polowaniu to mordercy i nie są przyrodnikami to naprawde nie ma o czym mówić. Pewno podobnie myślicie o gospodarce leśnej w Polsce? pzdr |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2007-09-24, 10:21
|
|
|
| baiwo napisał/a: | | Pewno podobnie myślicie o gospodarce leśnej w Polsce? pzdr |
Witamy kolejnego leśnika na Forum. Jest nas tu kilku
Popilacje zwierząt łownych i ich środowiska bez gospodarki łowieckiej na pewno wyglądały by inaczej - lepiej czy gorzej to sprawa do dyskusji.
A w związku z łowiectwem zwrócę Koledze uwagę na kilka rzeczy:
1) mysliwi dokarmiajhąc zwierzynę sztuczne podnoszą jej liczebność ponad naturalne mozliwości łowiska, ograniczają działanie naturalnych czynników regulujących jej liczebność (głód, chłód, choroby);
2) robią to nie dla dobra "biednych zwierzątek cierpiących w złej przyrodzie" tylko po to żeby mieć co pozyskiwać;
3) wiedza przyrodnicza większości mysliwych jest bardzo ograniczona i często bardzo specyficzna. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
sebek
|
Wysłany: 2007-09-24, 12:11
|
|
|
[/quote]1) mysliwi dokarmiajhąc zwierzynę sztuczne podnoszą jej liczebność ponad naturalne mozliwości łowiska, ograniczają działanie naturalnych czynników regulujących jej liczebność (głód, chłód, choroby);[/quote]
Jarku zapomniałeś o drapieżnikach?;-) |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2007-09-24, 14:33
|
|
|
| sebek napisał/a: | | Jarku zapomniałeś o drapieżnikach?;-) |
Nie. Drapieżniki wyeliminowaliśmy bardzo skutecznie jakiś czas temu. Na 95% powierzchni karaju wilk, rysia, niedziwiedzia poprostu nie ma. Chyba, że mówimy o zającach, kuropatwach i lisach. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
baiwo
|
Wysłany: 2007-09-24, 16:09
|
|
|
Szanowny kolegu Jarku, dziękuje za zwrócenie uwagi na temat wpływu dokarmiania na liczebnośc populacji (głównie jeleniowatych i dzika). Ale nie jest tak do końca. Dokarmianie służy też odciągnięciu zwierzyny od pól rolników (za powstałe szkody płacą koła) oraz upraw leśnych (za powstałę szkody nie płacą koła ale często zbytnie uszkodzenie drzewostanów wiąże się z nie akceptowaniem rocznych planów łowieckich). I o tym też nie można zapomnieć. A co do dokarmiania to nie jestem zwolennikiem ale też zdecydowanym przeciwnikiem (aby znieść je, bądz zakazać).
Wydaje mi sie że problem nie dotyczy jednak tej sprawy ale tego że niektórzy (czasem zdecydowana większość) "populacji ludzkiej" tego kraju nie wie na czym polega gospodarka łowiecka i że jest nieodłączną cześcią gospodarki leśnej i rolnej państwa. A może i tego że dla niektórych myśliwi to mordercy itd itp.
Nie będe też polemizował na temat wiedzy mysliwych bo wiem jaka jest. Dlatego zaproponowałem obywatelskie zachowanie i zwracanie uwagi jeśli nie bezpośrednio myśliwym (którzy są różni) to innym organom. pzdr |
|
|
|
 |
sebek
|
Wysłany: 2007-09-24, 16:45
|
|
|
| baiwo, myśliwi są sami sobie winni. Za komuny myśliwymi "zostawali" różnej maści dygnitarze, a teraz w większości nowobogaccy. Nie zmieniło się jedno: podejście tych i onych do przyrody i ludzi którzy z łowiectwem niewiele mają wspólnego. Wynik jest wiadomy, myśliwi to mordercy. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich przypadków ale kto by o tym pamiętał. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-09-24, 18:08
|
|
|
| sebek napisał/a: | | Wynik jest wiadomy, myśliwi to mordercy. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich przypadków ale kto by o tym pamiętał. |
Sebek, no nie w ten sposób, trochę jednak zmieniło się na korzyść. Jestem zdania, że jednak w niektórych tematach warto z myśliwymi współpracować, może zwracać uwagę, ale nie krytykować w czambuł. Są tematy, których nie przeskoczymy zachowując się w ten sposób, ale w kwestii lisa chyba jesteśmy jednomyślni... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
baiwo
|
Wysłany: 2007-09-24, 18:47
|
|
|
Sebek Twoim zdaniem skrzywdziłeś ogromną większość ludzi których tradycje łowieckie sięgają kulku pokoleń. Próbójesz negatywne przykłady przypisać do wszystkich myśliwych. Jeśli twierdzisz że myśliwi to mordercy to co powiesz o co niektórych leśnikach którzy twierdzą że zwierzyna w gospodarstwie leśnym jest zbednym elementem. I przez taki prymat leśników też powiesz że to mordercy. Naprawde nie rozumiesz na czym polega gospodarka łowiecka. Wyobraź sobie że zwierzyna pozostaje sama sobie, wojewodowie nie dzierżawią obwodów łowieckich, za wszystko odpowiada Państwo (finansowo). Zdajesz sobie sprawe ile złotych rocznie myśliwi wypłacają odszkodowań za szkody w uprawach rolnych. Gwarantuje Ci że żyłbyś w gorszym kaczogrodzie niż teraz.
Mirku jeśli jesteś w kwestii lisa jednomyślny z myśliwymi to prosze powiedz w jakich kwestiach masz odmnienne zdanie, bo w natłoku oskarżeń nie często słychać merytoryczne podstawy. pzdr |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-09-24, 19:33
|
|
|
| baiwo napisał/a: | | Mirku jeśli jesteś w kwestii lisa jednomyślny z myśliwymi to prosze powiedz w jakich kwestiach masz odmnienne zdanie, |
Wśród wielu myśliwych pokutują poglądy, że za znaczny spadek pogłowia zwierzyny drobnej winne są jastrzębie. Niestety, z własnej autopsji wiem, że wielu Panów nie odróżnia jastrzębia od znacznie liczniejszego myszołowa, czy nawet błotniaka stawowego. Ba, co jakiś czas zdarząją się wypadki zastrzelenia bardzo rzadkich gatunków, np. w ub. roku został zastrzelony orlik grubodzioby nad Wisłą, kilka lat temu pod Białą Podlaską zastrzelono orła przedniego - to takie znane mi przypadki. Z czego to wynika?! Ano z negatywnego nastawienia! Przyrodnicy bardzo dużo energii przeznaczają na ochronę ww. gatunków i wydaje mi się, że mysliwi powinni w tym pomagać. Ale jak przekonać ludzi, którzy w każdym ptaku drapieżnym widzą swojego konkurenta?! Przez wiele lat obserwuje ptaki drapieżne i znam ich wymagania pokarmowe i jestem przekonany, nie tylko na podstawie własnych obserwacji, ale również konkretnych badań, że nie ptaki drapieżne odpowiadają za taki a nie inny stan zwierzyny drobnej... Ech, na ten temat była już chyba gdzieś dyskusja. Wiem, że wśród myśliwych są młodzi ludzie, którzy mają inne spojrzenie, ale niestety chyba nadal są w mniejszości... Naszym zadaniem, m.in. na tym Forum, jest to, aby choć trochę wpłynąć na zmianę mentalności myśliwych - dużej i silnej grupy ludzi, którzy mają wpływ na wiele spraw w naszym Państwie, gdzie ochrona przyrody dla rządzących to piąte koło u wozu!
| baiwo napisał/a: | | w natłoku oskarżeń nie często słychać merytoryczne podstawy |
Może to nie do końca są oskarżenia, myslę, że wiele osób myśli tak jak ja. Po prostu jest tak, że o wiele łatwiej ptaka drapieżnego zastrzelić (często bezmyslnie), niż spowodować, aby o jednego było więcej - zabiegi dotyczące np. ochrony strefowej wymagają więcej czasu! Z tego też powodu przyrodnicy, zwłaszcza młodzi reagują tak a nie inaczej! Ja też czuję bezsilność jak słyszę, że tu lub tam strzelano do rzekomych jastrzębi. Na domiar złego nie ma na to dowodów, a jeśli nawet coś trafi do sądu, to wiadomo jaki jest tego finał... Choć przyznaję, że Panowie myśliwi bardziej się pilnują i w większości dbają o reputację - to juz coś. W każdym razie ja tam nie obracam się plecami do myśliwych. Może tu i ówdzie będzie można znaleźć płaszczyznę porozumienia! |
 |
|
|
|
 |
sebek
|
Wysłany: 2007-09-24, 19:43
|
|
|
baiwo i tu jesteś w błędzie pisząc, że nie wiem o czym piszę. Jestem myśliwym z szesnastoletnim stażem z tradycjami łowieckimi od pokoleń, a ponadto nie jestem odosobniony w moim poglądzie na świat myśliwych. Zdanie że myśliwi to mordercy to tylko często słyszana opinia, z którą oczywiście się nie zgadzam. Mirek ma rację że należy współpracować ale niech ktoś mi poda sposób. Wykorzystam go chętnie. Wielokrotnie próbowałem i próbowali mądrzejsi ode mnie i co? Jak spławił propozycję współpracy kolega przewodniczący PZŁ to szkoda gadać. Obecne pokolenie myśliwych uważam za stracone poprzez własną ignorancję. Należy edukować dzieci i młodzież ale nie sposobami PZŁ.
Mirku co z tym lisem? |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-09-24, 19:59
|
|
|
| sebek napisał/a: | | Mirku co z tym lisem? |
Znam opinie, że mysliwi doskonale wiedzą jakie spustoszenie sieje ten drapieznik. Wiele kół z własnej kasy wypłaca pieniądze za odstrzelone zwierzaki. Słyszałem o takich co to specjalnie łazikują za lisami. Wszyscy mówia, że populacja wzrosła nawet do 10 razy w ciągu ostatnich zaledwie kilku lat!
| sebek napisał/a: | | Jak spławił propozycję współpracy kolega przewodniczący PZŁ to szkoda gadać. |
Może trochę szerzej? Mam nadzieję, że nie wszyscy są tacy sami! |
 |
|
|
|
 |
sebek
|
Wysłany: 2007-09-24, 20:39
|
|
|
To prawda. Moje koło również płaci za pozyskane lisy. Ale są regiony gdzie zamiast strzelać truje się lisy właśnie furadanem podanym ze skwarkami...
Baiwo pewnie nie uwierzy ale kiedyś na ten temat znalazłem kilka postów na forum myśliwych. To jest gospodarka łowiecka o której nie mam pojęcia? |
|
|
|
 |
baiwo
|
Wysłany: 2007-09-24, 20:52
|
|
|
Mirek zgadzam się z Tobą w sprawie ptaków. Sam też słysze od tego i tamtego (i nie są to ludzi starsi co dopiero jest obłędem) że strzelił jastrzębia czy myszołowa. Dla mnie taki myśliwy to przestępca (nawet nie kłusownik bo kłusownik najczęscie rządny jest mięsa lub trofeum), który za przeproszeniem "sra" w własne gniazdo, nasze gniazdo. Problem spadku liczebności zwierzyny łownej został rozwiąany przez naukowców i potwierdził że drapieżniki skrzydlate nie mają w tym dużego udziału (nawet czworonożne aż tak wielkiego jak sądzono). Rozpoznawanie ptaków drapieżnych przez myśliwych zostawie bez komentu bo jest bardzo słabe.
Jeśli chodzi o to czy myśliwi są mordercami, to przepraszam jeśli źle zinterpretowałem czyjeś słowa. Tak jak powiedziałeś ludzie tak mówią, ale w olbrzymiej przewadze nie z tego powodu że społeczeństwo uważa że źle gosdpodarują (nadmierne odstrzały w III klasie itp.) ale że WOGULE używają broni jako czynnika regulującego stan populacji. I wiem że są tacy i nie jest ich mało. Ktoś ich nazwał zresztą tzw. EKOoszołomami (EKOterrorystami).
Powiem tylko tak: mysłiwym stawia się róźne docinki i przypisuje wzorce zachowania. Ale czy mówiąc o tzw. "ekologach" (docinając im) że przypinają sie łańcuchami do drzew, stawiają obozy itp itd to nie tak samo jak mówić że myśliwi to mordercy?
Przypomne tylko że Ci "ekolodzy" są także sprawcami wielu szkód w ekosystemach (choćby uwalnianie norek amerykańskich z ferm zwierząt futerkowych).
Jak zwykle to bywa prawda leży po środku, a ważne są merytoryczne stwierdzenia (które podał np. Mirek) a nie puste slogany i oskarżenia, bo i takie można wystosować pod adresem nie polujących. |
|
|
|
 |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2007-09-24, 23:27
|
|
|
Piszę do BASIORA! Basiorku o 19.30 w lesie jest juz ciemno!!!!! Pomysl trochę a potem krytykuj! |
_________________ leśnik + zootechnik = przyrodnik
Beskid Makowski ( średni ) lub Beskid średni (makowski) |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-09-25, 18:51
|
|
|
| marcinmwt napisał/a: | Piszę do BASIORA! Basiorku o 19.30 w lesie jest juz ciemno!!!!! Pomysl trochę a potem krytykuj! | e no, popatrz na date artykułu, wtedy jeszcze Słonko tak szybko nie zachodziło |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|