|
Rzadkie modraszki |
| Autor |
Wiadomość |
Izabela
Izabela
|
Wysłany: 2006-08-03, 22:29
|
|
|
Dwa osobniki to nie zawiele, powiedziabym, ze bardzo mało. Czy aby napewno jest na tym stanowisku krwiściąg ? Może obserwowane przez Was osobniki w rzeczywistości mają swoje stanowisko niedaleko i poprostu zalatują. W przypadku telejusa jest to bardzo prawdopodobne. Ja osobiście na najmniejszym ze znanych mi stanowisk (mniejsze chyba byc już nie moze widywalam przy najwiekszym skwarze nawet z 5 sztuk, przy czym na pozostalych stanowiskach jest ich istne zatrzesienie) A może lata tam też nausithous warto się rozejrzeć?
Co do ilosci stanowisk to chyba troche podwyższe statystyki moimi znaleziskami w KPN..
Szkoda, że nie można pochwalić się takimi rewelacjami odnośnie jego krewniaka ariona, który notabene niema się najlepiej ;( |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-03, 22:38
|
|
|
| Izabela napisał/a: | | Dwa osobniki to nie zawiele, powiedziabym, ze bardzo mało. |
No tak, rzeczywiście nie za wiele. Ale krwiściąga to wokół Siedlec akurat nie brakuje. Nie wiem jak z mrówkami.
| Izabela napisał/a: | | A może lata tam też nausithous |
póki co nie lata - nie stwierdziłem, ale się rozgladam.
Dzisiaj z Marcionem bylismy w dolinie Liwca - przyznam, że liczyłem na telejusy. Niestety wszędzie były tylko ikarusy w dużych ilosciach i prawdziwy wysyp rusałek pokrzywników.
| Izabela napisał/a: | | Szkoda, że nie można pochwalić się takimi rewelacjami odnośnie jego krewniaka ariona, |
Też się rozgkladałem tam, gdzie powinien być i był, ale niestety w tym roku nie stwierdziłem. |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-08-11, 22:31
|
|
|
Mysle, że telejusów jest znacznie wiecej. Sam kilka stanowisk namierzylem
A moze ostatnio sie rozprzestrzenia?? |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
DarekŁ [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-08-11, 23:05
|
|
|
| U nas jest odwrotnie jak u Izy - sporo stanowisk M.arion ale ani jednego stanowiska M.telejus. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-12, 08:44
|
|
|
| DarekŁ napisał/a: | | sporo stanowisk M.arion ale ani jednego stanowiska M.telejus. |
Darku, o jakim terenie mówisz? Chyba inne miejsca sprawdzasz, bo telejusy latają prawie pod nosem, tzn. latały |
 |
|
|
|
 |
Ala
|
Wysłany: 2006-08-14, 14:13
|
|
|
| Marcin napisał/a: | | Gąsienniczki telejusa po jakimś czasie od wyjścia z jaja spadają z kwiatków na ziemię, upodabniają się do larw mrówek |
ma ktoś może zdjecie tej gasieniczki ? |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-14, 14:28
|
|
|
| Popatrz może tutaj ! |
 |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2006-08-23, 11:42
|
|
|
wrzuce zdjecia telejusa z moich kostranskich lak z krwisciagiem
laki w kostrzu.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 145 raz(y) 127,51 KB |
telejus.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 143 raz(y) 70,36 KB |
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-23, 11:45
|
|
|
| No proszę, akiedy telejus był sfocony? |
 |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2006-08-23, 11:51
|
|
|
28 lipca 2006 |
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-08-24, 14:41
|
|
|
a jak to jest właściwie z nazwami łacińskimi telejusów? bo spotkałam sie z dwoma i teraz nie wiem , która jest właściwa?
Glaucopsyche teleius i Maculinea euphemus
czy obie są równoważne ? |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-08-25, 08:31
|
|
|
| rodzaj Maculinea został opisany przez van Eecke w 1915 roku gatunek teleius, przez Bergsträsser 1779 roku właściwa nazwa to Maculinea teleius. zgodnie Fauna Polski Charakterystyka i wykaz gatunków - MIIZPAN 2004 - wszystko pozostałe to twory niezgodne z obowiązującą nomenklaturą -np. Glaucopsyche teleius, Maculinea euphemus |
|
|
|
 |
|
|