Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowe liczenia nietoperzy 2006-2007
Autor Wiadomość
Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2006-12-17, 23:50   

lord haos napisał/a:
PS: Paweł Górski - żałuj że Cię nie było

Żałuję :sad:
Dzięki za kupki! Rozumiem, że spotkamy sie w naszej "Mordowni" już niebawem (bo kupa to materiał nietrwały troszkę). Ja też bym chciał sie w końcu wybrać na takąż wyprawę, ale wiadomo jak to w życiu bywa: Planujesz gacka, a dostajesz wacka ...

GacOlka 

Wysłany: 2006-12-18, 13:13   

Korzystajac z okienka podsylam wyniki z baaardzo sympatycznego wyjazdu i pozdrawiam weterynarzy :)
Nocek duży - 20
Nocek Natterera - 65
Nocek rudy - 49
Gacek brunatny - 8
Mopek - 73
Mroczek późny - 3
nieoznaczone - 8

kania ruda 

Wysłany: 2006-12-18, 14:35   

:cry: :cry: :cry:
codziennie bywam na forum i akurat w momencie jak szykowal sie taki wyjazd bylam chora przez caly tydzien i nie moglam sprawdzic poczty w pracy..... a wiec o tym fajnym wyjezdzie dowiedzialam sie dopiero dzisiaj. :cry:
mam nadzieje ze jak bedzie sie szykowal kolejny wyjazd w ktorym nietoperzolaicy beda mogli brac udzial to zostane poinformowana w pore.
Pozdrawiam!

Batman 

Wysłany: 2006-12-18, 16:06   

No, fajny wyjazd mieliscie, gratuluje.
Cos mnie jednak niepokoi: czy ten nocek rudy trzymany w rekach byl wybudzany???
Jesli tak to jest powazne naruszenie...

A mopek o ktorym pisalem jest leucystyczny, totalny albinizm dyskwalifikuje u niego konce wlosow, ktore mial szaroczarne, tak wiec przepraszam ale to nie byl totalny albinos. Zdjecia kiepskiej jakosci moze podrzuce jeszcze przed swietami.

A nad Stobrawa (Oplszczyzna) skontrolowalismy w sumie 2 obiekty, znajdujac 1 nietoperza w piwnicy, niestety w glebokiej szczelinie byl schowany i pozostal nieoznaczony.

Pozdrawiam,
Grzesiek

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2006-12-18, 22:44   

Batman napisał/a:
Cos mnie jednak niepokoi:
Spoko loko lusi sponton :cool: Nietoperek sam był łaskaw na ziemie zlecieć i popiskiwać rzewnie.
GacOlka napisał/a:
pozdrawiam weterynarzy
Dzięki :green: Do weterynarzy jednak nam jeszcze brakuje 3 sesji :neutral:
Paweł Górski napisał/a:
spotkamy sie w naszej "Mordowni" już niebawem (bo kupa to materiał nietrwały troszkę)
Oczywiście, że niebawem, jutro nawet. Bo inaczej to z domu się będę musiał wyprowadzić.

Marfu 

Wysłany: 2006-12-18, 23:24   

Nocek rudy dokladnie zimowal na ziemi, spiac sobie miedzy dechami... Niestety - w korytarzu o szerokosci pol metra nie mial szans - musieliśmy go obudzic, zwlaszcza ze go nie bylo nwidac, jak sie domyslasz... Jak przeszlismy, to darl sie niemozebnie, wiec coz - byla okazja go pokazac.

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2006-12-19, 07:26   

Batman napisał/a:
[...]mopek o ktorym pisalem jest leucystyczny, totalny albinizm dyskwalifikuje u niego konce wlosow, ktore mial szaroczarne,[...]
a nie mogły być tylko czymś przybrudzone :?: :roll:
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Batman 

Wysłany: 2006-12-19, 13:06   

krotom napisał/a:
a nie mogły być tylko czymś przybrudzone :?: :roll:

Niestety, bralismy to pod uwage,ale zdjecia wygladaja fatalnie, jakby cale wlosy mial szare, a nie koncowki.

irbis 

Wysłany: 2006-12-19, 19:50   

Ja również jeszcze raz dziękuję wszystkim obecnym nietoperzolubom za miło spędzony czas :smile: ; także mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda mi się wziąć udział w podobnym wypadzie.
Wszystkich nieobecnych laików nietoperzolubów pragnę oświecić, że nasi znakomici nietoperzolodzy identyfikują te maleństwa z takiej oto odległości (patrz na fotkę poniżej) :!: :!: ; mało tego -bat-maleństwa są najczęściej pochowane w szparach między cegłami, więc tym mniej ich widać, powiedziałabym nawet, że czasem nic nie było widać :???: (batzagadki w szponie,wobec takiej perspektywy, należy uznać za żenującą łatwiznę :wink: )
Na szczęście w niedzielę większa część nietoperków wiedziała, że z wizytą przyjadą amatorzy i łaskawie zawisła niżej :grin:

1.jpg
Plik ściągnięto 10466 raz(y) 24,82 KB

gilgot 

Wysłany: 2006-12-19, 20:36   CT

gdyby ktoś był zainteresowany, to zamieszczam link do strony z tomografią komputerową różnych zwierząt i ich fragmentów. jest dużo gatunków nietoperzy. można obejrzeć przekroje w 3 płaszczyznach na każdej wysokości. niestety sam szkielet ale i tak dość ciekawie to wygląda. polecam: http://www.digimorph.org/...ubentoni/whole/

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2006-12-19, 21:06   

Uprzejmie donoszę, że kupa (a nawet ogromna kupa kup!) juz czeka w lodówce na swój dzień - pewnie w czwartek lub piątek zbadana zostanie. Napiszę co w nietoperkach mieszka. A jak sie uda wreszcie naprawić kamerkę co zdjęcia spod mikroskopu pstryka to i fotki załączę.
A tak w ogóle, to pewnie juz wszyscy zauważyli, że skryłem sie pod pseudonimem. Skoro w Sekcji Entomo są same Wuje to i ja tak :green:

irbis 

Wysłany: 2006-12-19, 21:41   

No tak, biorąc pod uwagę wielkość pojedynczej kupy nietoperka( dla niezorientowanych-podobna do mysiej kupy), te trzy-cztery garście kup to faktycznie ,,kupa kup,, , ale wobec tego jak nazwać ten kopiec, z którego pobrano zaledwie próbkę - czyli ,,kupę kup,, :?: :smile:

Basior 

Wysłany: 2006-12-20, 01:26   

Wujek Kryzys napisał/a:
Skoro w Sekcji Entomo są same Wuje to i ja tak

Wujek, wybierz sobie jakis fajny awatar, bo mi sie juz mylicie, wujki jedne... :wink:

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2006-12-20, 13:26   

gilgot napisał/a:
gdyby ktoś był zainteresowany, to zamieszczam link do strony z tomografią komputerową różnych zwierząt i ich fragmentów. jest dużo gatunków nietoperzy. można obejrzeć przekroje w 3 płaszczyznach na każdej wysokości. niestety sam szkielet ale i tak dość ciekawie to wygląda. polecam: http://www.digimorph.org/...ubentoni/whole/
Wiem, że czasem nie warto zaglądać na strony do których link podany jest w pierwszym poście danej osoby. Ale Gilgot choć zapomniał się przedstawić w kuluarach (ca zapewne zrobi po powrocie z Mordowni), jest gościem widocznym na fotce "wewnątrz twierdzy" koło kozy, tak więc link pewny. :grin:

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2006-12-20, 13:27   

Wujek Kryzys napisał/a:
pewnie w czwartek lub piątek zbadana zostanie.
Ale ten w przerwie między-świąteczno-noworocznej, czy już w tym tygodniu?

Odpowiedz do tematu