|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
Przesunięty przez: Basior 2014-02-10, 02:05 |
Bułgaria, 8-28.05.2011 |
| Autor |
Wiadomość |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2011-09-02, 11:15
|
|
|
Pytałem z ciekawości, bo ostatnio bardziej dłubię przy makrofotografii niz owadach. Ja mam stosunkowo nie najgorszy sprzęt ale nie wiem czy wklejać fotki owadów. mam też i nie najgorszy sprzęt do fotek spod binokularu. Tutaj nasuwa się powoli konieczność zorganizowania w zakładce Sekcja Entomologiczna podzakładek, bo tematy trochę się rozmydlają po różnych wątkach.
Taka myśl mnie naszła.
Mam ochote wkleić zdjęcia ale nie wiem czy zakładać nowy wątek czy jakos inaczej?? |
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-02, 11:40
|
|
|
| klekel napisał/a: | Ale tutaj oczywiście w grę wchodzi dużo lepszy aparat, a czasem i drogie przystawki.
Pośrednim rozwiązaniem jest również kupno średniej klasy aparatu i zamontowanie go do mikroskopu. Dzięki temu można robić zdjęcia na różnej wysokości, a później posklejać je za pomocą jakiegoś programu, np.: Helicon focus (czy jakoś tak). |
Raczej słabym rozwiązanie jest montaż aparatu do mikroskopu, lepiej już kupić raynoxa 250 lub coś w tym stylu. Co do programu to nie każdego stać na Helicona, a darmowy Combine ZP umożliwia składanie zdjęć warstwowo.
Jeśli natomiast chodzi o bieganie w terenie z profesjonalnym sprzętem to trzeba mieć dużo siły, gdyż taki statyw i reszta gratów ważą swoje.
Pzdr. |
|
|
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-02, 11:43 odp.
|
|
|
| Prem napisał/a: | Pytałem z ciekawości, bo ostatnio bardziej dłubię przy makrofotografii niz owadach. Ja mam stosunkowo nie najgorszy sprzęt ale nie wiem czy wklejać fotki owadów. mam też i nie najgorszy sprzęt do fotek spod binokularu. Tutaj nasuwa się powoli konieczność zorganizowania w zakładce Sekcja Entomologiczna podzakładek, bo tematy trochę się rozmydlają po różnych wątkach.
Taka myśl mnie naszła.
Mam ochote wkleić zdjęcia ale nie wiem czy zakładać nowy wątek czy jakos inaczej?? |
Zakładać, pisać i wrzucać fotki. |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2011-09-02, 12:23
|
|
|
W rzeczonej kwestii makrofotografii moim okiem...
Czy sprzęt do makro jest ciężki..
JEST !!
Zwłaszcza w opcji: lustrzanka cyfrowa, statyw(y), lampa błyskowa, dyfuzory, odbłyśniki, obiektywy, sprzęt drobny pomocniczy jak wężyki, etc..
W tej opcji zbieranie owadów, jak chociażby zabranie czegoś więcej niż czerpak/siatka i pare probówek jest skazywaniem się na mordęgę przeokrutną.
Trzeba wybierać albo zestaw lekki, jak Łukasz opisywał ( stąd moje pytanie), czyli kompakt, hybryda i akcesoria mieszczące się w kieszeni ale za to cały plecak pułapek, siatek i probówek, albo opcja opisana wcześniej dla bardziej ambitnych a może wymagających. Oczywiście nie oznacza to że jak ktoś ma dobry sprzęt to robi dobre zdjęcia, bo zdjęcia robi człowiek i od niego jest zależne jak wyjdą. Ale to temat dłuższy.
Zależy czy chcemy tylko udokumentować pobyt i okazy i nie zależy nam na jakości czy jednak zależy i decydujemy sie na cięższy wariant. Tutaj chwila przemyśleń. Otóż nie można mieć wszystkiego i obładowywać się jak Pampalini łowca zwierząt i fotograf przyrody w jednym bo z takiego mariażu pożytek jak z nabierania zupy widelcem. Ani nie połapiemy ani nie pofocimy jak potrzeba. Przerabiałem wielokrotnie. W ogóle wypady ekspedycyjne są dużym wyzwaniem i dokładnie trzeba przemyśleć jak się przygotować do wypadu. Ja osobiście jeśli idę pofocić to biorę tylko jedną, dwie probówki i zero sprzętu. jak coś znajdę czy ułowię ,,z ręki" na upatrzonego to i dobrze a jak nie to też fajnie. Znika obciążenie psychiczne i blokada robienia zdjęć bo a nuż widelec umknie nam cos fajnego. Sprawa ma się i w sytuacji odwrotnej tak samo. Na owady to co najwyżej mały futerał i aparat z jednym obiektywem, nic więcej. Wtedy jak już się ,,nałowię" to mogę popstrykać. I nie żałuję że nie zabrałem całości klamotów do fotografii. Ale coraz częściej zdarza mi się zabierać tylko aparat i sprzęt do niego. Przynajmniej w tym roku mam lekki przesyt połowami, chociaż zbyt wiele nie odławiałem w sumie.
A co do fotek spod mikroskopu...
Mam coś takiego jak na zdjęciach, tzn. to zdjęcia mojego sprzętu.
Aparat nikon coolpix 4500 uważam za genialny. Co do doczepiania lustrzanki to ma stosowna przystawkę ale tutaj kwestie umiejętności operowania trybem manualnym sa nie bez znaczenia. Trzeba trochę popracować, niestety.
Nie wypowiadam się jako jakiś ekspert od makro bo uważam się za amatora trochę zorientowanego w temacie. Stąd i zdjęcia jako takie nie są jakieś genialne (owadów) i będę je wklejał stopniowo jak coś ładnego wybiorę. Chyba w oddzielnym wątku
DSC00716.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 262 raz(y) 77,63 KB |
DSC00715.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 264 raz(y) 87,3 KB |
|
|
 |
Jacek Mazepa

|
Wysłany: 2011-09-02, 16:23
|
|
|
| Prem napisał/a: | tak więc Jacku bez urazy, pojeździmy jeszcze z pewnością.
|
......i patrz tedy, czy mam ze sobą łopatkę, bo przynęta na nekrofagi to już będzie szła koło mnie Zabijam rękami, więc z tym nie będzie problemu |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2011-09-02, 16:36
|
|
|
ze....em się w świeże majtki ze strachu, ja zabijam wbudowanym w okulary skalpelem miotanym na odległość bój się |
|
 |
klekel
|
Wysłany: 2011-09-02, 16:44
|
|
|
Carabus 12 napisał:
| Cytat: | | Raczej słabym rozwiązanie jest montaż aparatu do mikroskopu, lepiej już kupić raynoxa 250 lub coś w tym stylu. |
Prem napisał:
| Cytat: | A co do fotek spod mikroskopu...
Mam coś takiego jak na zdjęciach, tzn. to zdjęcia mojego sprzętu.
Aparat nikon coolpix 4500 uważam za genialny. |
A ja tam chciałbym zobaczyć porównanie takiego samego gatunku chrząszcza robione i tu i tu. Na fotografii się nie znam, ale co bądź co najlepsze zdjęcia małych owadów jakie widziałem to jednak te spod mikroskopu. Dla przykładu takim Psammodiusom, czy Aphodiusom robienie zdjęcia w środowisku często mija się z celem.
Jak dla mnie zwykły aparat bez mikroskopu - jedyna możliwość robienia zdjęcia żywym owadom, a i martwym też można.
Aparat + mikroskop - no cóż powiększyć można nawet do tego stopnia by obejrzeć kopulator 2 mm stworzonka.
Wracając do dalszej części opowieści...
W literaturze napotyka się na nazwy: Leiopsammodius belloi (wg. Barauda i kilku innych), bądź L. strumae (wg. CPC i kilku innych) (ogólnie nie znam żadnej pracy na temat tego czy powinno się traktować te 2 gatunki jako jeden (L. belloi) występujący w Bułgarii i na Peloponezie, czy jako 2 osobne). CPC i kilka innych są nowszymi opracowaniami, stąd też będę ten gatunek traktował jako Leiopsammodius strumae.
Jeśli traktować ten gatunek jako L. strumae, to można powiedzieć o nim, że jest to endemit Bułgarski, ograniczony tylko do rzeki Strumy, a jego występowanie ogranicza się do piaszczystych brzegów między Kresną, a Petriczem.
Wieś Ribnik, bądź Rupite wytypowałem ze względu na dużą ilość wydm w tych terenach.
Ostatecznie na miejsce poszukiwań wybrałem około 2-kilometrowy pas o szerokości jakieś 300 m, we wsi Ribnik, przy głównym moście. No i co tu dużo gadać... przez ponad 3 godziny klęczałem wśród turzyc i przesiewałem piasek. Było dużo Bembidionów, sprężyków, czarnuchów, jeden Scaurus terricola się trafił.
Wtedy wydawało mi się, że sztukę tego gatunku odnalazłem... ale niestety (albo stety, bo to też niezbyt często łapany gatunek) po przyjeździe okazało się, że jest to Psammodius laevipennis. Poza tym z żukowatych tutaj znalazły się również: Aphodius varians, Pleurophorus caesus, Rhysemmus germanus.
Sądzę, że niesamowite efekty (a i odłowienie kilku innych gatunków z Psammodinii) dałoby tutaj nocne świecenie. Potrzebny byłby jednak tutaj agregat, którego wtedy nie mieliśmy.
2.JPG ogólny widok na teren, z ujęciem Strumy |
 |
| Plik ściągnięto 12031 raz(y) 21,22 KB |
1.JPG Łukasz w wydmach :) |
 |
| Plik ściągnięto 12031 raz(y) 20,93 KB |
|
|
|
|
 |
klekel
|
Wysłany: 2011-09-03, 11:58
|
|
|
Zmotywowany domniemanym odnalezieniem Leiopsammodiusa (który okazał się P. laevipennisem) postanowiłem udać się na jego poszukiwania w inne miejsce, a dokładniej - nad brzeg rzeki przy mieście: Sandanski.
Wydm tam znacznie mniej, są one węższe i częściowo zarośnięte drzewami. W tamtejszych wydmach różnorodność chrząszczy okazała się znacznie mniejsza.
Udało nam się spotkać żółwie błotne w tamtejszych kałużach.
Po długim przeszukiwaniu wydm i nie odnalezieniu w nich żadnych gatunków żukowatych natrafiliśmy na piaszczystą, okresowo zalewaną plażę, na której wyrzucone było mnóstwo kawałków drewna, plastikowych odłamków i innych śmieci.
Okazało się, że jest to kopalnia dla entomologa . Było tu bardzo dużo gatunków, których nie widziałem nigdzie indziej (zwłaszcza w napływkach). Dominowały kusaki.
Po przerzuceniu nie wiem ilu kawałków kłód, pod jedną wreszcie udało się odnaleźć poszukiwany gatunek. Wtedy miałem już pewność, że to on. Jest on wyraźnie mniejszy od P. laevipennisa (ok. 2,2 mm, podczas gdy P. laevipennis miał coś koło 3mm).
Po osiągnięciu 100% sukcesu udaliśmy się na zwiedzanie miasta Spartakusa. Okazało się, że jest tu bardzo ciekawy park (rośnie tu ponad 100 gat. drzew), w którym miłobyłoby zaświecię w nocy .
Poza tym na chodnikach miasta natrafić można na Blapsy .
4.JPG jeden z wielu zakątków parku w Sandanskim |
 |
| Plik ściągnięto 11994 raz(y) 34,13 KB |
|
|
|
|
 |
klekel
|
Wysłany: 2011-09-03, 12:04
|
|
|
No i do tego zdjęcia (przez przypadek wcisnąłem "wyślij", zamiast "dodaj załącznik", ale już się poprawiam).
1.JPG żółwie błotne |
 |
| Plik ściągnięto 11992 raz(y) 27,16 KB |
2.JPG miejsce odnalezienia Leiopsammodiusa |
 |
| Plik ściągnięto 11992 raz(y) 22,64 KB |
3.JPG Leiopsammodius belloi (przepraszam za jakość, ale niczego lepszego w tej chwili nie dam rady zrobić) - chyba jedyne jego zdjęcie w internecie |
 |
| Plik ściągnięto 11992 raz(y) 5,88 KB |
|
|
|
|
 |
Jacek Mazepa

|
Wysłany: 2011-09-03, 16:05
|
|
|
| klekel napisał/a: | Poza tym na chodnikach miasta natrafić można na Blapsy . |
...które ???
Mazep......pilnie śledzący Twą opowieść |
|
|
|
 |
klekel
|
Wysłany: 2011-09-03, 17:38
|
|
|
| Jacek Mazepa napisał/a: | klekel napisał/a:
Poza tym na chodnikach miasta natrafić można na Blapsy .
...które ???
Mazep......pilnie śledzący Twą opowieść |
nie wiem, nie podejmuję się oznaczenia, bo nasz klucz jest niewystarczający, a innych kluczy do oznaczania Blapsów nie mam
To już wszystkie miejsca, które odwiedziliśmy pod względem entomologicznym. Ostatniego dnia w terenie poobserwowaliśmy trochę Melnik i okolice. Wybraliśmy się wtedy na "spacerek bez siatek"... no i akurat wtedy przeleciał nam przed nosem jakiś bardzo rzadki bielinek, a na łąkach zaczęły pojawiać się Omaloplie (złapałem tylko kilka, a były wśród nich 2 gatunki: erythroptera i iris)... No cóż może innym razem .
Poza tym ostatni dzień pobytu przed odjazem przeznaczyliśmy na zwiedzanie Sofii.
Sofia (nawet jej centrum) wbrew pozorom jest terenem entomologicznie ciekawszym niż niejedne polskie lasy... Dla przykładu na drogach dość często widziałem rozjechane Dorcusy parallelopipedusy...
Dla entomologa (i nie tylko) bardzo ciekawym w Sofii miejscem jest: Muzeum Historii Naturalnej.
Jest tam całe mnóstwo wypreparowanych zwierząt (z ssaków to chyba tylko słonia i diabła tasmańskiego nie widzieliśmy). Wypreparowanych owadów wystawionych na pokaz jest caaaałłłeee piętro (skończyliśmy zwiedzanie tylko ze względu na to, że zrobiliśmy się bardzo głodniiiiiii...). Są to oczywiście okazy stare i niekiedy bardzo wyblakłe (np: część Carabusów intricatusów była już brązowa), ale udało się nam odnaleźć wiele gatunków, które i my poławialiśmy. Leiopsammodiusa nie mieli . Ale mieli jedynego bułgarskiego Thorectesa, którego nie udało się odnaleźć, a co bardzo ciekawe na jego etykietce widniał napis: Sofia...
Ciekawa jest również wystawa Bułgarskich jaskiniowych biegaczowatych, z mapkami gdzie też je można odnaleźć.
Na tym skończyła się nasza przygoda w Bułgarii. Polecam ten kraj!
1.JPG jeden z wielu storczyków okolic Melnika |
 |
| Plik ściągnięto 11970 raz(y) 21,87 KB |
2.JPG a w tym miejscu w Melniku pokazały się Omaloplie... |
 |
| Plik ściągnięto 11970 raz(y) 21,64 KB |
3.JPG amonit w MHN |
 |
| Plik ściągnięto 11970 raz(y) 17,05 KB |
4.JPG największa cerkiew w Sofii |
 |
| Plik ściągnięto 11970 raz(y) 24,74 KB |
|
|
|
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-03, 22:30
|
|
|
Proponuje z tego tematu wydzielić osobny dział o makrofotografii apel do admina.
A Bułgaria bardzo fajna byłem już 2 razy i jak się uda będę 3 raz w 2012.
Pzdr. |
|
|
|
 |
Wujek Adam
SE-TP"B"

|
Wysłany: 2011-09-06, 14:31
|
|
|
Faktycznie, momentami w tym wątku z Bułgarii przenosimy się na niwę szkolno-pedagogiczną i na kłopoty z makrofotografią.
Próbując pogodzić te trzy kwestie (oczywiście z naciskiem na pierwszą, czyli bułgarską) zagadam tak:
Czy na podstawie poniżej załączonych fotek da się mnie oświecić i dokształcić w kwestii tego, co schwytałem w Bułgarii w 2005 i 2006 roku?
Danek okazów:
Foto 1 - okazy od lewej:
- Smokiniete ad. Sozopol 18. V. 2005
- Kiten 20. V. 2005
- Pirin - Lilianowo 29.VI. 2006
Foto 2 - okazy od lewej:
- Kiten 20. V. 2005
- Smokinite ad. Sozopol 18. V. 2005
Wszystkie exx. leg. A. Woźniak
Bułgarskie żuczki Foto 1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 277 raz(y) 172,06 KB |
Bułgarskie żuczki Foto 2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 257 raz(y) 172,57 KB |
|
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo...
 |
|
|
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-06, 15:05
|
|
|
Na fotce nr. 2(owad z prawej) jest jakaś Hoplia sp.
Mam podobną z Grecji i też nie wiem co to jest. |
|
|
|
 |
Wujek Adam
SE-TP"B"

|
Wysłany: 2011-09-06, 15:15
|
|
|
| CARABUS12 napisał/a: | Na fotce nr. 2(owad z prawej) jest jakaś Hoplia sp.
Mam podobną z Grecji i też nie wiem co to jest. |
Nu ba!
Co do rodzaju, to ja potrafię oznaczyć wszystkie z tych chrząszczyków!
Chodzi jednak o bardziej precyzyjną determinację.
A Hoplii, w samej tylko w środkowej Europie (wg M. Bunalskiego za "Die Blatthornkafer Mitteleuropas"), jest 7 gatunków. Tylko która jest która |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo...
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|