|
Pszczoła Murarka |
| Autor |
Wiadomość |
pasjonat
|
Wysłany: 2012-05-08, 22:24
|
|
|
Z dyskusji o biologi murarki wynika, że w otworach poniżej 7 mm jest więcej samców, równo 7mm panuje równowaga płci, powyżej 7 mm przewaga samic.
Uważam że długość trzciny lub głębokość otworów w klockach nie ma większego znaczenia.
Takie od 5 do 20 cm powinny być dobre.
Proszę pamiętać aby trzcina lub klocki z otworami miały zadaszenie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2013-06-09, 15:33
|
|
|
| W tym roku doczekałem się murarek. W pęku trzciny, którą zawiesiłem przy ścianie stodoły, w spokojnym, nasłonecznionym miejscu, część żdżbeł jest zalepiona. Obserwowałem, chyba jeszcze w kwietniu kilka pszczół znoszących pyłek i zalepiających otworki. |
|
|
|
 |
agropk
|
Wysłany: 2013-09-01, 11:59
|
|
|
| Mam pytanie czy już można wyjmować kokony z trzciny czy jescze jest za wcześnie na to? |
|
|
|
 |
pasjonat
|
Wysłany: 2013-09-09, 21:45
|
|
|
| Uważam że jeszcze trzeba poczekać tak do końca września |
|
|
|
 |
agropk
|
Wysłany: 2013-09-24, 19:59
|
|
|
No to trochę pospieszyłem się, miałem trochę czasu w na przełomie sierpnia i września i wyjałem część kokonów . Na wiosne okaże się. |
|
|
|
 |
pasjonat
|
Wysłany: 2013-10-22, 18:49
|
|
|
| Mam nadzieje że przechowujesz je w prawidłowych warunkach (4 stopnie w lodówce) |
|
|
|
 |
Władysław Kłak
|
Wysłany: 2013-12-07, 21:14 z You Tube
|
|
|
tego adresu chyba nie było?
http://www.youtube.com/watch?v=df2VKQJZHLs
Przyglądałem się tej pszczole w tym roku i zmierzam stworzyć jej warunki rozwoju.
U mnie miała gniazda w rurce wodnej 1/2 cala w barierkach na werandzie i takiej samej spustowej wody z bojlera.
Skoro gnieździ się w metalowych to czemu nie miałaby i w plastikowych n/p osłonowych elektrycznych???
Czy cegle dziurawce kratówce??
Gdzieś oglądałem taką wiatę dla tych pszczół jak znajdę to podam adres. |
_________________ władek |
|
|
|
 |
pasjonat
|
Wysłany: 2013-12-08, 20:55
|
|
|
A plastikowe słomki to czyste "bandyctwo" przeżyje tylko 2-3 pszczoły od wlotu a reszta umrze z braku powietrza lub wszystkie z przegrzania.
Cytat z 1 XII (edicool)
http://forumogrodnicze.in...fe71e&start=126 |
|
|
|
 |
Władysław Kłak
|
Wysłany: 2013-12-18, 19:39
|
|
|
| pasjonat napisał/a: | A plastikowe słomki to czyste "bandyctwo" przeżyje tylko 2-3 pszczoły od wlotu a reszta umrze z braku powietrza lub wszystkie z przegrzania.
Cytat z 1 XII (edicool)
http://forumogrodnicze.in...fe71e&start=126 |
Nie sądzę, skoro w metalowej gdzie słońce operowało do 12 godz przeżyły to przeżyja w plastikach pod zadaszeniem.
Mniej więcej o takie coś mi chodzi. Tylko dołożyć rurek.
http://www.e-ogrody.pl/Og...313599.html?i=2 |
|
|
|
 |
pasjonat
|
Wysłany: 2013-12-19, 00:22
|
|
|
Powiem tak
Jeżeli wszyscy znawcy tematu zalecają naturalne materiały a wybór jest duży a komuś nie chce się podejść nad staw po trzcinę lub nawiercić otwory w klocku drewnianym - to moim zdaniem nie powinien się zabierać za pomaganie przyrodzie. |
|
|
|
 |
Władysław Kłak
|
Wysłany: 2013-12-19, 22:30
|
|
|
[quote="pasjonat"]Powiem tak
Jeżeli wszyscy znawcy tematu zalecają naturalne materiały a wybór jest duży a komuś nie chce się podejść nad staw po trzcinę lub nawiercić otwory w klocku drewnianym - to moim zdaniem nie powinien się zabierać za pomaganie przyrodzie.[/quote
Zatem krótko : ile u ciebie kosztują dwie wiązki trzciny ? chętnie kupię. O ile ktoś nie zaoferuje taniej. |
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2013-12-19, 22:35
|
|
|
U mnie za darmo pod warunkiem własnoręcznego wycięcia
A ile dajesz, może zastanowię się nad wysyłką ???? |
|
|
|
 |
Władysław Kłak
|
Wysłany: 2013-12-19, 23:19
|
|
|
| titina napisał/a: | U mnie za darmo pod warunkiem własnoręcznego wycięcia
A ile dajesz, może zastanowię się nad wysyłką ???? |
U mnie nie ma nawet gdzie naciąć takiej grubej Powiedzmy ile byś chciała za 1000 takich 24 cm trzcinek????? |
|
|
|
 |
pasjonat
|
Wysłany: 2013-12-20, 11:29
|
|
|
| Na allegro za 100 szt trzciny chcą 10 zł z doświadczenia wiem że przy większych ilościach cena maleje i to znacznie. |
|
|
|
 |
pasjonat
|
|
|
|
 |
|
|