Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Roślinożerca czy wszystkożerca?

Człowiek jest:
roślinożercą
15%
 15%  [ 7 ]
wszystkożercą
84%
 84%  [ 37 ]
Głosowań: 44
Wszystkich Głosów: 44

Autor Wiadomość
Mario1400 
Mariusz Sz.

Wysłany: 2006-09-19, 18:34   

Słuchajcie ja jestem bardzo tolerancyjny znam kilku wegetarian a znam i ludzi ktorzy bez miesa zyc nie moga. Ale jesli ktos zaczyna mnie na cos namawiac i robi to bardzo nachalnie to traci u mnie bo nie lubie jak ktos narzuca mi swoj rytm zycia. Ja miesa codziennie nie musze jesc ale nie wiem czy potrafilbym przezucic sie tyklo i wylacznie na roslinki. Moim zdaniem ludzie zostali stworzeni na wszystko zernych i trak powinno zostac. Słyszalem keidys chistorie o człowieku ktory nie jadl miesa przez 8 lat <czy cos takiego> i zaczely mu wypadac wlosy psuc sie zeby itd. jak poszedl do lekarza lekarz stwierdzil ze to przez brak bialka miesnego <czy cos takiego> i czlowiek musial zaczac jes miesa jakis czas temu podobno sie przelamal. << Mam nadzieje ze nikogo nie wystraszylem :D >>

aix.sponsa 
Kochajmy ptaki!

Wysłany: 2006-11-18, 16:22   

Mówta co chceta - ja jestem roślinożerna. :green:

Dla przyjaciół po prostu aix :)

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2006-11-19, 16:32   

Człowiek ma typowy przewód pokarmowy wszystkożercy z niewielką przewagą w stronę drapieżnika (czyli mięsko jeść powinien). Z drugiej strony w dzisiejszych czasach wiadomo już dokładnie ILE i CZEGO potrzeba do życia w zdrowiu, z tych składników które w mięsie są. Znaczy się - jak ktoś nie chce to może bez mięsa sie obyć byle jadł odpowiednie mikro i makroelementy, tłuszcze, białka z odpowiednią zawartością odpowiednich aminokwasów itd. Stąd do wszystkich wegetarian prośba i porada - sprawdzajcie co jecie bo faktycznie mogą sie zacząc kłopoty ze zdrowiem jeśli tak bez przygotowania ktoś odstawi produkty zwierzęce i nic w zamian nie doda do jadłospisu.

A co do walorów smakowych... Hm, no cóż. Powiem szczerze nie bardzo sobie wyobrażam jak bym mógł wytrzymać dłużej niż powiedzmy tydzień bez jakiejś wędlinki, polędwiczki z rusztu czy inszej wątróbki. No lubię po prostu bardzo...
Byle nie za tłusto bo brzuszek szybko rośnie :wink:

No i jeszcze jedna sprawa -w życiu bym nie zjadł żaby, węża, gąsienicy ale to dlatego że akurat te zwierzątka lubię żywe oglądać. A taka krówka lub świnka - no cóż, miła jest ale jak nie ja to ktoś inny ją zje. Był już zresztą ten temat na forum i ktos mi odpisał że jestem "obrzydliwy" :sad: ...

aix.sponsa 
Kochajmy ptaki!

Wysłany: 2006-11-19, 17:14   

Każdy ma prawo żyć. Zwierzę też człowiek.

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2006-11-19, 19:50   

No dobra, a lew, szakal, wąż dusiciel? Wszak muszą zabić kogoś by przetrwać...
Jeśli uznamy, że jesteśmy częścią świata żywego na tej planecie (a chyba jesteśmy ), to podlegamy tym samym prawom. Różnica jest taka, że z rozmaitych względów możemy nie chcieĆ jeść zwierzątek i możemy tego nie robić. Zobacz poprzednią ma wypowiedź - można sobie ułożyć dietę tak by nie jeśc mięsa i nie chorować.
I dobrze!
Z drugiej strony - rośliny tez żyją, prawda? Musimy coś zabijać by przeżyć, nic na to się nie poradzi. Taki jest ten świat i już.
Życzę wytrwania w mięsnej abstynencji (wcale nie żartuję sobie) i pozdrawiam

Jarek P 

Wysłany: 2006-11-20, 09:08   

Paweł Górski napisał/a:
w życiu bym nie zjadł żaby

żabich udek akurat próbowałem - całkiem smaczne są. Pochodziły bodajże z Tajlandii.

aix.sponsa 
Kochajmy ptaki!

Wysłany: 2006-11-20, 12:36   

W życiu nie zjem żadnego zwierzaka.
to są moi przyjaciele, a nie jedzenie!

DarekŁ
[Usunięty]

Wysłany: 2006-11-20, 21:06   

Pokarmy roslinne są bardzo O.K - szczególnie te z chmielu robione :green:

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2006-11-20, 23:15   

DarekŁ napisał/a:
Pokarmy roslinne są bardzo O.K - szczególnie te z chmielu robione
Ale do zupki chmielowej zawsze wskazana jest kiełbaska ze świnki lub schabik karkowy :green:

gonia 

Wysłany: 2006-11-22, 15:39   

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum :green:
i odnośnie tematu moze napiszę: jedzta co chceta !!!
ja nie jem mięsa od kilkunastu lat :cool:
i napewno jestem roślinożerna,
aczkolwiek każdy z nas jest inny :lol:

Kokoszka 
Przyjaciel ptaków

Wysłany: 2006-11-22, 16:14   

Podajcie mi przykład prawidłowej diety roślinnej,tak że jak będę ją stosować nie wypadną mi ani zęby ani włosy i nie będę chorować,to mogę przejść na wegetarianizm,nie ma sprawy :green: .

pieczara 
Adam, bądź Wirus :]

Wysłany: 2006-11-22, 19:53   

Białka zwierzęce można uzyskać z jedzenia nabiału. Wiadomo, ze jesli jest się frutarianinem bądź weganem (czyli nie je się nabiału) to konsekwencje zdorwotne mogą byc. Ja jestem zwykłym wegetarianinem, wcinał nabiał, bo bardzo go lubię :cool: . Od roku nie zjadłem żadnego zwierzaka i czuję się z tym lepiej. Co do Eskomosów, no coż na ichniejszych terenach roślin zbyt wiele nie ma. A do fo lwa, czy szakala, człowiek moze się obyć bez miesa, a one nie :) , poza tym w naturze zwierzę ma duże szanse przeżyć, np. jak ktos świnię pradem traktuje, to ona nie ma szans przezyć. :sad:

Syriusz 

Wysłany: 2006-11-22, 21:12   

Ja nie mógłbym sie obyc bez mięska a szczególnie bez pieczonego kurczaka :razz: :wink:

Yahze 

Wysłany: 2006-11-23, 00:02   

No kurde podziwiam niektórych z Was ja również bez mięsa nie dałbym rady żyć

pieczara 
Adam, bądź Wirus :]

Wysłany: 2006-11-23, 00:24   

Hehe dzięki, ale mnie do mięsa nie ciagnie, nawet mnie ono brzydzi :P . Więc to rzadne poświęcenie. Tylko ciotki na mnie dziwnie patrzą jak im mówię, ze nie jem mięsa. Uważają, że jestem dziwny :cool:

Odpowiedz do tematu