Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurtujące pytania
Autor Wiadomość
mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-08-01, 20:25   

Kiedy jest szczyt przelotu kwokacza?

Mirek 

Wysłany: 2006-08-01, 20:27   

sierpień-wrzesień

Basior 

Wysłany: 2006-08-05, 23:12   

Janka napisał/a:
Co może być powodem, że kawka się nie odzywa - jedyne dźwięki to coś jakby kaszlnięcia.
Ptak musiał być u ludzi (albo jest wyjątkowo odważna lub zdesperowana). Przychodzi do nas na balkon na biały ser (nic innego jej nie interesuje).

Kawka to ptak towarzyski i najczęsciej gaworzą same ze sobą, w razie niebezpieczeństwa a jak jest sama to moze niema do kogo gadać? Ale pewnie jesli wydaje jakies dziwne dzwieki to weterynarz musiałby ja zbadać.

Bella 

Wysłany: 2006-08-10, 00:16   

Janka napisał/a:
Co może być powodem, że kawka się nie odzywa - jedyne dźwięki to coś jakby kaszlnięcia.
Ptak musiał być u ludzi (albo jest wyjątkowo odważna lub zdesperowana). Przychodzi do nas na balkon na biały ser (nic innego jej nie interesuje).

Kawki sa szalenie towarzyskie z reguly nie boja sie ludzi a z tego co mi wiadomo to bialy ser to to co tygryski tfu co kawki lubia najbardziej :smile:
jesli byla u ludzi to przysluchaj sie tym kaszlnieciom moze ona cos mowi, to nie zart, te ptaki mozna nauczyc mowic jak niektore papugi :)

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2008-03-09, 23:23   

Wygrzebałem ten temat, bo nie chcę zakładać nowego.
Dziś byłem świadkiem niezwykłego (jak dla mnie) zachowania kruka. Podczas lotu składał skrzydła odwracał się grzbietem do ziemi, przelatywał tak kilka metrów po czym wracał do normalnego lotu, wykonał 3 takie cykle i usiadł na drzewie. Czy to normalne zachowanie? Jeśli tak to o czym mogło świadczyć? Czyżby cieszył się jak ja, że wiosna już do nas zawitała :grin:

Mirek 

Wysłany: 2008-03-09, 23:37   

lord haos napisał/a:
Czy to normalne zachowanie?

To taki element lotu tokowego. W tej chwili sezon lęgowy kruków jest w pełni. W większości gniazd odbywa się wysiadywanie. A ponadto kruki często się bawią w powietrzu i wykonują różne ewolucje. Dzisiaj np. widziałem 6 kruków, które ganiały się i odczyniały takie ewolucje. Tak więc nic dziwnego :wink:

titina 

Wysłany: 2013-11-30, 19:09   

Dlaczego te ptaki to jedzą ? wstrząsający film. Jeżeli źle umieściłam post pod tematem, to prosze moderatora o przeniesienie w odpowiednie miejsce .
http://www.youtube.com/watch?v=MN8JYhByVYg

niccolai 

Wysłany: 2013-12-02, 18:07   

titina napisał/a:
Dlaczego te ptaki to jedzą ? wstrząsający film. Jeżeli źle umieściłam post pod tematem, to prosze moderatora o przeniesienie w odpowiednie miejsce .
http://www.youtube.com/watch?v=MN8JYhByVYg

Bardzo poruszający obraz pokazujący problem zaśmiecania mórz i oceanów na przykładzie gehenny albatrosów z atolu Midway na Pacyfiku (ale oczywiście dotyczy on szerszego zagadnienia, jakim jest zaśmiecanie środowiska naturalnego). Albatrosy to jedne z największych latających ptaków, których rozpiętość skrzydeł dochodzi do 4 m. Żywią się organizmami wodnymi (ryby, mątwy, skorupiaki), które chwytają na powierzchni oceanu - niestety znajdują tam również różnego rodzaju plastikowe śmieci, które mylą ze zjadanymi przez siebie organizmami, albo połykają je z ciekawości (sprawdzając ich przydatność do spożycia). Tym "pokarmem" karmią również swoje młode - skutek jest niestety opłakany! Giną zarówno ptaki dorosłe, jak i młode... a ich śmierć jest straszna - ptaki giną wskutek śmierci głodowej połączonej z zatruciem organizmu substancjami toksycznymi. Plastikowe śmieci działają bowiem jak sorbent przechwytując z wody i osadzając na swojej powierzchni wszelkie substancje toksyczne - zwłaszcza hydrofobowe (oleje, substancje ropopochodne, pestycydy itp.).

titina 

Wysłany: 2013-12-03, 19:33   

Dziękuję za odpowiedź :smile:

Sławasz 

Wysłany: 2014-02-13, 17:42   Nurtujące pytania

Polowanie z nagonką ?
Jesienią byłam świadkiem następującego zdarzenia. Wieczorem wyszłam na spacer z psem do parku. Usłyszałam jakieś wrzaski, kraknie dochodzące spod drzewa. Drzewo niezbyt wysokie (6-7m), gałęzie gdzieś od 1,5 m. I wtedy przeleciał mi nad głową puszczyk i usiadł na szczycie tego drzewa. Ale był tam też drugi. Powoli zeskakiwał po gałęziach niżej. Tym wrzeszczącym była sroka. Takiego głosu u sroki nigdy nie słyszałam. W pewnym momencie sroka wyfrunęła i wtedy ten puszczyk z góry skoczył na nią. Nie trafił, jeszcze próbował strącić gołębia z sąsiedniego drzewa, też nieskutecznie. Pewnie dlatego, że to ja zdekoncentrowałam puszczyki. Dla mnie to było ewidentne współdziałanie. Jeden miał wypłoszyć srokę, drugi czekał na górze żeby ją dziabnąć. Ciekawe tylko jak tę srokę zapędziły pod to drzewo. Czy to możliwe żeby puszczyki tak polowały ? SG

titina 

Wysłany: 2014-02-13, 18:10   

Dwa razy w życiu widziałam jak psy w ten sposób działały polując na sarny.

Sławasz 

Wysłany: 2014-02-13, 19:10   Nurtujące pytania

Psy to oczywiste, ale puszczyki ?

titina 

Wysłany: 2014-02-13, 19:47   

Bieliki również :wink: to dlaczego nie puszczyki ? W końcu to też drapieżniki

Odpowiedz do tematu