Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ptaków 2013
Autor Wiadomość
titina 

Wysłany: 2013-12-10, 18:13   

Mirek napisał/a:
................
A to jak istotne są tego typu obserwacje podkreślił już Wiesław. Moim zdaniem wszystko może się zdarzyć! Ale na potwierdzenie takich obserwacji trzeba mieć niezbity dowód! Właściwie to dobrze, że temat został poruszony, bo przecież np. obserwacje rybitwy rzecznej nie podlegają weryfikacji przez KF.

Aparat mam jaki mam, na razie nie zanosi się na coś lepszego, bo mnie nie stać . Nauczyłam się robić zdjęcia przez lornetkę, ale to czasami za mało ,szczególnie jak jest kiepska widoczność :/

wieslawbaginski 

Wysłany: 2013-12-10, 22:03   

titina napisał/a:
Mirek napisał/a:
................
Właściwie to dobrze, że temat został poruszony, bo przecież np. obserwacje rybitwy rzecznej nie podlegają weryfikacji przez KF.

Aparat mam jaki mam, na razie nie zanosi się na coś lepszego, bo mnie nie stać . Nauczyłam się robić zdjęcia przez lornetkę, ale to czasami za mało ,szczególnie jak jest kiepska widoczność :/

Każdą obserwację można wysłać do Komisji Faunistycznej , a te z listy gatunków są wymagane gdy np. chce się je opublikować, albo umieścić w którejś z kartotek regionalnych. A jaki to aparat, tak z czystej ciekawości?
Ostatnio próbowałem robić zdjęcia ptakom w bardzo kiepskich warunkach by się przekonać czy można zobaczyć jakieś przekonywujące cechy umożliwiające rozpoznanie gatunku i jednocześnie ich nie sfotografować na tyle by specjalista od danej grupy gatunków mógł orzec czy oznaczenie jest poprawne i wyszło mi, że zdjęcia ptaków które dało się rozpoznać z cała pewnością da się zrobić prawie w każdych warunkach.
Pozdrawiam

Mirek 

Wysłany: 2013-12-10, 23:14   

wieslawbaginski napisał/a:
Każdą obserwację można wysłać do Komisji Faunistycznej ,

Zgadzam się, ale ludzie raczej ściśle patrzą na listę gatunków, które są weryfikowane przez KF!

titina 

Wysłany: 2013-12-11, 10:48   

titina napisał/a:
Mirek napisał/a:
................
Właściwie to dobrze, że temat został poruszony, bo przecież np. obserwacje rybitwy rzecznej nie podlegają weryfikacji przez KF.

............. A jaki to aparat, tak z czystej ciekawości?
...........

Nicon CoolPix + lornetrka 15x50

titina 

Wysłany: 2013-12-11, 18:23   

Z dzisiejszej wycieczki

wieslawbaginski 

Wysłany: 2013-12-12, 10:00   

titina napisał/a:

Który Nicon CoolPix a lornetka 15x50 radziecka?
Pozdrawiam

titina 

Wysłany: 2013-12-12, 12:03   

Radziecka, jak na moje potrzeby bardzo dobra, na razie nie zamierzam jej zmieniać, ale aparat to by się i przydało
Nie wiem ,który CoolPix, napisy się pozdzierały

titina 

Wysłany: 2013-12-12, 16:00   

titina napisał/a:

Który Nicon CoolPix a lornetka 15x50 radziecka?
Pozdrawiam

Znalazłam gwarancję to jest COOLPIX L21

harrier 

Wysłany: 2013-12-19, 17:32   

Wczoraj nad ranem duże stada kulików ruszały z wyspy w nurcie Wisły (noclegowisko).Ptaki odlatywały już od godz.6:40 i do ok.7:00 prawie wszystkie zniknęły - ciemno,zachm.całkowite +3C.Rano pojawiły się jeszcze 2 grupki 14 i 21 os..Dziś rano przelatujące 7,1 w górę i 35 w dół rzeki - Wisła pod Gniewem.15 grudnia do wieczora znajomy naliczył 235 ptaków zbierających się na nocleg.

kuliki3.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 27,51 KB

kuliki2.jpg
Plik ściągnięto 55 raz(y) 26,76 KB

titina 

Wysłany: 2013-12-19, 22:33   

Człowieku, Ty to masz szczęście , ładne obserwacje :wink:

Mirek 

Wysłany: 2013-12-20, 21:46   

titina napisał/a:
Człowieku, Ty to masz szczęście , ładne obserwacje

On chyba dokarmia te kuliki, że nie chcą odlatywać :)

harrier 

Wysłany: 2013-12-21, 17:44   

Dziś przed wschodem leciały w dół Wisły (gwizdy).W dzień polujący błotniak zbożowy.

blot3.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 35,4 KB

blot2.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 34,67 KB

titina 

Wysłany: 2013-12-21, 19:37   

harrier napisał/a:
Dziś przed wschodem leciały w dół Wisły (gwizdy).W dzień polujący błotniak zbożowy.

Parę dni temu też widziałam jednego ,mgła była okrutna, a on przemknął też w dół Wisły ( pewnie na to dokarmianie się spieszył :razz: ), ale taka ilość w jednym miejscu, to widziałam tylko raz...

harrier 

Wysłany: 2013-12-21, 20:10   

titina napisał/a:
ale taka ilość w jednym miejscu, to widziałam tylko raz...

To znaczy na przelotach kiedyś zbierały się w jakimś miejscu?
Parę lat temu do wieczora 760 kulików zleciało się na oczku wodnym,na międzywalu pod Międzyłężem po tej powodzi a ten rok był i jest :smile: wyjątkowy na kuliki w mojej okolicy...zawsze tu były wędrowne ale rekordowo na noclegowisku o ile dobrze pamiętam 950 ptaków-a jednego dnia nad ranem pewnie było grubo ponad tysiąc(mgła-tylko po głosach...)

titina 

Wysłany: 2013-12-22, 00:44   

harrier napisał/a:
titina napisał/a:
ale taka ilość w jednym miejscu, to widziałam tylko raz...

To znaczy na przelotach kiedyś zbierały się w jakimś miejscu?
Parę lat temu do wieczora 760 kulików zleciało się na oczku wodnym,na międzywalu pod Międzyłężem po tej powodzi a ten rok był i jest :smile: wyjątkowy na kuliki w mojej okolicy...zawsze tu były wędrowne ale rekordowo na noclegowisku o ile dobrze pamiętam 950 ptaków-a jednego dnia nad ranem pewnie było grubo ponad tysiąc(mgła-tylko po głosach...)

Siedziały na noc na łasze piachu po środku Wisły, to był przełom sierpień/wrzesień ( musiała bym odnaleźć obserwację). Jeszcze przed świtem się zabrały i odleciały w górę rzeki.

Zauważyłam, że one bardziej lubią się poruszać we mgle, lub jak jest jeszcze do końca się nie rozjaśniło :roll:

Odpowiedz do tematu