Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ptaków 2013
Autor Wiadomość
harrier 

Wysłany: 2013-12-27, 18:08   

Dziś pod wieczór setki kulików zlatujących się-policzę te z jednego stada i wrzucę do kartoteki później...wieczorem jak już ciemność tylko głosy grupujących się ptaków.

kulik.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 23,61 KB

kulik1.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 23,85 KB

kulik2.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 26,95 KB

makro 

Wysłany: 2013-12-30, 17:14   Drapole pod Górą św.Marcina w Tarnowie

Chodzi o jej północne zbocza, od strony miasta.
Poprzednimi latami obserwowałem tam pojedynczego osobnika - którego określiłem jako myszołowa - pojawiał się wyłącznie późną jesienią a znikał wiosną - więc wnioskowałem że to przybysz ze Skandynawii. Czatował na słupach w okolicy obwodnicy miasta, więc padliny miał pod dostatkiem.

W tym roku dostrzegłem aż dwa osobniki, chyba zaprzyjaźnione, bo latające obok siebie a nawet siedzące w pobliżu na terenie ogródków działkowych.
Powiem szczerze że poza pustułkami nie widywałem innych drapoli żyjących w komitywie poza okresem lęgowym. czy to normalne zachowanie?

Pierwszy raz udało mi się zrobić jakiekolwiek zdjęcia, więc może uda się określić gatunek.

DSCF9399 [forum bocian].JPG
Plik ściągnięto 28 raz(y) 45,82 KB

DSCF9383 [forum bocian].JPG
Plik ściągnięto 29 raz(y) 31,26 KB

Mirek 

Wysłany: 2013-12-30, 22:04   

makro napisał/a:
W tym roku dostrzegłem aż dwa osobniki, chyba zaprzyjaźnione, bo latające obok siebie a nawet siedzące w pobliżu na terenie ogródków działkowych.

Myszołowy są dość towarzyskie. Jak na jakiejś łące lub ugorze jest dużo gryzoni, to i kilka myszaków może urzędować. Dwa myszołowy o tej porze blisko siebie, to nic nadzwyczajnego!

makro 

Wysłany: 2013-12-31, 06:03   

Dzięki Mirku.
Poprzednimi zimami widywałem jednego, stąd zdziwienie. A gryzoni faktycznie nawał.

Anton 

Wysłany: 2014-01-02, 12:31   

Grudniowe obserwacje przy pracy w lesie.
Ogólnie: te same ptaki co w listopadzie ale jest ich mniej, mniej paszkotów , kwiczołów, grubodziobów, gili, czyży, sójek. Być może kończą się zasoby owoców i nasion, i ptaki poleciały dalej. Rzadziej stwierdzałem dzięcioły, nie spotkałem zimujacych w lesie kosów.
Spotykałem zimujące sikory, raniuszki, kowaliki i kruki.
Na polach trznadle i bażanty, nie spotkałem kuropatw, myszołowów i srokoszy, natomiast kilka razy widziałem polujaca pustułkę
Po 20 grudnia gdy było ciepło słyszałem kilkakrotnie pkrzykujące dzięcioły zielonosiwe.
Również bogatki, wprawdzie jeszcze nie śpiewały, ale już słyszałem ich głośne, ożywione głosy.

Odpowiedz do tematu