|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Obserwacje ptaków 2013 |
| Autor |
Wiadomość |
harrier
|
Wysłany: 2013-12-27, 18:08
|
|
|
Dziś pod wieczór setki kulików zlatujących się-policzę te z jednego stada i wrzucę do kartoteki później...wieczorem jak już ciemność tylko głosy grupujących się ptaków.
kulik.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 49 raz(y) 23,61 KB |
kulik1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 23,85 KB |
kulik2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 26,95 KB |
|
|
|
|
 |
makro

|
Wysłany: 2013-12-30, 17:14 Drapole pod Górą św.Marcina w Tarnowie
|
|
|
Chodzi o jej północne zbocza, od strony miasta.
Poprzednimi latami obserwowałem tam pojedynczego osobnika - którego określiłem jako myszołowa - pojawiał się wyłącznie późną jesienią a znikał wiosną - więc wnioskowałem że to przybysz ze Skandynawii. Czatował na słupach w okolicy obwodnicy miasta, więc padliny miał pod dostatkiem.
W tym roku dostrzegłem aż dwa osobniki, chyba zaprzyjaźnione, bo latające obok siebie a nawet siedzące w pobliżu na terenie ogródków działkowych.
Powiem szczerze że poza pustułkami nie widywałem innych drapoli żyjących w komitywie poza okresem lęgowym. czy to normalne zachowanie?
Pierwszy raz udało mi się zrobić jakiekolwiek zdjęcia, więc może uda się określić gatunek.
DSCF9399 [forum bocian].JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 45,82 KB |
DSCF9383 [forum bocian].JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 29 raz(y) 31,26 KB |
|
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2013-12-30, 22:04
|
|
|
| makro napisał/a: | | W tym roku dostrzegłem aż dwa osobniki, chyba zaprzyjaźnione, bo latające obok siebie a nawet siedzące w pobliżu na terenie ogródków działkowych. |
Myszołowy są dość towarzyskie. Jak na jakiejś łące lub ugorze jest dużo gryzoni, to i kilka myszaków może urzędować. Dwa myszołowy o tej porze blisko siebie, to nic nadzwyczajnego! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
makro

|
Wysłany: 2013-12-31, 06:03
|
|
|
Dzięki Mirku.
Poprzednimi zimami widywałem jednego, stąd zdziwienie. A gryzoni faktycznie nawał. |
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2014-01-02, 12:31
|
|
|
Grudniowe obserwacje przy pracy w lesie.
Ogólnie: te same ptaki co w listopadzie ale jest ich mniej, mniej paszkotów , kwiczołów, grubodziobów, gili, czyży, sójek. Być może kończą się zasoby owoców i nasion, i ptaki poleciały dalej. Rzadziej stwierdzałem dzięcioły, nie spotkałem zimujacych w lesie kosów.
Spotykałem zimujące sikory, raniuszki, kowaliki i kruki.
Na polach trznadle i bażanty, nie spotkałem kuropatw, myszołowów i srokoszy, natomiast kilka razy widziałem polujaca pustułkę
Po 20 grudnia gdy było ciepło słyszałem kilkakrotnie pkrzykujące dzięcioły zielonosiwe.
Również bogatki, wprawdzie jeszcze nie śpiewały, ale już słyszałem ich głośne, ożywione głosy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|