Zamknięty przez: Marfu 2007-02-01, 17:07 |
Samotnik |
| Autor |
Wiadomość |
Marfu

|
Wysłany: 2007-01-02, 13:28 Samotnik
|
|
|
Proszę podać nazwę polską i łacińską (po 0,5 punktu) oraz uzasadnienie wyboru (1 punkt).
2007ssak.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9719 raz(y) 41,85 KB |
|
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
GacOlka
|
Wysłany: 2007-01-05, 12:40
|
|
|
| Jeden z 2 moich ulubionych gatunków nietoperza - nocek Natterera Myotis nattereri bo: rozjaśnienia za uszami i same uszy - długie o charakterystycznym ułożeniu. Ad hoc, mam nadzieje ze nie bedzie skuchy... |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2007-01-05, 13:18
|
|
|
Wydawało mi się, ze po wyprawie nietoperzowej trochę rozjaśniło mi się w głowie, tymczasem...
Nietoperz jak na dłoni, a ja miotam się, Natterer? Rudy?Bechsteina odpada -nie takie? uszy. Rudy-nie za białe futerko na brzuchu?, choć rozmiar buta może i by się zgadzał/czy za mała stopa? Normalnie ból głowy... Zakończę to miotanie- niech będzie, że Nocek Natterera Myotis nattereri, bo bardzo biały brzuszek, uszy też mogłyby pasować, choć zrobione pod takim kątem, że głowy nie dam sobie uciąć... |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2007-01-05, 21:03
|
|
|
| irbis napisał/a: | | nie takie? uszy | nie wiem skąd się wziął ten znak zapytania(pewnie z bólu głowy)Uszy na pewno nie pasują do Bechsteina.
GacOlka, co trochę nietoperków widziała, stawia na Natterera, więc może i z mojej strony skuchy nie będzie... |
|
|
|
 |
loup
jest tak ładnie!
|
Wysłany: 2007-01-14, 11:59
|
|
|
Chyba podkowiec mały Rhinolophus hipposideros, brązowy grzbiet, jasny spód, nie widzę też pyszczka...
Edit Wadera - proszę używać znacznika HIDE |
_________________ "Góry są jak miłość: im trudniejsze, tym wspanialsze; im bardziej kuszące, tym bardziej pociągają; im więcej się w nich rozsmakujesz, tym bardziej będziesz pragnąć" Anne-Marie Laforet, 15 sierpnia 1994r.
 |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2007-01-14, 15:08
|
|
|
| jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o rozpoznawanie nietoperzy, ale spróbuję - karlik wiekszy Pipistrellus nathusii |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2007-01-14, 22:58
|
|
|
Coś mi się zdaje, że znam tego pana osobiście . To chyba Henio Nocek Natterer Myotis nattereri Uzasadnienie: Natterera bo wygląda jak by Rudemu uszy walcem rozjechali, a na dokładkę po brzuchu maszyną do pasów malowania, dlatego taki kontraścik . |
_________________ Nic nie przeraża weterynarza! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-02-01, 17:07
|
|
|
Czas konczyc. GacOlka, Irbis i Lord Haos - gratuluje! Jest to rzeczywiscie
nocek Natterera Myotis Nattereri
Zatem po dwa punkty przyznaje calej trójce! Dlaczego ten gatunek? Ano widac snieznobiały brzuszek, bardzo charakterystyczne rozjasnienia za uszami i same uszy - długie, na koncach wywinięte w kierunku grzbietu.
Dziekuje za udzial! |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
|
|