Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Marfu
2007-02-01, 17:07
Samotnik
Autor Wiadomość
Marfu 

Wysłany: 2007-01-02, 13:28   Samotnik

Proszę podać nazwę polską i łacińską (po 0,5 punktu) oraz uzasadnienie wyboru (1 punkt).

2007ssak.jpg
Plik ściągnięto 9719 raz(y) 41,85 KB

GacOlka 

Wysłany: 2007-01-05, 12:40   

Jeden z 2 moich ulubionych gatunków nietoperza - nocek Natterera Myotis nattereri bo: rozjaśnienia za uszami i same uszy - długie o charakterystycznym ułożeniu. Ad hoc, mam nadzieje ze nie bedzie skuchy...

irbis 

Wysłany: 2007-01-05, 13:18   

Wydawało mi się, ze po wyprawie nietoperzowej trochę rozjaśniło mi się w głowie, tymczasem...
Nietoperz jak na dłoni, a ja miotam się, Natterer? Rudy?Bechsteina odpada -nie takie? uszy. Rudy-nie za białe futerko na brzuchu?, choć rozmiar buta może i by się zgadzał/czy za mała stopa? Normalnie ból głowy... Zakończę to miotanie- niech będzie, że Nocek Natterera Myotis nattereri, bo bardzo biały brzuszek, uszy też mogłyby pasować, choć zrobione pod takim kątem, że głowy nie dam sobie uciąć...

irbis 

Wysłany: 2007-01-05, 21:03   

irbis napisał/a:
nie takie? uszy
nie wiem skąd się wziął ten znak zapytania(pewnie z bólu głowy)Uszy na pewno nie pasują do Bechsteina.
GacOlka, co trochę nietoperków widziała, stawia na Natterera, więc może i z mojej strony skuchy nie będzie...

loup 
jest tak ładnie!

Wysłany: 2007-01-14, 11:59   

Chyba podkowiec mały Rhinolophus hipposideros, brązowy grzbiet, jasny spód, nie widzę też pyszczka...
Edit Wadera - proszę używać znacznika HIDE
"Góry są jak miłość: im trudniejsze, tym wspanialsze; im bardziej kuszące, tym bardziej pociągają; im więcej się w nich rozsmakujesz, tym bardziej będziesz pragnąć" Anne-Marie Laforet, 15 sierpnia 1994r.

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-01-14, 15:08   

jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o rozpoznawanie nietoperzy, ale spróbuję - karlik wiekszy Pipistrellus nathusii

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2007-01-14, 22:58   

Coś mi się zdaje, że znam tego pana osobiście :green: . To chyba Henio Nocek Natterer Myotis nattereri Uzasadnienie: Natterera bo wygląda jak by Rudemu uszy walcem rozjechali, a na dokładkę po brzuchu maszyną do pasów malowania, dlatego taki kontraścik .

Marfu 

Wysłany: 2007-02-01, 17:07   

Czas konczyc. GacOlka, Irbis i Lord Haos - gratuluje! Jest to rzeczywiscie

nocek Natterera Myotis Nattereri

Zatem po dwa punkty przyznaje calej trójce! Dlaczego ten gatunek? Ano widac snieznobiały brzuszek, bardzo charakterystyczne rozjasnienia za uszami i same uszy - długie, na koncach wywinięte w kierunku grzbietu.

Dziekuje za udzial!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi