Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja na temat kupowania owadów :-)
Autor Wiadomość
Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-09, 01:16   Dyskusja na temat kupowania owadów :-)

motyl napisał/a:
jakies inne okazy chętnie odkupie za przystępną cenę.

OK, niech bedzie po 10 EURO :green:

Mirek 

Wysłany: 2007-01-09, 22:54   

Wujek Kryzys napisał/a:
OK, niech bedzie po 10 EURO

Co tak tanio?! Ja to za bielinka 10, ale funtów bym wziął :green: :green:

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-10, 19:48   

No a ja czekam na jakiś kontakt... Ja naprawdę mam tych "szkodników" kilka do odstąpienia. Czekam... nadal czekam :roll:

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2007-01-10, 22:22   

Wujek Kryzys napisał/a:
Takie ceny :shock: Idziemy do Media Markt. :wink: U Motylka mojego przy takich cenach nastąpił by Kryzys finansowy. :wink:

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-10, 22:41   Handele, handele...

Cześć!
Handelek? a feee...! Kochani, co to za dyskusja o kupowaniu stopni? Tak to wygląda; daję 100 zł za zbiór, dostaję 3-kę, czy cuś koło tego i zapominam o tym, bo mam odfajkowane? Takich ładnych rzeczy student sie uczy? Dać robala mogiem, ale sprzedawać na zaliczenia? To prościej z łapóweczką od razu do psora wystartować, mniej zachodu, pośredników, a i lepszy efekt dla przyrody, bo niepotrzebnie nie wymorduje się żyjątek. A z tymi szkodnikami do już zupełna żenada, przy której ręce opadają. Pamietajmy raz na jutro:
JEDYNYM SZKODNIKIEM W PRZYRODZIE JEST CZŁOWIEK!!!
Inne organizmy po prostu sobie żyją, podjadając to i tamto. Tak egotyczne pojmowanie swiata, dzieląc go na "pożytecznych " i "szkodliwych " jest niebezpieczne, prymitywne i niedopuszczalne, zwłaszcza w wypowiedziach na przyrodniczym forum. Można mówić o pwenej szkodliwości z punktu widzenia gospodarki np. lesnej czy rolnej, ale należy zawsze to doprecyzować. Inaczej tak beztroskie, powiedziałbym nawet wulgarne, potraktowanie świata przyrody jest załamujące i nie wróży nic dobrego...
Powinniśmy tu chyba walczyć ze szkodnikami, z głupimi schematami, z tumiwisizmem i korupcją. Proszę Szanownych Adminów, by na przyszłość reagowali na posty uwłaczające ideom ochrony przyrody i godzące w statutowe podstawy "Bociana"...
Wujek Adam

Mirek 

Wysłany: 2007-01-10, 23:04   

Wujek Adam napisał/a:
Proszę Szanownych Adminów, by na przyszłość reagowali na posty uwłaczające ideom ochrony przyrody i godzące w statutowe podstawy "Bociana"...

Łauuu, aleś Wujku przyłożył... :roll:

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-10, 23:05   

Wujek Adam napisał/a:
Proszę Szanownych Adminów, by na przyszłość reagowali na posty uwłaczające ideom ochrony przyrody i godzące w statutowe podstawy "Bociana"...

No daj spokój, jeszcze wezmą to na serio :???:

DarekŁ
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-10, 23:07   

Kandytat nr 1: jest to miernik ale tak zlatany, że nie można go oznaczyć poprawnie - podejrzewam, że jest to Operophtera fagata.
Kandydat nr 3:sówka - Tholera decimalis.
Kandydat nr 4: miernik - Macaria notata.

DarekŁ
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-10, 23:10   

Jeżeli masz jeszcze jakieś motyle do oznaczenia to wyślij mi zdjęcia i Ci je pooznaczam.

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-10, 23:40   Handele, handele... odc. dalszy

Cześć znowu!
Walczyłem już z tą stugłową hydrą tu i tam i szlak mnie trafia, jak jest żywotna i że wciąż podnosi łby tu i tam. Ciężkie cholerstwo do wyplenienia, ale co robić? Poddać się - PRZENIGDY!
Pominę tu watek "szkodnika" - to osobny rozległy temat. Może się do niego nawiąże w niedalekiej przyszłości. Teraz trochę o przyrodniczej moralniości.
A więc wicie-rozumicie, czym skorupka za młodu nasiąknie... pewne postawy trzeba prostować, a wyklute zło niszczyć w zarodku. Co wyrośnie ze studenta mąjacego takie podejscie do świata przyrody i do zasad zdobywania wykształcenia? A jak on potem podejmie przyrodniczą robotę? A jak, nie daj Bóg, po jakimś czasie awansuje? A jak zostanie, dajmy na to: Ministrem Środowiska? Wyobrażacie sobie? Człowiek o takich podstawach moralnych (a raczej ich braku) i takim spojrzeniem na ekologię u władzy? Śmieszne? Mało śmieszne?
A swoją drogą, poważnie postuluję, by takie targi i gadki o kupowaniu owadów na zaliczenia odbywały się - jesli wogóle muszą - na jakichś privach, czy gdzieś tam. Czy ja (a zapewne i inni) muszę o tym czytać? Myślicie, że mało mi w około afer, moralnego relatywizmu i przymykania oka na brudy? Przecierz każdy przyzna, że to po prostu syf, upadek i zgnilizna, mimo, że rzecz powszechna i może nie aż tak bardzo społecznie szkodliwa. Ale ja nie chcę, by "Bocian" się zasyfiał. Nie wierzę, że trzeba nakopać w dupę czapli siwej, by Was dopiero ruszyło. Przedmiotowe traktowanie stworzeń, jako handlowy towar w osiągnieciu szkolnego stopnia to coś na tyle parszywego, że powinno sie spotkać z konkretną reakcją. I ja za każdym razem zareaguję. Mam nadzieję, ze i Adminowie, oraz Zarząd także. Obiecuję, że nie omieszkam przedstawić tej sprawy na najbliższym Walnym Zgromadzeniu. Myślę, że jako Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian" powinniśmy zainteresować nią także szkoły w których dochodzi do takich praktyk. Od tego też, między innymi, jesteśmy!
PS. Oznaczenia trafne, a powykręcana gałązka, to jak sugeruje Wujek Kryzys zapewne jakaś bakterioza.
PS 2. Nie wiem, czy owa dyskusja powinna funkcjonować nadal w tym dziale. Może nowy poscik: "Jaka to moralność?"
Pozdrawiam!
Wujek Adam

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2007-01-11, 00:08   

Wujku Adamie - nie ma co się tak unosić.
Wujek Adam napisał/a:
Co wyrośnie ze studenta mąjacego takie podejscie do świata przyrody i do zasad zdobywania wykształcenia?
Ganialiśmy całe lato z Motylem po lasach i łąkach ale niestety nie mamy wprawy ani dostatecznej wiedzy jak odróżnić "szkodnika" nie chronionego od okazu podlegającego ścisłej ochronie. Dlatego zbieraliśmy dziurawą korę, zmarszczone liście, galasy, truchła owadów, tak aby jak najmniej zaszkodzić naturze :!:
Żywe stwory zbieraliśmy tylko takie których byliśmy pewni, że mile widziane nie są (np. Chrabąszcz majowy) Przez takie postępowanie mamy niedostatek okazów potrzebnych, a te które mamy jest nam bardzo trudno oznaczyć. Dlatego szukamy pomocy.
To nie nasza wina, że na wydziale ogrodnictwa najpierw owady każą zbierać, a potem dopiero o nich uczą. Przedmiot entomologia zaczął się dopiero od tego semestru a przez wakacje trzeba było zebrać 50 szkodników.
PS. Piszę w imieniu motyla bo sam wcale na ogrodnictwie nie jestem, aczkolwiek w "praktyki" wakacyjne byłem zaangażowany.
Powtórzę raz jeszcze nie ma co się od razu napinać.
Wujek Kryzys napisał/a:
Cytat:
Takie ceny :shock: Idziemy do Media Markt. :wink: U Motylka mojego przy takich cenach nastąpił by Kryzys finansowy. :wink:
To akurat są tylko żarty... Spoko loko luz i sponton... :cool:

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-11, 01:42   Handele, handele... odc. mam nadzieję, ze ostatni.

Cześć po raz 3-ci!
Wiecie, że najbardziej denerwującym textem jest: "Tylko sie nie denerwuj!"? Wcale się nie unoszę i tylko troche nadymam, ale z natury jestem dość impulsywny i mam tendencję do dosadnych wypowiedzi. Myślę, że tym razem jednak uzasadnionych. Ale na Pana Lorda Haosa odzywającego się w pojednawczym, wyjaśnajacym i łagodzącym tonie pohukiwał nie będę, bo zrażę aktywnego "Szponiarza", a tego robić nie mam powodów i nie zamierzam.
Co do meritum: niestety, dobrze się orirntuję w praktykach odbywających się w szkołach o określonych profilach, gdzie trzeba "zdawać szkodniki". Moim marzeniem jest, by rozmowy o cenach zbiorów były jedynie żartem. "Ja wiem - ty wiesz" - tu dedykuje wszystkim utwór zespołu Moskwa, zresztą bardzo a prpops, bo o ekologicznym przesłaniu. Na przyszłość BARDZO PROSZĘ o 5-cio krotne zastanowienie się przed puszczeniem podobnych tekstów, wiedząc, że taki jeden tu siedzi i (głównie nocami) czuwa, patrzy i reaguje (mam nadzieję, ze nie jeden!). Temat smutny jest i przykry, ale unikać go nie można, bo zło rosnie w siłę, gdy dobrzy ludzie nie reagują. W tym miejscu podtrzymuję swa ofertę nieodpłatnego przekazania potrzebnych insektów potrzebującym. Swoją drogą - zebranie w sezonie powiedzmy 50-ciu koziorogów deboszy może nastręczyć niejednemu pewnych kłopotów (sytuacja teoretyczna, wiadomo, że nie można odłowić nawet sztuki tego gatunku), ale zebranie takiej liczby "szkodników"? Litości, nawet nie próbujcie mnie o tym przekonywać, że to trudne... Jak się poszło na określone studia trzeba sprostać ich wymogom, a nie płakać, biadolić i w efekcie nieetycznie kombinować.
Do tematu wrócę niedługo, umówmy sie, że w formie artykułu. A niezależnie od tego ozwę się głosem wielkim w każdym momencie po wypatrzeniu tu lub gdzieindziej podobnych "kwiatków".
PZDR!
Wujek Adam

motyl 

Wysłany: 2007-01-11, 22:02   

Bardzo dziekuje Darkowi eŁ!!
okazy zmasakrowane nieco, bo znalezione w dziwnych miejscach.
Wielkie dzięki!

motyl 

Wysłany: 2007-01-11, 22:24   

A co do tej potwornej afery co to ją nieświadomie wywołałam.
(wiem, że to nie miejsce, ale skoro już ktos zaczął to mam prawo się bronić, a post możecie skasowac zaraz ,jak jest niepoprawny politycznie)

"Co wyrośnie ze studenta mąjacego takie podejscie do świata przyrody i do zasad zdobywania wykształcenia? A jak on potem podejmie przyrodniczą robotę? A jak, nie daj Bóg, po jakimś czasie awansuje? A jak zostanie, dajmy na to: Ministrem Środowiska? Wyobrażacie sobie? Człowiek o takich podstawach moralnych (a raczej ich braku) i takim spojrzeniem na ekologię u władzy? Śmieszne? Mało śmieszne? "

Uważam, że wyżej wymnieniony post powinien być usunięty w pierwszej kolejności, bo zupełnie nie rozumiem z jakiego powodu ktoś mnie publicznie obraża. A z tego co się orientuję to regulamin tego zabrania.

Zgadzam sie w zupełności, że kupowanie prac lub innych zaliczeń jest ochydne, ale nigdy w życiu nie dopuściłam sie czegoś takiego. Nawet ściąganie nie należy do moich nawyków. Dbam o przyrodę jak tylko potrafię, kocham wszystkie żyjątka małe i duże i dlatego zabolało mnie to , że zostałam określona jako osoba o braku podstaw moralnych.

Objawy żerowania i owady zbierałam sama ( z Lordem Haosem), ale skoro udało mi się zebrac 40 a nie 50 to czemu mam nie szukac pomocy?? Porównanie do łapówki jest moim zdaniem mocno przesadzone i nieprzemyślane.
To nie ja wymyslam program studiów, a żeby być dobrym ogrodnikiem jakoś muszę je skończyć na takich zasadach jak ktoś ustalił.

O gatunki chronione nie ma obawy, bo wisi wywieszka na ścianie ze zdjęciami czego nam zbierac nie wolno. więc nikt Kozioroga czy Rusałki nie przyniesie.

Basior 

Wysłany: 2007-01-12, 00:51   

Dyskusje na temat sprzedaży owadów od początku traktowałem jako żart. Nie wiem dlaczego w tym przypadku Wujkowi Adamowi zabrakło poczucia humoru, z którego jest dobrze znany. Ale skoro mleko się już wylało, może być to ostrzeżeniem na przyszłość. :neutral:

Odpowiedz do tematu