Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gupiki
Autor Wiadomość
Yahze 

Wysłany: 2006-03-09, 21:39   Gupiki

Dzisiaj w akwarium zobaczyłem 2 malutkie rybki. Prawdopodobnie to gupiki które się "urodziły". Nieciekawi mnie fakt, że tylko dwie. Wydaje mi się że inne rybki mogły zjeść kilka a tylko dwie udało mi sie uratować. Mam jeszcze 2 molinezje dorosłe i 2 gupiki dorosłe i glonojada. Jestem początkujący w tym temacie i chciałem sie spytać czy to mozliwe ze inne rybki zjadły małe amoże tylko 2 sie "urodziły. Przychodzi mi jeszcze do głowy ze moze przeszkodziłem samicy w "porodzie" następnych gupików ale czy to możliwe?

Marfu 

Wysłany: 2006-03-09, 22:19   

Chyba mogła zajsc i jedna i druga sytuacja. Ja kiedys tez hodowalem - i w pierwszym miocie mialem jednego gupika... Ale byla radocha!

Pamietajmy, że młoda samica może mieć w pierwszym swopim miocie mniej potomstwa. Ale i molinezja nie pogardzi narybkiem :-(

Mirek 

Wysłany: 2006-03-09, 22:20   

Marfu napisał/a:
Ja kiedys tez hodowalem

Nie może być! :grin:

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2006-03-09, 22:47   

wypowiedź Marfu w pełni tłumaczy stan rzeczy. :wink:
mógłbym by się na ten temat rozpisywać ( moja "kariera";) akwarysty trwa już ok 15 lat) ale chyba nie ma sensu.

mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-03-10, 14:56   

Ja tez trzymam gupiki i z dwóch miotów zostały mi tylko 3 małe( 1 samica i 2 samce) i na dodlatek jedna z samic zdechla przy porodzie :???:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2006-03-10, 14:57   

Też całkowicie zgadzam się z Marfu. Kiedyś moja dorosła samiczka gupika "urodziła" 15 młodych, a przeżyły tylko 3. Mój błąd bo ich nie odłowiłem. Raz też była taka sytuacja że jedna z moich młodych gupiczek urodziła tylko 1 rybkę. Ale się przynajmniej udało ją wychować. :razz:

Rafał 

Wysłany: 2006-03-10, 15:06   

Marfu napisał/a:
Pamietajmy, że młoda samica może mieć w pierwszym swopim miocie mniej potomstwa. Ale i molinezja nie pogardzi narybkiem :-(

:D
tutaj podejrzani mogą być wszyscy mieszkańcy akwarium, z matką tych młodych rybek włącznie. Matki też nie wzgardzą dopiero co narodzonymi rybkami ;/
Najlepiej pójść do zoologicznego (jeśli mamy zamiar pohodować sobie młode rybki) i kupić kotnik. Młode mogłyby zostać w akwarium ze starymi rybami pod warunkiem, że zapewnisz im dobre kryjówki (np gęste rośliny pływające po powierzchni), można je też przenieść do innego zbiornika. Tu też trzeba robić selekcję - młode z miotu kolejnego (np za 2 tygodnie) mogą zostać już zjedzone przez podrośnięte młode z miotu poprzedniego.
Ogólnie jednak polecam hodowlę tych rybek. Rozmnażanie i wychów młodych nie stanowi żadnego problemu a przynosi ciekawe obserwacje. Można też zarobić trochę grosza sprzedając nadmiar rybek do sklepu zoologicznego.

pieczara 
Adam, bądź Wirus :]

Wysłany: 2006-03-10, 20:19   

No i gupiki i molinezje to ryby drapieżne, więc lubią wszystko co się rusza, nawet własne dzieci :???: ja dla małych ryb mam odobne małe akwarium. Na czas porodu umieeszczam samicę w kotniku, a po porodzie wpuszczam do akwarium. :)

Yahze 

Wysłany: 2006-03-10, 23:22   

pieczara napisał/a:
ja dla małych ryb mam odobne małe akwarium.

Ja te młode dwie przeżuciłem do szklanki która pływa w akwarium.Codziennie zmieniam wode w nim. Nie mam jeszcze takiego małego akwarium wnikiem ale zapewne sie zaopatrze w niego:)

pieczara napisał/a:
Na czas porodu umieeszczam samicę w kotniku, a po porodzie wpuszczam do akwarium.
A po czym poznac ze ona bedzie rodzić. Załużmy ze samica jest gruba to po tym sie najczęściej poznaje ale moja samica była taka grubsza już ze 2 tygodnie. Teraz jest chudziutka aż miło na nią patrzeć. Przecież jak samica bedzie gruba to nie bede ja trzymał 2 tygodnie w małym akwarium zeby sie męczyła. Nie lubie jak jakieś zwierzątko się męczy. Jak poznać ze ona bedzie rodzić np. za 2 czy 4 dni?Da radee poznać czy niee?

Rafał 

Wysłany: 2006-03-11, 11:32   

generalnie właśnie po tym, że ma bardzo nabrzmiały brzuch. Żeby uchwycić sam moment trzeba obserwować - jak zaobserwujesz kilka porodów to będzie Ci łatwiej uchwycić ten moment.
Powodzenia w hodowli.

pieczara 

Wysłany: 2006-03-11, 23:32   

Samica gupika gdy jest w zaawansowanej ciąży, to jej brzuch robi się cały czarny, najlepiej zaopatrz się w literaturę fachową, albo poszukaj w necie :)

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2006-03-11, 23:46   

pieczara napisał/a:
to jej brzuch robi się cały czarny

no nie przesadzajmy , czarny a tym bardziej cały to on się nie robi.............
można natomiast dostrzec czasami przez powłoki brzuszne oczy młodych( i dlatego wygladają jak małe czarne plamki.)

pieczara 

Wysłany: 2006-03-14, 21:24   

Moje mieczyki są chyba w ciązy, jeszcze nie miałem małych mieczyków

v-iki 
viki

Wysłany: 2006-03-19, 12:25   

Witam wszystkich. Jetem tu pierwszy raz, ale juz mam trochę wiedzy o rybkach, nie tylko gupikach. Przyjżałam się waszym wypowiedziom, ale nie znalazłam wypowiedzi konkretnej dotyczącej terminu kiedy mozna już dawać pokarm małym gupikom. :smile: Pojawiły sie juz jakis czas temu. Ale mimo usilnych starań dowiedzenia sie kiedy podawać im pokarm, dowiedziałam się nie wiele. Jednak mam nadzieje, że może tutaj dowiem się więcej o tych rybkach. :)

kubelec 

Wysłany: 2006-03-19, 14:47   

sprobuj na forum akwarystow http://www.akwarystyka.com.pl/
pewnie bedzie szybciej. O ile pamietam, to przez pierwsze pare dni rzeczywiscie sie mlodych gupikow nie karmi, bo zuzywaja zapasy z jajka, potem tez zreszta bardzo ostroznie. bo pokarm szybko sie psuje w wodzie i to moze byc przyczyna tragedii. Lepiej kupic plastikowy kotnik ze sciankami z siatki i zawiesic go w glownym akwa, bo w malych osobnych zbiornikach trudno utrzymac rownowage i stabilne warunki. Wsadz tam jakas roslinke (np cos plywajacego) to rybki beda mialy i pokarm roslinny i przy tej roslince beda sie trzymaly pierwotniaki i jakis plankton, wiec bedzie i pokarm zwierzecy.
A jak bezie nadmiar malych gupikow, co sie co jakis czas zdarza, to albo oddaj ludziom (mozna przez ww forum) albo przytnij rosliny, zeby mlode nie mialy gdzie sie chowac. Wtedy stare rybki beda mialy urozmaicona diete

Odpowiedz do tematu