|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Petycja - bojkot pseudoartysty |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr.P [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-13, 20:36 Petycja - bojkot pseudoartysty
|
|
|
Nie wiem, może już słyszeliście ale zachęcam do podpisania petycji bojkotującej Bienal Centroamericana Hondura 2008
Guillermo Habacuc Vargas, "artysta" z Kostaryki umierającego, chorego psa o imieniu Natividad przywiązał liną do ściany galerii Managui. Miał to być "umierający eksponat". Wcześniej Vargas głodził psa i nie dawał mu wody do picia. Zwierzę zdechło.
więcej na portalu o2: http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=424706#more
Petycja znajduje się pod adresem:
http://www.petitiononline...3/petition.html
trzeba zjechać na dół strony i kliknąć w okienko "Clik here..." i wypełnić 4 pola
Name - (imie nazwisko)
Email Address
Ciudad / Localidad: (Miasto)
PaĂs: (Państwo)
Podpisów ciągle przybywa (średnio 1 co sekundę)
Piotr |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2007-11-13, 23:49
|
|
|
| A mój mąż-295 522. |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2007-11-13, 23:56
|
|
|
| Mój numer-295 593 |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2007-11-14, 00:45
|
|
|
| A mój 295513. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2007-11-14, 09:22
|
|
|
| Piotr.P napisał/a: | | bojkotującej Bienal Centroamericana Hondura 2008 |
i tak oto daliście się nabrać na lep jak muszki - to tylko rodzaj performansu - w rzeczywistości pies żyje ma się dobrze itd. Był cały wywiad z artystą w ten sposób na zasadzie prowokacji chce pokaza dwie rzeczy - pierwsza że człowiek XXI w ufa i wierzy bezgranicznie w to co widzi chociażby był by to największy absurd - gdyż jako ludzie do tej pory do własnego wzroku mieliśmy największe zaufanie - może kłamać zapach dotyk ale nie wzrok. Drugi aspekt to to że ludzie podpiszą petycję pod losem psa ale nie mają już wspołczucia dla dzieci z slamsów Quito, Rio, czy setek innych miast, do niewolniczej pracy kobiet w szfalniach itd. jak znajdę w necie do puszę linka - jeśli nie to trzeba szukać w Dzienniku z przed 4-5 dni.
Tak więc....daliście się nabrać |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-11-14, 09:35
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Był cały wywiad z artystą |
gdzie?
jeżeli teraz sztuka, taki rodzaj perfomansu polega tylko na szokowaniu i innych takich, to ja serdecznie dziękuję i pozdrawiam tych tfurcuf
wiesz Grzegorzu, może i daliśmy się nabrać, tak jak wielu, wielu innych ludzi. Ale wcale nie jest to jednoznaczne z tym :
| GrzegorzBP napisał/a: | | ale nie mają już wspołczucia dla dzieci z slamsów Quito, Rio, czy setek innych miast, do niewolniczej pracy kobiet w szfalniach | .
wcale do końca nie jestem pewna, że z tym psem było wszystko w porządku, bo oglądałam zdjęcia w necie na stronie bloga Filipa Barche: barche.blog.onet.pl i raczej wyglądało to inaczej, niż piszesz.
Ale niestety trudno jest pojechać na miejsce i zweryfikować fakty.
Jedno jest pewne, przynajmniej tak mi się wydaje, jest to niezły test na wrażliwość, na szczęście żyją na całym świecie ludzie, którzy mają serce tam , gdzie powinno być!
tekst i zdjęcia na Onecie |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2007-11-14, 09:51
|
|
|
"Jesteś tym co widzisz, jesteś tym w co wierzysz"...
Dla tego, kto nie wierzy - przyszłość jest ciemnością. "
Aniołak "A śmierć utraci swą władzę"
"Jesteś tym co widzisz, jesteś tym w co wierzysz"
Guiliermo Habacuc Vargas
a tu link
http://www.dziennik.pl/De...ArticleId=67156 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-11-14, 09:59
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | "Jesteś tym co widzisz, jesteś tym w co wierzysz" |
no proszę
to jak ma się to do tego, że facet specjalnie zaopiekował się starym i chorym psem i pomógł mu jedynie w spektakularnym zdychaniu, a sam robi międzynarodową karierę dla mnie nie artystą , tylko zwykłą kanalią!
Nic nie wiadomo, może znajdzie się jakiś jego koleś i przywiąże go do ściany, pozwoli powoli umierać i będzie wmawiać ludziom zdolnych tylko do konsumpcji, że taka jest teraz nowoczesna sztuka
są granice, których nie wolno przekraczać, to są granice dobrego smaku, etyki, moralności itp. itd. |
|
|
|
 |
Sturnus vulgaris
|
Wysłany: 2007-11-14, 14:20
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Piotr.P napisał/a: | | bojkotującej Bienal Centroamericana Hondura 2008 |
i tak oto daliście się nabrać na lep jak muszki - to tylko rodzaj performansu - w rzeczywistości pies żyje ma się dobrze itd. Był cały wywiad z artystą w ten sposób na zasadzie prowokacji chce pokaza dwie rzeczy - pierwsza że człowiek XXI w ufa i wierzy bezgranicznie w to co widzi chociażby był by to największy absurd - gdyż jako ludzie do tej pory do własnego wzroku mieliśmy największe zaufanie - może kłamać zapach dotyk ale nie wzrok. Drugi aspekt to to że ludzie podpiszą petycję pod losem psa ale nie mają już wspołczucia dla dzieci z slamsów Quito, Rio, czy setek innych miast, do niewolniczej pracy kobiet w szfalniach itd. jak znajdę w necie do puszę linka - jeśli nie to trzeba szukać w Dzienniku z przed 4-5 dni.
Tak więc....daliście się nabrać |
tylko ty się nie dałęs nabrać ale inteligentny facio sami naiwniacy. To ty sie dałeś nabrać burakowi który na prowokacji robi kase. Zwierze to nie eksponat to żywa istota. Powiec mi co ma głodzenie psa do głodu na świecie bo jakoś nie kumam. Głóbd na świecie to problem ludzi a nie zwierząt. No tak zapomniałem przecież jesteśmy kimś ponad. Żenada. jesteśmy gorsi niż zwierzęta. Tak inteligentni że aż tempi. Sami topimy się w własnym gównie. U nas kasa a nie kondycja fizyczna decyduje o tym kto przeżyje a kto umrze i masz głód nie tylko w afryce w polsce też dzieci z głodu umierają. Umierają i umierać będą ot i nasz mądrość ludzka. Dlaczego ludzie bardziej impul;sywnie reagują na głód psa niż na głód dzieci bo my sami siebie nienawidzimy. Jeden drugiego. To jest upadek naszej cywilizacji. Zwierzęta są lepsze może dlatego bardziej nam ich szkoda są niewinne bardziej proste, czyste, kierują się podstawowymi instynktami. Nszym instynktem jest zdobycie jak największych pieniędzy co da nam władze. Pieniądz nas zniewala i twoży konflikty między ludzkie w wyniku których to mamy głód i biede na świecie cała działalność człowieka ostatecznie powoduje i spowoduje głód na świecie. Chyba nie musze tego tłumaczyć. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2007-11-14, 14:43
|
|
|
| p.szpakowski napisał/a: | | tylko ty się nie dałęs nabrać ale inteligentny facio sami naiwniacy. To ty sie dałeś nabrać burakowi który na prowokacji robi kase. |
no i widzisz masz babo placek. po co kąsasz? bo po pierwsze masz rację nie dałem się nabrać - podpisując w ciemno petycję - kiedyś była podobna akcja z bodajże kotami w butelkach, i masz rację ze zanim pod czymś się podpiszę to sprawdzam - może dlatego że szanuję swoje nazwisko. Po drugi nie masz racji bo nie dałem się nabrać burakowi - ileś bowiem osób podpisało petycję nie zdziwię się wieć gdy ktoś te listy sprzeda do zawalania skrzynek spamem, czy do podpięcia pod czyjąś listę wyborczą
A ze coś takiego szokuje coż... kiedyś była Piramida pani Kozyry, dziś pies na łańcuchu jutro....kiedyś Hasior na swojej wystawie siedział przy wejściu przywiązany na łańcuchu do budy i gryzł odwiedzających - można i tak. |
|
|
|
 |
Sturnus vulgaris
|
Wysłany: 2007-11-14, 15:30
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | p.szpakowski napisał/a: | | tylko ty się nie dałęs nabrać ale inteligentny facio sami naiwniacy. To ty sie dałeś nabrać burakowi który na prowokacji robi kase. |
no i widzisz masz babo placek. po co kąsasz? bo po pierwsze masz rację nie dałem się nabrać - podpisując w ciemno petycję - kiedyś była podobna akcja z bodajże kotami w butelkach, i masz rację ze zanim pod czymś się podpiszę to sprawdzam - może dlatego że szanuję swoje nazwisko. Po drugi nie masz racji bo nie dałem się nabrać burakowi - ileś bowiem osób podpisało petycję nie zdziwię się wieć gdy ktoś te listy sprzeda do zawalania skrzynek spamem, czy do podpięcia pod czyjąś listę wyborczą
A ze coś takiego szokuje coż... kiedyś była Piramida pani Kozyry, dziś pies na łańcuchu jutro....kiedyś Hasior na swojej wystawie siedział przy wejściu przywiązany na łańcuchu do budy i gryzł odwiedzających - można i tak. |
sorry bo mnie nerwy biorą jak o takich debilach artystach czytam zasraniec. A jak słysze że ktoś stara się porównywać ludzi i zwierzęta to też mnie szlak trafia rozwiązywać problemy ludzi za pomocą zwierząt. Ukazywać krzywde ludzi posługując się zwierzętami w tym przypadku głodząc psa zaj....ł bym frajera. |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-11-15, 11:33
|
|
|
temat cały czas budzi emocje:
| Cytat: | Zabił psa, by stworzyć "dzieło sztuki"
mar2007-11-14, ostatnia aktualizacja 18 minut temu
Uważający się za artystę Guillermo Habacuc Vargas z Kostaryki przywiązał liną do ściany galerii w mieście Managua w Nikaragui umierającego, chorego psa jako dzieło sztuki na sierpniowej wystawie. Pies zdechł drugiego dnia pobytu w galerii, Vargas nie pozwolił nikomu go nakarmić, ani napoić. W nagrodę będzie reprezentował swój kraj na międzynarodowym biennale w 2008 roku. - Reakcja ludzi pokazuje ich hipokryzję. Gdyby pies zdechł na ulicy nie zwróciliby na to uwagi - uważa Vargas.
Źródło: http://petloverstips.com
Vargas przywiązał psa do ściany i nie pozwolił nikomu go karmić
Chory pies niedługo przed śmiercią
Pies w galerii sztuki w Mangui
więcej zdjęć
SONDAŻ z godz. 11.26 (przypisek mój)
Czy Twoim zdaniem powoływanie się na sztukę uzasadnia to, co zrobił Vargas?
96%
Nie (5600)
3%
Tak (193)
1%
Nie mam zdania (47)
Liczba oddanych głosów: 5840
Ludzie odwiedzający wystawę w większości nie widzieli nic złego w tym, co robi Vargas.
Pseudoartysta dedykował swoje "dzieło" złodziejowi Natividadowi Candzie z Nikaragaui. Canda został zabity w Kostaryce przez dwa rottweilery pilnujące posesji, na teren której się włamał. Incydent wywołał krótkie napięcie w relacjach między obydwoma państwami. "Artysta" nazwał nawet psa Natvidad.
- Ludzie współczuli mu dopiero, gdy został zabity - mówi Vargas o złodzieju. - Tak samo jest z bezdomnymi psami: gdy umierają z głodu na ulicy, nikt nie zwraca na nie uwagi. Dopiero, gdy ludzie zobaczyli psa w galerii jako dzieło sztuki, skoncentrowali się na jego losie. To hipokryzja - mówi Vargas.
Na zarzuty, że zabił psa, odpowiada: - Nie powiedziałbym, że ten pies umarł.
Według serwisu Petloverstips.com, Vargas wybrał psa w jednej z biednych dzielnic Mangui i zapłacił grupie dzieci za złapanie go.
Obrońcy praw zwierząt są zgodni: przywiązanie psa do ściany i obserwowanie, jak umiera z głodu to sadyzm. Czy można się w tym dopatrzyć czegokolwiek, co miałoby coś wspólnego ze sztuką? Według komentujących "dzieło" Vargasa, nie. Np. serwis Kulturaonline.pl, pisze, że ten pokaz to tylko "chora prowokacja". Vargas nie jest - wg krytyków - poważnym artystą, nie ma nawet własnej strony internetowej.
Jednak w rezultacie tej prowokacji Vargas został wybrany do reprezentowania swego kraju w Biennale Ameryki Centralnej w Hondurasie w 2008 roku.
Na zdarzenie błyskawicznie zareagowało wiele organizacji zajmujących się obroną praw zwierząt, a także dużo prywatnych osób (w tym Polaków), które opisały to na swoich blogach. W internecie pojawiły się petycje przeciw udziałowi Vargasa w biennale.
Podpisz petycję potępiającą działania artysty! |
źródło |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2007-11-15, 14:32
|
|
|
Może na tej samej zasadzie nikt nic nie może zrobić i wszyscy wierzą, że firma Heka dba o zwierzęta, a łapane przy pomocy pułapek są po to by je pogolądać i wypuścić ( sprawa zgłoszona już dość dawno do prokuratury, OTOP-u, Komitetu Ochrony Orłów),
zobacz tu:
http://www.netgfx.nazwa.p...ex.php?cPath=35
Hmm, najważniejsze jest widocznie dobre samopoczucie no i to, że nie daliśmy się wyprowadzić w pole
PS.Fragment oferty:
" Druciana pułapka zatrzaskowa...
Wykonana z ocynkowanego drutu klatka nadaje się do chwytania ..... łasic i popielic " |
|
|
|
 |
bellegueule

|
Wysłany: 2007-11-15, 15:11
|
|
|
Nie rozumiem Cię Wiesławie, sprawa tych pułapek była już wałkowana na forum dobrych kilkanaście razy, w tym przypadku wcale nie chodzi o brak chęci w działaniu, tu na przeszkodzie stoi prawo. Zwyczajnie taka sprzedaż klatek w Polsce nie jest karalna...
taka smutna prawda |
_________________ nie było nas był las, nie będzie nas będzie las... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|