uszatka |
Autor |
Wiadomość |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-09-20, 14:28
|
|
|
to zrobię mały eksperymęt powiesze 2 kosze jeden na drzewie liściastym a 2 na iglasym |
_________________ Wieszam budki lęgowe w Trzaskach woj. Kujawsko-pomorskie pow.inowrocławski gm.inowrocław |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-09-20, 14:47
|
|
|
Cytat: | to zrobię mały eksperymęt powiesze 2 kosze jeden na drzewie liściastym a 2 na iglasym |
i co ten eksperyment ma wykazać |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-09-27, 14:55
|
|
|
na jakim drzewie najlepiej powiesić kosz dla uszatek |
_________________ Wieszam budki lęgowe w Trzaskach woj. Kujawsko-pomorskie pow.inowrocławski gm.inowrocław |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-09-27, 18:41
|
|
|
pójdźka13 napisał/a: | na jakim drzewie najlepiej powiesić kosz dla uszatek |
iglastym (pomijając modrzew oczywiście) |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-09-27, 22:58
|
|
|
pójdźka13 napisał/a: | to zrobię mały eksperymęt powiesze 2 kosze jeden na drzewie liściastym a 2 na iglasym |
Nie musisz robić eksperymentu, bo tak jak napisał Mirek uszatki preferują iglaste drzewa. Nie chce być złośliwy, ale eksperyment na dwóch koszach to nie eksperyment |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2009-09-28, 01:44
|
|
|
Cytat: | ale eksperyment na dwóch koszach to nie eksperyment | a dokładnie rzecz ujmując... statystycznie - za mała próba w badaniu by dojść do jakichkolwiek (statystycznie poprawnych) wniosków |
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-10-11, 14:15
|
|
|
na drzewie liściastym uszatkom zagrażają drapierzniki. A le gdybym powiesił kosz na drzewie liściasym na wys.3/4 m. w zadrzewieniu śródpolnym to może grzywacze, sójki i myszołowy by się skusiły? Podobno grzywacze robią gnizada na wys. min.3m przystosowałysię do życia w parkach miejskich. a myszołowy robią gniazda na róznych wysokościach w pobliżu pnia równierz na drzewach liściasych. pytam ogółem bo nie mam innej drabiny a kosz leży przygowtowany łącznie z wyściółką. Miejce, które wybrałem to lipówka przeplatana polami łąką. jest też droga ale niezbyt ruchliwa.ma tam 1 zwykłą budkę typu a i mam zamiar powiesić budke dla pójdżki no i powiesić ten kosz. przesyłam adjęcia tej lipówki. czy pójdźkom pasuje ten krajobraz?
Kopia lipówka.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 174 raz(y) 35,94 KB |
|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-10-11, 14:29
|
|
|
pójdźka13 napisał/a: | mam zamiar powiesić budke dla pójdżki no |
A w okolicy są pójdźki?! Jeśli nie ma, to raczej daremny trud, aby odkryły Twoją budkę...
pójdźka13 napisał/a: | i powiesić ten kosz. |
Jeśli masz kosz i chcesz, aby posłużył uszatkom, to najlepiej, aby został zamontowany na drzewie iglastym. Z Twoich rozważań wynika, że albo takowych zadrzewień nie ma w pobliżu, albo po prostu chciałbyś, aby koszyk był blisko domu! Wieszanie z myślą dla myszołowów, grzywaczy lub sójek z ochroniarskiego punktu widzenia jest mało zasadne, bo ptaki te i bez koszyka znajdą wiele miejsc na założenie swojego gniazda!
Domyślam się, że jak jest koszyk, to i budka dla pójdźki - wieszaj! Zawsze coś wykorzysta te sztuczne gniazda.... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-10-14, 11:22
|
|
|
nie daleko sa 2 wierzby białe bardzo stre w których widać odchody przy dzurze w pniu morze pójdźki bo jest dużo pastwisk i sadów. ale czy 3 m wystarczą i wjakiej odległości od sie te budki? i ostatnie pytanie zrobie budke dla pójdźki ten model z rurą pcv tylko moja rura ma wysokość zamiast 16 ma 11cm czy wystarczy to? no i kosz tesz powiesze.. a może w tym krajobrazie bedą kraski?? |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-10-14, 11:47
|
|
|
pójdźka13 napisał/a: | a może w tym krajobrazie bedą kraski?? |
krajoraz dobry, ale krasek naprawde jest mało, wiec gdyby były ktos by Ci powiedział...
pójdźka13 napisał/a: | nie daleko sa 2 wierzby białe bardzo stre w których widać odchody przy dzurze w pniu morze pójdźki bo jest dużo pastwisk i sadów. |
to raczej na dudka wskazuje... ale pójdź wieczorem i posłuchaj, a w ostateczności możesz wabić(wiem, ze nie czas, ale nie szkodzi spróbować) |
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-10-14, 12:03
|
|
|
spóróbuje i jak rozwiesze budki i kosze to napisze czy są rezultaty |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-10-14, 12:27
|
|
|
trzymam kciuki |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2009-10-14, 13:21
|
|
|
pójdźka13 napisał/a: | a może w tym krajobrazie bedą kraski?? |
Kraska w tych stronach wyginęła już w latach 60-ych ubiegłego wieku.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2009-10-14, 16:34
|
|
|
pójdźka13 napisał/a: | model z rurą pcv tylko moja rura ma wysokość zamiast 16 ma 11cm czy wystarczy to? | Nie, powinno być 16 co zabezpiecza przed kuną - ześlizguje sie z rury nie mogąc jej objąć łapami, 11 cm obejmuje i wślizguje sie do środka - doświadczenia belgijskie. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Jerzyk
ornitolog

|
Wysłany: 2009-10-14, 19:15
|
|
|
TB napisał/a: | krajoraz dobry, ale krasek naprawde jest mało, wiec gdyby były ktos by Ci powiedział... |
dzieciaku!!! nie wyrywaj sie do odpowiedzi nieproszony i przestań srać swoimi mądrościami... wiele musisz się jeszcze nauczyć więc zacznij w końcu! a nie #@#@#@ piszesz....
zróbcie coś z nim... |
|
|
|
 |
|