Wysłany: 2009-05-17, 14:04 Pomoc dla młodych bocianów - gniazdo przy słupach energetych
Witam,
Pierwszy raz od kilkunastu lat do mojej miejscowości, mieszkam w Opolu, powróciła para bocianów, zadomowiły się w gnieździe które zostało umieszczone na wysokim słupie, ustawionym w miejscu w którym kiedyś było gniazdo na starej topoli.
Wszystko na razie jest dobrze ale jest jeden problem, pamiętam z dzieciństwa, że prawie co roku 1 lub czasami 2 młode bociany ginęły podczas swojego pierwszego lotu.
Kilkadziesiąt metrów od gniazda przebiega linia energetyczna 15kV, młode wylatując z gniazda próbują siadać na słupach energetycznych i zostają porażone.
Nie wiem co można zrobić by temu zapobiec, czy można wymóc w jakiś sposób na Zakładzie Energetycznym by zamontował jakąś instalację, urządzenie które uniemożliwią lub będą odstraszać młode bociany przed siadaniem na nie.
Jeśli ktoś miał z czymś takim do czynienia lub wie jak należy zadziałać to proszę o informację.
[...]czy można wymóc w jakiś sposób na Zakładzie Energetycznym by zamontował jakąś instalację, urządzenie które uniemożliwią lub będą odstraszać młode bociany przed siadaniem na nie.[...]
wymóc niczego nie zdołasz ale "po dobroci" to kto wie (mogą zamontować grzebienie by ptaki nie miały gdzie siadać bądź osłony na izolatory - te ostatni kosztują dosłownie grosze).
Najlepiej jakbyś wystąpił do stosownego Rejonu Energetycznego z pismem ale nie jako osoba fizyczna tylko jako organizacja przyrodnicza (ta ma większa siłę przebicia). Dla dobrej przyszłej współpracy po całej akcji dobrze jest połechtać energetykę jakąś krótką wzmianką w prasie.
Powodzenia
Tęskno mi Panie[...] C. K. Norwid
Może się nie dodzwonić, bo w biurze często są pustki (wyjazdy w teren), dlatego proponuję przestudiowanie folderka o ochronie bociana, którego wersję elektroniczną ściągnąć można stąd: http://bocian.org.pl/biblioteka/ulotki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum