Przesunięty przez: Marfu 2006-08-31, 21:24 |
Gąsinice ciągnie do ziemi ?? |
| Autor |
Wiadomość |
martynina

|
Wysłany: 2006-08-31, 20:54 Gąsinice ciągnie do ziemi ??
|
|
|
| mam pytanie... ostatnio jak wracałam do domu na drodze napotkałam gąsienice... była to najprawdopodobniej gąsienica latolistka cytrynka... choć w 100% nie jestem pewna... jedyne co mnie w niej intrygowało to to, że grzebała głową w ziemi ?? czy to normalne u gąsienic?? |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-08-31, 20:55
|
|
|
o kurde sorry pomyliłam tematy, przez przypadek wylądowałam w gadach zamiast w owadach |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-08-31, 21:16
|
|
|
Wiele gatunków zamienia się w poczwarki w ziemi - więc jest to mozliwe. Chociaz latolistek akurat nie
Skasowalem z plazow |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-31, 21:21
|
|
|
Marfu, ja tam dalej widze to w płazach
Teraz juz nie |
| Ostatnio zmieniony przez Syriusz 2006-08-31, 21:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-08-31, 21:24
|
|
|
Juz |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Adam Woźniak [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-09-01, 01:51 ziemia-grunt-gleba
|
|
|
Cześć!
Jedni ję widzą w płazach, inni w gadach, jeszcze inni kopiące głowami w ziemi... Hymmm, ciekawe... Tak, to dobry okres na obserwowanie gąsienic szukających dogodnego miejsca na przepoczwarczenie. Zwłaszcza w nadchodzących dniach możemy spodziewać się doniesień o "rogatych", naziemnych gąsienicach - czyli gąsienicach zawisaków, których kilka gatunków schodzi z dzrzew i krzewów zwykle z początkiem września. Niektóre zakopią się kilka - kilkanaście cm w podłoże, by tam za dwa - trzy tygodnie przepoczwarczyć się, inne zrobią luźne opszędy na gruncie, bądź wygrzebią płytkie jamki. Nie zgłupiały i nie zachowują się dziwnie. To u nich standart, dlatego nie podnośmy bidulek i nie pomagajmy posyłając je z powrotem na drzewo...
Pozdrawiam - zwłaszcza patrzących pod nogi i nie depczących tłustych robali, z których na przyszłą wiosnę wyjdą piękne motyle.
Wujek Adam |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-09-01, 10:14
|
|
|
Ja ją podniosła, ale położyłam u mnie w ogrudku przed domem (na ziemi ), by jej nikt tam nie rozdeptał |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-09-01, 10:15
|
|
|
*ogródku sorki za błędy |
|