Przesunięty przez: Marfu 2006-09-18, 12:50 |
Bunkrowcy a nietoperze |
| Autor |
Wiadomość |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-15, 14:32 Bunkrowcy a nietoperze
|
|
|
Taki artykul pojawil sie dzis w sieci:
| Cytat: | "
14.02.2006 Czy nietoperzom grozi zagłada?
"Nietoperze w niebezpieczeństwie" z takim hasłem ekolodzy oprotestowali decyzję wojewódzkiego konserwatora przyrody o dopuszczeniu do całorocznego użytkowania kolejnej trasy turystycznej na MRU. Trasa wg Gazety Wyborczej ma zaczynać się w Pz.W766 a kończyć wyjściem w Pz.W.715 całość trasy leży na terenie Gminy Lubrza. Protesty ekologów a także Dr T.Kokurewicza znanego ze zwalczania jakiegokolwiek ruchu turystycznego na terenie podziemi MRU są związane z przekonaniem że każde wejście człowieka na tereny zimowiska nietoperzy może doprowadzić do zmniejszenia się ich populacji a także jest sprzeczne ze stanem prawnym. Zaprzecza temu konserwator, który dowodzi że przez wiele lat istnienia innych tras turystycznych liczebność zimujących nietoperzy nie zmniejszyła się a przepisy dopuszczają ruch turystyczny. Ekolodzy jak zwykle próbują przepłoszyć wszystkich którzy zbliżyli by się do systemu MRU i powołują się na przepisy zabraniające ni miej ni więcej tylko płoszenia zwierząt! Dowodzą oni że każde wejście człowieka w pobliże zimujących ssaków może doprowadzić do ich śmierci dlatego np liczenie odbywa się raz w roku (po co było by liczyć nietoperze częściej nie wyjaśniają). Nie tylko jak pisze autor zbliżenie się człowieka ale nawet odgłos kroków(!), rozmowa(!), nawet oddech(!) czy światło latarki może doprowadzić te "biedne" zwierzęta do śmierci. Jak opowiada jeden z chiropterologów nietoperz na widok człowieka trzęsie się cały jak w febrze i chociaż nic mu nikt nie zrobi może kolejnego obudzenia nie przeżyć, bo przecież pokarmu w zimie nie znajdzie. Najbardziej dziwne zaiste w tym wszystkim nie jest stanowisko ekologów (znane od lat) ale wielkie zdjęcie na środku strony pokazujące zimujące kilkadziesiąt nietoperzy!! Jak to się ma do powyższych wynurzeń "obrońców przyrody" o zakłócaniu im snu i przerażeniu zwierzaków, które na błysk latarki trzęsą się całe, nijak nie mogę pojąć. Ktoś przecież to zdjęcie musiał zrobić a więc i przestraszyć biedne nocki i być może doprowadzić do ich szybkiej śmierci ! Nieładnie, nieładnie. I kto na to pozwolił? Tak więc apeluję nigdy więcej zdjęć w gazetach śpiących nietoperzy. Dajmy im spać! A swoją drogą wydaje mi się że nietoperze zbytnio nie przejmują się ani wycieczkami ani bunkrowcami ani tym bardziej ekologicznymi chiropterologami tylko żyją po swojemu od wielu tysięcy jak nie milionów lat i chwała im za to. Trzymajcie się bracia bunkrowcy wiemy że nie dacie się zamknąć w podziemnym rezerwacie tylko wylecicie jak co roku powitać kolejną wiosnę. A wasza radość latania jest naszą radością zwiedzania bo nikt nie zarzuci nam że was płoszymy... " |
http://www.fortress.hg.pl/owb/news/news.htm |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-15, 14:53
|
|
|
No coz - takie stawianie sprawy przez "Dr. Kokurewicza" rzeczywiscie nie jest dobre.
Plan ochrony Nietoperka nie zostal stworzony dla ochrony nietoperzy, ale przeciwko jednej z firm turystycznych. A przeciez mozna - i to bardzo dobrze - polaczyc i turystyke, i nietoperze. Szkoda |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:00
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Plan ochrony Nietoperka nie zostal stworzony dla ochrony nietoperzy, ale przeciwko jednej z firm turystycznych. |
Powaznie? Wiem o ktora firme chodzi, ale nie wiedzialem ze az tak zle z nia bylo.
Ejze, nie piszesz chyba tego calkiem serio? |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:09
|
|
|
Nie wiem, co to znaczy, ze z z ta firma bylo az tak zle.
Wiem, ze plan byl stworzony przeciwko niej - bylo to widac nawet podczas prezentacji tego planu na jednej z konferencji chiropterologicznych... Nie mam pojecia, czy ta firma dziala dobrze, czy zle - to jest inna sprawa. Ale moim zdaniem, w miejscu gdzie zimuje 30 000 nietoperzy mozna wykroic nawet kilka tras turystycznych, ktore nawet beda dzialac zima i pokazywac nietoperze - powiedzmy 50 czy 100 osobnikow. To na prawde nietoperzom nie zaszkodzi. Nie mozna tworzyc zbyt wielu sanktuariow przyrodniczych - musimy przyrode pokazywac, tylko wowczas mozemy przekonac do potrzeby jej ochrony dostatecznie wiele osob.
Takie jest przynajmniej moje prywatne zdanie |
|
|
|
 |
Namor

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:22
|
|
|
| Cytat: | Nie mozna tworzyc zbyt wielu sanktuariow przyrodniczych - musimy przyrode pokazywac, tylko wowczas mozemy przekonac do potrzeby jej ochrony dostatecznie wiele osob.
Takie jest przynajmniej moje prywatne zdanie |
Inni też podobnie myślą |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:28
|
|
|
To jest nas juz dwu!! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:29
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | To jest nas juz dwu!! |
Trzech! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:32
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Ale moim zdaniem, w miejscu gdzie zimuje 30 000 nietoperzy mozna wykroic nawet kilka tras turystycznych, ktore nawet beda dzialac zima i pokazywac nietoperze - powiedzmy 50 czy 100 osobnikow. To na prawde nietoperzom nie zaszkodzi. |
Przekonaj do tego dr. Kokurewicza
Bede musial zaprosic do przeczytania tego znajomych bunkrowcow, niech widza jak mysla chiropterolodzy i przyrodnicy, ktorych myla ciagle (jeszcze, pomimo wielu moich pouczen ) jeszce z ekologami. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:34
|
|
|
Zapraszaj ich na Forum - podyskutujemy
Dodano pozniej: