|
Fotografowanie ptaków |
| Autor |
Wiadomość |
Kaja99
|
Wysłany: 2006-07-22, 19:42 Fotografowanie ptaków
|
|
|
Witam Wszystkich serdecznie!
Ostatnio miałam często styczność z aparatem (lustrzanka). Zainteresowało mnie robienie zdjęć ptakom. Właśnie w czwartek ponownie wyjeżdżam w góry i chce się sprawdzić w nowym hobby. Czy ktoś może też ma takie zainteresowanie?? Proszę tu rozpisać się jak się jego historia zaczęła z fotografią ptaków i o umieszczenie kilku bezcennych fotek
Pozdrawiam !
P.S.
Czy w Sudetach są jakieś żadkie okazy, albo pod ochroną?
Z góry dziękuję za wszystkie informacje |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-07-24, 17:08
|
|
|
| Kaja99 napisał/a: | Czy w Sudetach są jakieś żadkie okazy, albo pod ochroną?
Z góry dziękuję za wszystkie informacje |
Jest ich wiele, np. drozd obrozny, siwerniak, puchacz (jedno z najliczniejszych miejsc gniazdowania), soweczka, zolny, czeczotki i wiele wiele innych. Warto poczytac monografie poszczegolnych pasm, ewentualnie wybrac sie na jedna z wielu wycieczek z ekipa z SKPS-u |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-24, 17:10
|
|
|
??? |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2006-07-24, 18:27
|
|
|
pewnie Batowi o żołny chodziło |
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-24, 20:20
|
|
|
| Alcedo napisał/a: | | pewnie Batowi o żołny chodziło |
żołny, żołny! Ale w Sudetach? |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-07-25, 17:36
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | żołny, żołny! Ale w Sudetach? |
Sa ale utajnione, ja znam 2 stanowiska, Romek Mikusek moze zna wiecej, on tam siedzi niezle w tym terenie. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
leszekel

|
Wysłany: 2006-07-26, 14:03 Re: Fotografowanie ptaków
|
|
|
| Kaja99 napisał/a: | Witam Wszystkich serdecznie!
Ostatnio miałam często styczność z aparatem (lustrzanka). Zainteresowało mnie robienie zdjęć ptakom. |
Witaj.
W fotografowaniu ptaków nie tyle chodzi o sam aparat (choć jest także ważny, ale w tym przypadku lustrzanka to jest to, co do ptaszków jedynie się nadaje i nie ważne czy to cyfra czy analog), ale przede wszystkim o obiektyw do tego aparatu. Nie napisałaś jakim dysponujesz wiec trudno się jest mi odnieść do tej kwestii. Ale zasada jest taka. Minimum 400 mm (w cyfrowych lustrzankach jest lepiej, bo jest crop, który wydłuża ogniskową o średnio 1,5), o dużej jasności względnej i najlepiej ze stabilizatorem. Wyposaż się także w monopod z głowicą kulową. Wiem, przesadziłem , ale niestety tak jest.
A popatrzeć na parę zdjęć ptaszków możesz na mojej stronie.
Powodzenia w foceniu. |
|
|
|
 |
Mała Mi
|
Wysłany: 2006-07-31, 21:53
|
|
|
Ja także interesuję się fotografowaniem ptaków, niestety mimo, że mam 2 obiektywy nie mam 400-tki . U mnie najwiecej to 300 i zdjęcia są dobre jedynie wtedy, kiedy stoję niedaleko obiektu którym jestem zainteresowana. Jak narazie to najbardziej zadowolona jestem ze swojego zdjęcia skowronka, a co do żołn to kiepsko wyszly, bo byly za daleko .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|