|
Orlik grubodzioby |
| Autor |
Wiadomość |
Paweł Olszowski
|
Wysłany: 2006-08-17, 19:26 Orlik grubodzioby
|
|
|
| Kilkanaście dni temu w okolicach Nowego Targu widziałem orlika grubodziobego. Piszę o tym nir tylko po to żeby się pochwalić ale być może ktoś zbiera takie informacje. Jeżdżę w te okolice od wielu lat i nigdy nie widziałem tam tych "ptaszków" a tym razem kilka razy. |
_________________ Paweł |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-17, 20:15
|
|
|
Pawle, powinieneś zgłosić ten fakt do Komisji Faunistycznej, aby tę obserwację można było cytować w różnych źródłach. Z listą gatunków weryfikowanych możesz zapoznać się:
tutaj
Ze strony Komisji możesz też ściągnąć formularz, który należy wypełnić i wysłać w celu weryfikacji swojej obserwacji! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2006-08-17, 20:50
|
|
|
| Paweł Olszowski napisał/a: | | Jeżdżę w te okolice od wielu lat i nigdy nie widziałem tam tych "ptaszków" a tym razem kilka razy. |
A jak dobrze znasz orliki? pytam bo na Podhalu i Spiszu (a takze w Beskidach Zachodnich) od kilku lat rozwija sie populacja orlika krzykliwego, ktorego dawniej tam (prawie) nie bylo. Chociaz tamte okolice sa MEGA ciekawe jesli chodzi o drapole i wszystkiego mozna sie tam spodziewac zwlaszcza na przelotach |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
Paweł Olszowski
|
Wysłany: 2006-08-19, 21:16
|
|
|
| Z tymi orlikami to jest tak. Orliki krzykliwe miałem okazję obserwować kilka razy. Orlika grubodziobego nie widziałem jak do tej pory nigdy. Nie uważam się za znawcę ale tego ptaka tak właśnie na podstawie tego co wiem rozpoznałem. Oczywiście mogę się mylić ale jak mi się wydawało rzecz jest warta sprawdzenia. Pisząc to nie liczyłem na cytowanie tej obserwacji ale na odzew kogoś (przypuszczaem, że z Podhala) kto poprosi o konkretne namiary i dokona weryfikacji mojej obserwacji. (Nie przyszła mi ona łatwo. W nosidełku na plecach miałem 2,5 letnią Anię wyśpiewującą szanty przez cały czas). Moze macie kogoś w tamtych okolicach kto miałby ochotę sprawdzić? |
_________________ Paweł |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2006-08-19, 21:23
|
|
|
najlepiej zgłoś tę obserwacje do KF i oni ją zweryfikują |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
|
|